"Mehe kehakaalu suurenemine üheksa kilo võrra võib suurendada viljatuks jäämise riski koguni kümne protsendi võrra," ütles Soome töötervishoiu instituudi teadur Markku Sallmén portaalis EurekAlert.

Sellisele järeldusele jõudsid soomlased uuringuga, mis jälgis alates 1993. aastast taluperede tervist mõjutavaid faktoreid. Muu hulgas pidid uuringus osalenud 1468 talunikku üles tähendama ka oma kehakaalumuutused ja katsed lapsi saada.

Teadlased tunnistasid viljakusprobleemiga paarideks need talupered, kes olid edutult üritanud last saada enam kui aasta jooksul. Nende perede kehakaaluindeksite dünaamikat uurides järeldasidki uurijad, et meeste kehakaaluindeksi kasv on seotud ka viljatuse ilmnemise tõenäosusega. Samas ei hõlmanud küsitlusandmed infot taluperede seksuaalvahekordade sageduse kohta, mistõttu on võimalik, et tüsedad mehed lihtsalt seksivad vähem ning on seetõttu vähem viljakad.

"Ka naiste ülekaalulisus kaldub tekitama probleeme rasestumise saavutamisel, kuid seni polnud uuritud meeste kaalumurede seotust vljakusprobleemidega," kommenteeris uuringus osalenud epidemioloog Donna Baird