“Daam” oli siinsel juhul ekspeaminister Julia Tõmošenko, kes mõisteti 2011. aasta oktoobris süüdi võimu kuritarvitamises. Juhtus see pärast seda, kui Tõmošenko oli 2010. aastal presidendivalimistel kaotanud Ukraina praegu ametis olevale presidendile Viktor Janukovõtšile.

Kaotades presidendivalimised, kaotas ta sellega kõik. Ta tiriti kohtu ette ja saadeti lõpuks vanglasse. ELis ja USAs on võetud hoiak, et endine peaminister kannatas poliitilise tagakiusamise tõttu. Mistõttu tema vabastamine oli justkui üks eeltingimus selleks, et EL ja Ukraina üldse saaks assotsiatsioonileppele alla kirjutada.

Ansip sai selle lause eest kõvasti kriitikat. Kodumaist kapaga, kuid vaoshoitud, ent selgelt mittenõustuv kommentaar tabas Ansipit ka Berliinis, kus ta 17. aprillil visiidil olles pidi kuulma kantsler Angela Merkeli märkust, et nii kaua kui Tõmošenko juhtum pole üle vaadatud, pole ELil Kiieviga millestki rääkida.

Tundub, et Ansipil oli aprillis siiski õigus. Sest äsjasel Vilniuse tippkohtumisel, kus oli plaanis alla kirjutada sellelesamale assotsiatsioonileppele, polnud kellelgi plaanis meelde tuletada ikka veel vangis istuvat Tõmošenkot.