Jalgpalli MM-finaali kondiaurumasin
Tartlane Mika Keränen tuunis ratta oma tütrele Evamariale jalgpalli MM-finaaliks, et Prantsusmaa fännid eralduksid Raekoja platsil ekraanilt mängu jälginud Itaalia fännidest.
“Ja et ratas oleks sama kena kui tüdruku patsid!” teatab Mika. “Kui Eesti jõuab sama kaugele, siis teeme sinimustvalge ratta!”


Chopper-ratas
Ekspressi tuunitud rataste konkursi jaoks ehitatud kolmerattalise jalgratta looja, Vinni vallas Arukülas elav Toivo Kaasik ammutas selleks inspiratsiooni “kolmesillaliselt veokalt ja chopper-tsiklilt”. Mõlemad tagumised rattad veavad.
Kondiaurumasina praktiline väärtus piirdub aga omaniku arvates pigem sõidu õppimise ja tasakaalu harjutamisega, sest see polevatki nii lihtne ülesanne.
“Aga ehitamise eesmärk oligi teha üks šõuratas, mille abil saaks pöörata tähelepanu lastekodude jalgratastepuudusele,” selgitab Toivo, kes ka ise on oma kodukandi lastekodule jalgrattaid muretsenud.  
Tuuningratta esihargi ümber on keritud lehmakett, mille keerdude vahele mahub kaheliitrine pudel joogipoolist.


Võrri raamiga kondimootor
Selle ratta mõtte käimapanev jõud oli 1960. aastatest pärit võrr. Elva linna mees Vladimir Püve võttis vana Läti sääreväristaja Gauja kere, värvis selle kõigepealt mustaks ja pihustas pritsimistehnikas rohelist juurde. Ratas sai endale ka vana võrri esimesed amordid.
Kui raam valmis, lisandusid eridetailid nagu pealt puiduimitatsiooniga, seest alumiiniumist sõdurite jooginõu, mille Vladimir leidis oma maja garaažist. Läbi ei saanud ka pasunata, mille kummipumba osa sai rattaomanik lastele klistiiri tegemiseks mõeldud kummijullalt. Keskele lisas pardiprääksuvile ja vanaaegse väikese vorstilehtri. Komplektis on ka uue põlvkonna spidomeeter, tah avaatepeegel ja helkur.


Tuunitud tagatuli
Pärnumaal Tarva külas elav Siim Viin on oma rattale teinud tuuningtagatule, mille klaas on vana päikeseprilli klaas – selle leidis Siim sahtlipõhjast.
“Vaatasin et täitsa sobib rattale! Algul hakkasin ratast lihtsalt korda tegema ja siis selgus, et tule pirn ei põlenud. See prilliklaas oli täpselt selline tükk nagu tuunitud autodel,” räägib Siim.
Jalgrattal on ka poritiiva madaldused (kõrgus maapinnast 13 cm).
 

Tuunitud võtmehoidja
Kevadel põhikooli lõpetanud Liina Kuuse Väätsa külast Järvamaalt saatis Ekspressile pildi omatehtud võtmehoidjast. “Võtmehoidjat vajavad kõik – mida lahedam võtmehoidja on, seda lahedam on ka inimene, kellele see kuulub,” leiab Liina. “Mulle meeldib igasuguseid asju meisterdada. Kuna päris jalgratta tuunimine oleks mulle väga keeruliseks osutunud (sest pole ühtki jalgratast võtta ja rahalisi ressursse samuti), siis pidin midagi muud välja mõtlema.
Õnneks tuli savijalgratta idee kiiresti!”
Osale suurel tuunitud jalgrataste konkursil!
Eesti Ekspress ja Hawaii Express kutsuvad kõiki osalema jalgrataste tuunimise võistlusel. Konkursile on oodatud kõik isetehtud, kaunistatud, üles putitatud, ühesõnaga – tuunitud vändad.
Konkursil osalemiseks saada foto rattast ekspress@ekspress.ee märgusõnaga “Jalgratas” või kiri toimetuse aadressil Narva mnt 11e, 10151, Tallinn.
Juurde tuleb lisada täisnimi, oma kontaktandmed ning põhjus, miks on tegemist tõeliselt väärtusliku ning eripärase jalgrattaga. NB! Fotosid ootame 31. augustini.
Vingeimad ja nutikusega hiilgavad rattad avaldame Ekspressi koduleheküljel www.ekspress.ee.
Parimatest parimale auhind Hawaii Expressilt – jalgratas Chopper!