9. veebruaril 2010 toimub Tallinnas raudteefoorum, millel osaleb Venemaa Raudtee president ja endine KGB kõrge ohvitser Vladimir Jakunin. Just siin lubab Jakunin Kapo andmeil Savisaarele esmakordselt toetada kiriku ehitamist.

10.-11. mail toimub Savisaare ja Riigikogu keskfraktsiooni liikme Vladimir Velmani visiit Moskvasse, kus neid võõrustab Jakunin. Ta ööbib „Moskva Beverly Hillsis", luksuslikus Venemaa Raudtee kompleksis Rublevka lähistel, kus mh ka Putini residents.

Jaanipäeval käib Jakunin Hundisilma talus. Sedapuhku räägitakse Kapo andmeil konkreetselt erakonna rahastamisest: "2/3 ülekandega 1/3 sulas".

13. septembril toimus E. Savisaare ja D. Boroditši Moskva visiidi käigus õhtusöök Venemaa Raudtee residentsis, kus osaleb Jakunin.

Oktoobris käib Savisaar Kreekas foorumil „Tsivilisatsioonide dialoog", kus samuti osaleb Jakunin.

3. novembril kohtub Savisaar Kapo peadirektori Raivo Aegiga Vääna Jõesuu Kapo puhkebaasis. Vestlus salvestatakse. 4. novembril toimuvale raudteefoorumile pidi saabuma Jakunin. Kapo väitel tõkestatakse edaspidised võimalused erakonna rahastamiseks, kogu raha suunatakse ametlikult kirikule.

Huvitaval kombel 2007. aasta detsembris, kui Jakunin Eestis käis, ta Vene õigeusu kirikuga ei tegelenud. Ta avas hoopis Vene saatkonna galeriis sõjaaegsete plakatite näituse ning kohtus sõjaveteranidega mälestamaks Nõukogude Liidu legendaarset lendurit Endel Puuseppa.

Neljapäev, 16. detsember

  • Postimees avaldab loo, milles väidab, et Eesti presidendi, peaministri ja ­siseministri käes on kaitsepolitsei teabeettekanne, milles Edgar Savisaart nimetatakse Venemaa mõjuagendiks ja ohuks riigi julgeolekule. Ettekande kohaselt on Savisaar vahendajate kaudu küsinud ja saanud Venemaalt 1,5 miljonit eurot, millega „suurendada Venemaa mõju Eestis" - õigeusu kiriku ehitamiseks Lasnamäele.
  • Andrus Ansip ütleb, et usaldusväärne allikas Keskerakonnast palus umbes kuu aja eest edastada talle vahemehe kaudu info selle kohta, et Savisaar oli küsinud Venemaa raudtee juhilt Vladimir Jakuninilt raha. Samas kirjalikku raportit, kus Savisaart Venemaa mõjuagendiks nimetati, ei olevat olemas - on vaid suuline briifing. Peab märkima, et kirjaliku ettekande olemasolul võiks tegu olla riigisaladuse lekkega.
  • Savisaar teatab avalduses, et ta ei ole mõjuagent. "Esmakordselt kuulen, et osalemine vene õigeusu kiriku ehitamisel ja selleks raha kogumisel kujutab enesest ohtu Eesti riigile." Usuasju ja riigiasju ei tohi tema sõnul segamini ajada. Savisaar seob asja valimiskampaania algusega. Huvitav detail: „Palun mitte hakata Postimeest taga kiusama allikakaitse küsimusega, kuna tänase artikli päritolu on niigi kõigile ilmne." Õhtuses „Ringvaate" saates ütleb ta, et kuna Kapol pole kirjalikku raportit „mõjuagendiks" olemise kohta, siis ei näe ta ka probleemi.

