20.00 – Inimesed hakkavad kogunema sünnipäevalapse juurde.


*
21.00 – Pidu läheb käima. Süüakse, juuakse, räägitakse juttu.


*
22.20 – Sünnipäevalaps ­Alisa korraldab väikese sülemängu, kus tüdruk peab mehe põlvedel olevasse paberilehte augu hõõruma. Keegi ei taha esialgu osaleda.


*
22.30 – Säraküünlad šokolaadi­tordil ja tordi lahtilõikamine.


*
23.00 – Koos minnakse klubisse Seduction.


*
23.15 – Toostid sünnipäevalaste terviseks ja tants ja trall.


Üritus:
Sõprade sünnipäev. Korraga tähistatakse kaht sünnipäeva.


Toimumiskoht:
Sünnipäeva ametlik osa toimus Pirital, Alisa (ühe sünnipäevalapse) kodus. Hiljem jätkus pidu ööklubis Seduction, mis on rikkamate ja ilusamate noorte venelaste uus lemmikkoht.


Inimesed:
Osa külalisi olid Aljoša (teise sünnipäevalapse) tuttavad Ida-Virumaalt – Kohtla-Järvelt või Jõhvist. Nüüd, kus kool läbi, on enamik neist Tallinna kolinud. Kohal olid ka Alisa sõbrannad, kellest üks, Maria (17) oli hiljuti osalenud näiteks Russkaja Krassavitsa missivõistluse finaalvoorus.


Sisu:
Korteripeo programmiline osa oli mäng: mehed pandi istuma ja A4 paberid neile põlvedele. Naised pidid siis oma pepuga nendesse paberitesse augu hõõruma. Võitjale pidi alguses olema auhinnaks hunnik viineripirukaid, aga kuna keegi ei tahtnud osaleda, lubati tasuta pääset klubisse. Kui juba klubisse mindi, siis hakati rohkem sünnipäevalaste terviseks jooma ja muidugi tooste ütlema.


Muusika:
Kui alguses oli televiisor lahti ning muusika tuli sealt, siis hiljem pandi peale Aljošale sünnipäevaks kingitud Hed Kandi house-plaat. Klubis Seduction jätkus elektro-house’i liin.

Joogid:
Tüdrukud tegid kohapeal kokteili ananassimahlast, marjadest ja Malibu liköörist ning limpsisid seda või vahuveini (Odessa). Poisid jõid kas viina (Russkii Razmer) või viskit või rummi koolaga. Klubis Seduction joodi edasi kokteile Russkii Standarti viinaga.


Söögid:
Klassikalisest menüüst olid laual minihapukurgikesed, aga need ei huvitanud eriti kedagi. Menüüs oli veel kartulisalat, täidetud munad kunstkalamarja kaunistusega ja eriti minev kraam lehttaigna viineripirukad. Kõik selle oli valmis teinud sünnipäevalapse ema. Väga uhked olid ümmargused kiluvõileivad ja ümmargused juustusaiad.


Riietus
: Tütarlapsed olid pidulikult riides, eriti kauni kokteilikleidiga oli sünnipäevalaps Alisa. Poisid olid triiksärkidega.


Teemad:
Et sünnipäevapeole oli kohale organiseeritud kaks plaadimängijat ning pult (mis seisid keset tuba klaaslaual), siis olid kõik lootnud õhtul head muusikat kuulata. Kuna plaadimängijaid ei õnnestunud kõlaritega ühendada, tuli see ikka ja jälle teemaks, et kurivaim küll.


Üksikasjad:
Sünnipäevalaps Alisa oli saanud hiiglama suure kimbu roose, nii et suur põrandavaas hakkas juba kaugelt silma.


*

Artjom (20)


elab nüüd Mustamäel, aga on pärit Jõhvist. Ta õpib Tallinna Tehnikaülikoolis esimesel kursusel majanduseriala, teeb palju spo rti.


Sünnipäevapeoga jäi Artjo m väga rahule. “Seal ei olnud väga head sõbrad, nad olid natuke võõrad, aga suhtlemine käis heade tuttavate tasandil. Mina tulin ju Aljoša sünnipäevale, ma ei teadnudki, et Alisal on ka sünnipäev! Hiljem klubis hakkasid kõik ennast muidugi vabamalt tundma ja rohkem nalja viskama.”


Et Artjom on äsja pealinna kolinud, on tal hea võrrelda peoseltskonda Ida-Viru noortega. “Seda, et seal olid Tallinna noored, oli kohe tunda: ilusad riided ja kallid kellad. Tüdrukud olid ka sünnipäeval hästi ilusad, see mulle meeldis. Alguses vaatasin, et vau, sihukesed naised! Aga pärast tuli välja, et osa õpib veel keskkoolis. Eks neil on rohkem raha ja võimalusi näha, kuidas vanemad naised elavad.”


Artjom käib kaks-kolm korda kuus eri klubides plaate keerutamas ja mängib siis DnBd, Breakzi, house’i. Tema DJ-nimi on Fader. Neli korda aastas korraldab ta Ida-Virumaa klubis Nightlife suuri muusikaüritusi ning tal on kavas muusikat koguni produtseerima hakata. Ja enne seda veel Viimsisse sõbraga väike stuudio üles panna.


Isegi sel sünnipäevapeol pidi Artjom plaate mängima, aga mängijaid ei saanud kõlaritega ühendada. Nii pidigi ta vinüül­plaate kolme klubisse kaasa vedama, ilma et nendelt oleks sel õhtul piuksugi muusikat tulnud.


Aga sellest polnud tema enda sõnul hullu. “Raske oli küll, aga ma olen harjunud neid vedama. Ma ei usalda neid lihtsalt kellegi kätte jätta!”


Kuigi Artjom eriti sageli ei joo, kukkus tema joogimenüü sel õhtul päris kirju välja. Kõigepealt jõi ta rummi koolaga, autos teel klubisse rohelist siidrit, ööklubis Seduction viina mahlaga ning Privés lõi veel ühe tuttava terviseks kokku Jägermeistri klaase. “Nii et ma olin lõpuks suht purjus, aga mitte väga. Ma mäletan kõike!”


Artjomi eesti keel on väga hea ja ta on uhke selle üle, et pärast üheksandat klassi sai ta endale kodakondsuse. Läbis ilusasti kõik testid ja puha.


Tänavu suvel on Artjomil kavas minna USAsse raamatuid müüma. “See on kindlasti hea kogemus. Ma käin juba selleteemalistel koolitustel ka.”


Artjom lahkus kell üks sünnipäevaseltskonnast ning läks edasi teistesse klubidesse.


“Hollywoodis oli hea muusika ja Privés mängiti väga head RnBd. Mulle meeldib, et rahvas käib teadlikult sellel üritusel muusika pärast. Ma ikka tantsisin ka igal pool. Ma tahan ennast liigutada, aga kui muusika ei ole hea, siis ma ei saa. Muusika on eriti tähtis!”


Nelja paiku läksin sealt minema ja astusin kursakaaslasega ühest toidukohast läbi, seal sõime juustupalle. Pärast läksin taksoga koju ja taksojuht ütles mulle, et kella tuleb üks tund ette keerata. Muidu ma vaatasin, et mida! Kell on juba pool kuus, kuidas nii palju!