Sel sügisel on TV3 saated olnud vaid neljal korral esikümnes ja vaadatavuselt on kanal kolmandal kohal. Et päästa, mis päästa annab, tegi TV3 juht Priit Leito kuluka otsuse ja kutsus programmijuhiks spetsialisti Soomest.

Mikko Silvennoinen (35) oli nende unistuste nimekirjas esimene.

Soome telemehe ja Eesti telekanali teineteiseleidmine oli silmapilkne. “Tööpakkumine tuli mulle üllatusena,” räägib Mikko. “TV3 juht Priit Leito helistas ja kutsus oma meeskonda. Läksime lõunale, aga selleks ajaks olin põhimõtteliselt otsuse teinud. Selliseid pakkumisi ei tehta mitu korda elus.”

“Ma ei uskunud, et ta nõusse jääb,” ütleb Leito. “Ta on nii uskumatult särav inimene. Kui sa oled temaga kaks tundi lõunat söönud, siis tunned ennast ka tõstetuna,” räägib Leito.

Mikko Silvennoineni senine töökoht Nelonen kuulub Soomes kohalikku Sanoma Gruppi. Mikkole aga imponeerib, et TV3 on rahvusvahelise MTG meediakontserni osa – konverentsikõnesid peetakse Londoniga, ülemus istub Stockholmis, saatekeskus on Riias.

Mikko Silvennoinen tervitab Ekspressi Neloneni peakontoris Helsingis sõnadega “Tere hommikust! Kuidas käsi käib?”. Eesti keele õpingud on niisiis juba alanud. Ta tutvustab silmade särades iPhone’i laetud eesti keele õppeprogrammi ja räägib, et kõige rohkem läheb tal praegu tarvis lauset: “Palun rääkige aeglasemalt!”

Mikko on juba jõudnud vaadata Eesti telekanaleid, kuigi keelest aru ei saa. “Sõber lohutas, et kui sõnad enam naerma ei aja, oled poolel teel.” Tema tulevased alluvad räägivad korralikku inglise keelt, aga Mikko tahab ka teada, mida räägitakse kohvipausil.

Mikko vend õpib Tartus ülikoolis, tema on olnud Eestis praktiliste asjade ajamisel abiks: pangakonto avamisest kuni korteri üürimiseni.

TV3 uut tööd plaanib Mikko alustada rahulikult – tal on vaja aega sisseelamiseks. Ta ei tunne ju Eestis kedagi: ei produtsente, režissööre, stsenariste, näitlejaid ega õhtujuhte. Ta ei tea Eesti ühiskonda, ta pole kasvanud üles Leopoldi lastesaateid vaadates.

“Ega Mikko ei hakka üksi tööle, meil on ju ka meeskond ning mulle tundub, et värske pilk ongi vajalik,” rahustab Leito. Tema meelest võiks aga telekanal järgmisest sügisest küll vilju hakata maitsma. See tähendab muidugi suuremat vaatajanumbrit.

Kanal 2 kulutas palju raha ja programmijuht Olle Mirme rabas kaks aastat tööd, et ETVst mööda minna. Ja siis veel kolm aastat, et kanal liidrikohale trügida. Viimased neli aastat on Mirme teinud sõna otseses mõttes ööd ja päevad tööd, et saavutatut säilitada.

“Pole põhjust kahelda, et TV3 uus programmijuht on asjatundlik tegelane. Iseasi, kuidas ta uute malenuppudega uuel malelaual kohaneb,” ütleb Mirme konkurendi kohta.

Mikko Silvennoinen oli ehmunud, kui ühel oma esimestest intervjuudest Eesti meediale nõuti talt vastust küsimusele, et mida ta kavatseb ette võtta, sest TV3-l ei lähe just kõige paremini. “Olin päris sõnatu ja mõtlesin, et andke nüüd veidi aega alustada ja süveneda. Pealegi läheb TV3-l minu meelest väga hästi. Vaatajate arvu keskmine pole veel kogu tõde,” rõhutab ta optimistlikult.


Keele õppimiseks kuulab muusikat

Eesti keele õppimiseks kuulab Mikko Eesti muusikat. Tema praegune lemmik on Getter Jaani lugu “Saladus”, mille sõnad ta õppis pähe ja tõlkis soome keelde. Teiseks Mikko suureks lemmikuks on Paha Polly “Ma olen Tartu”.