Reede, 17. detsember

  • Postimees väidab, et Savisaare ja KGB-minevikuga Jakunini kõnelused lindistati Venemaa eriteenistuste poolt, mis võib ta muuta manipuleeritavaks. Info selle kohta olevat jõudnud lisaks riigi kolmele tähtsaimale mehele ka diplomaatide ja väliskorpuseni. Viimast kinnitab ka Päevaleht ja kahtlustab, et endale sobiva loo lekitas Postimehele Keskerakond ise. Detail EPL-st: „Palju spekuleeritakse selle üle, et kui erakonna jaoks läks raha saamine kärssama, siis mängiti see kiiresti ümber kiriku jaoks."
  • Oluline: räägitakse 3 miljoni, mitte 1,5 miljoni euro küsimisest. 1,5 miljonit läks kiriku ehitusele. Juhtivad päevalehed väidavad, et raha võis olla mõeldud partei võlgade katteks.
  • Savisaar saadab prokuratuurile kuriteoteate riigisaladuse lekitamise kohta ja nõuab kriminaalasja algatamist. Tema sõnul valdasid riigisaladust Eesti president, peaminister, siseminister ning viimastele riigisaladuse edastanud kapo - keegi neist lekitas selle ajakirjandusse. „Lekitamise kriminaalasja uurimise käigus võib välja tulla ka see, kust pärineb väidetavalt kapo käsutuses olev salvestus," märgib ta. Prokuratuur peab otsuse tegema 27. detsembriks.
  • Kõrge IRLi allikas kinnitab Delfile, et keskerakondlased pakkusid neile juba mitu nädalat ideed tuua avalikkuse ette Edgar Savisaare kui Venemaa mõjuagendi nn fantoomtoimik. Praegune olevat aga Keskerakonna enda korraldatud skeem.

Pühapäev, 19. detsember

  • Lasnamäe kiriku ehitusse investeeriv Andrei Pervozvannõi fond teatab, et lisaks Eestile on fond osutanud vene õigeusklikele abi kirikute ehitamisel ja religioosse kirjanduse hankimisel ka näiteks Ukrainas, Serbias ja Iisraelis, kusagil mujal pole aga kedagi süüdistatud ohus riiklikule julgeolekule, mis jätab mulje, justkui oleks õigeusklike toetamine Eestis keelatud tegevus.

Esmaspäev, 20. detsember

  • Postimees avaldab intervjuu Andrus Ansipiga, milles peaminister nimetab Savisaare tegevust ehk valimiskampaania tegemist välisriigi rahaga „jälestusväärseks" ning leiab, et Kapo võiks Savisaare-rahaküsimuselt rohkem katet kergitada.
  • IRL teatab Mart Laari isikus, et Venemaalt raha nurumine muudab poliitiku šantažeeritavaks ning välistab tema osalemise valitsuses. IRL leiab, et skandaali aluseks olnud dokumendid tuleb avalikustada, ainsana saab seda teha Eesti vabariigi peaminister.

Teisipäev, 21. detsember

  • Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Jaak Juske, kes varasemalt paistis silma linnavõimude kriitikaga, ent pärast sotside koalitsiooni minekut enam mitte, teeb terava avalduse: Savisaar ei saa linnapeana jätkata, kui peaks selguma, et ta on valimiskampaaniaks Venemaalt raha küsinud ja selle eest vastuteeneid lubanud.
  • Savisaar kutsub kokku pressikonverentsi ja teatab, et Ansip peab tõestama, et ta on Jakuninilt küsinud kolm miljonit eurot. Asi on selles, et kiriku rahastamise leping käsitleb 1,5 miljonit eurot ja 3 miljonist on vaid räägitud, sh Ansip. Ta väidab, et hoopis Venemaa tahab teda hävitada, sest ta ajab Eesti asja.
  • Teine märkimisväärne Savisaare avaldus: Kapo peaks avalikustama Savisaarega 3. novembril Vääna Jõesuu Kapo puhkebaasis toimunud vestluse salvestuse täismahus - sellest peaks tema sõnul selguma, millist rolli on kogu loos etendanud Kapo ja teiste riikide eriteenistused.
  • Lisaks ähvardab Savisaar meediaväljaandeid võimaliku kohtussekaebamisega, sest väidetavalt on jõustunud seda lihtsustav allikakaitseseadus. Tegelikkuses jõustub  see 31. detsembril.
  • Mäng kogub tuure: IRL teeb pressile avalduse, et viimaste Edgar Savisaart puudutavate sündmuste taustal oleks sotsidel aeg mõista, kuidas nende koalitsiooniparteis ja Tallinnas asju aetakse ja sellest omad järeldused teha - koalitsioonist Tallinnas välja astuda. Sotside esimees Mikser teatas, et juhul, kui Savisaar tõesti erakonnale raha küsis, on edasine koostöö välistatud.
  • Vabariigi Valitsuse julgeolekukomisjon pidas tänasel istungil vajalikuks avalikkuse täiendavat teavitamist vastuluure käigus saadud informatsioonist Edgar Savisaare rahaküsimise kohta Venemaalt. Oluline: „Julgeolekukomisjoni liikmed veendusid, et Edgar Savisaar on lisaks kiriku ehitamise toetamisele küsinud konspireeritud viisil täiendavalt raha erakonnale. Kaitsepolitseiamet tõkestas erakonna varjatud rahastamise katse." Politoloog Rein Toomla manitses aga Delfile antud kommentaaris avaldust mitte liig tõsiselt võtma, sest "mingisugune varjatud küsimine ei ole kindlasti küsimine."
  • President Toomas Hendrik Ilves teatab, et poliitiku, erakonna juhi, pealinna linnapea poolt välisriigilt ja avalikkuse teadmata raha küsimine pühakoja ehitamiseks ei ole kuigi arukas tegu, eriti, kui ka see aktsioon seostub või seda saab seostada valimiskampaaniaga. "Kiriku ehitamine ei ole taunitav tegevus, kuid see peaks toimima viisil, mis ei põhjusta süüdistusi eetiliselt kaheldavates tegudes."
  • Kaitseminister Jaak Aaviksoo teatab Aktuaalses Kaameras, et Savisaare kohtumistest on olemas salvestused, kus räägitakse lisaks kiriku rahastamisele, et "kolme miljonit ei saa, saab poolteist, üks kolmandik saab sulas ja kaks kolmandikku ülekandega", mistõttu jää muljet, et tegemist oleks ausa ja läbipaistva rahastamisega.
  • Kapo avalikustas asjakohase aruande. Katkend: "24. juuni 2010 ennelõunal korraldati külalistele Tallinna lahel kaatriga lõbusõit. Lõbusõidu ajal teavitas V. Jakunin D. Boroditši faktist, et „küsitud kolme ei saa, saab aga 1,5". Edasise kultuuriprogrammi käigus külastati Kiltsi mõisakompleksi Lääne-Virumaal. Mõisakompleksis eraldusid E. Savisaar, D. Boroditš, V. Bušujev, S. Petrov ja V. Jakunin, viimatinimetatu ettepanekul, omavaheliseks konspiratiivseks vestluseks. Vestlusel teatas V. Jakunin, et Eesti parlamendivalimisteks antakse Keskerakonnale toetuseks 1,5 miljonit eurot. Sellest 1/3 antakse sularahas, 2/3 ülekandega arvete alusel. Ühtlasi pani V. Jakunin kõigile osavõtjaile südamele, et tehingust ei tohi keegi kusagil midagi rääkida. Vestlusel määrati raha edastamise ja legaliseerimise eest vastutavateks isikuteks ühelt poolt S. Petrov ja teiselt poolt D. Boroditš."

Kolmapäev, 22. detsember

  • Kaitsepolitsei aruande üks võtmeisik, transiidiettevõtja Sergei Petrov eitab Venemaalt raha vahendamist Edgar Savisaarele. Ta ütleb EPL Onlinele, et maksis kirikule oma firma kasumist. Päevaleht ennustab Savisaarele pensionileminekut.
  • Sotside juht Mikser teatab, et Tallinna linnavalitsusest peab lahkuma kas linnapea Edgar Savisaar ja aselinnapea Deniss Boroditš või sotsiaaldemokraadid.
  • Kalle Laanet ütleb Vikerraadios, et Savisaar peaks pöörduma kohtusse ja samal ajal riigimehena käitudes oma praegused juhtivad ametid selleks ajaks maha panema.
  • Deniss Boroditš ütleb Postimehele, et tema ei osalenud läbirääkimistel, mis puudutasid Lasnamäe kiriku ehitamise rahastamist.
  • Savisaar teatab keskpäeval linnavalitsuse pressikonverentsi, et kapo on tema poolel ning just Kapo kõrged ametnikud õhutasid teda Vene poolega suhteid jätkama.
  • Keskerakonnast on kuulda lõhenemise praginaid. Laaneti jutule jätkuks kinnitab ka Ain Seppik, et Savisaar peaks kohtusse pöörduma või lahkuma.
  • Savisaar teatab kl 16 uuel pressikonverentsil, et Keskerakonna juhatus otsustas rahastamisskandaali uurimiseks moodustada "kirikuskandaali tõe komisjoni", mida juhib Kalle Klandorf, liikmeteks on Evelyn Sepp, Mailis Reps, Enn Eesmaa, Lembit Kaljuvee, Urmi Reinde ja Andres Rozalka. Raporti tähtaeg on 28. detsember.

TSITAATE:

Keskerakondlased:

  • Enn Eesmaa: „Mõtlen juba väikese hirmuga Linnahalli ehituse peale. Kui suures osas Ameerika investorite poolt rahastatav ehitus pihta hakkab, kas siis käsitleb meedia Tallinna linnapead lääne agendina?"
  • Priit Toobal: "Töötan Savisaarega igapäevaselt tihedalt koos ning väidan raudkindlalt, et ta ajab Eesti ja Tallinna asja."
  • Kalev Kallo: "Kui Savisaar on kellegi agent, siis hakkavad Antarktikas palmid kasvama. Tegemist on nii isepäise, nii juhtimatu tegelasega, et ma tunneksin venelastele siiralt kaasa kui nad kedagi sellist püüaksid kuidagi taltsutada või ohjeldada."
  • Evelyn Sepp: "Kui aga tegu oleks tõesti erakondade varjatud ja ebaseadusliku rahastamisega, siis  pidanuks sel puhul  alustama vastavate kriminaalõiguslike protseduuridega, mitte aga poliitikute avaldustega - viimaste tulv viitab paratamatult aga muudele kaalutlustele ja soovidele."
  • Jüri Ratas: "Postimees avaldas loo, millele pole ei faktilist ega dokumentaalset kinnitust."
  • Kalle Klandorf: „Kuidas nõuab peaminister avalikult KAPOlt poliitiist teenet? See on jälestusväärne, et oma kahtluste kinnistamiseks nõuab valitsusjuht eriteenistuse autoriteeti, et veenda avalikkust."

Teised:

  • Marko Mihkelson: „Kogu sellest skandaalist jääb mulje, et see on eeskätt Savisaare enda huvides. Ta püüab end märtrina näidates kaduma kippuvat populaarsust turgutada."
  • Urmas Sõõrumaa: „Näiteks mina võin olla praegu Ukraina mõjuagent, sest ma olen pool oma ajast Ukrainas ja mulle võib vabalt sellise sildi külge panna."
  • Eerik-Niiles Kross: „Ma alguses arvasin, et Keskerakond on selle jutu ise lehte lasknud, et lihtsalt pildis püsida [..] Seadusega ei ole keelatud olla venesõbralik ja ei ole ka keelatud võõrriigi huve valitsuses või riigikogus esindada."
  • Ken-Marti Vaher: „Vene riigilt raha küsimine poliitilise võimu haaramiseks on Eesti riigi reetmine."
  • Siim Kallas: „Valimised on demokraatlikes Euroopa riikides siseriiklik asi ning selleks ei tohi välisriigi raha küsida."
  • Andres Anvelt: "Otsust avalikustada ei pea mitte tegema julgeolekuasutus, vaid vabariigi valitsus või vähemalt asjaomane minister — nii ütleb sellesama riigisaladuse seaduse § 13."