Rõdu-kabriolett
Hollandi arhitektuuribüroos Hofman Dujardin sündinud rõdu BloomFrame on hea näide sellest, kuidas geniaalsed ja seni avastamata ideed on tegelikult äärmiselt lihtsad. Nii lihtsad, et on lausa imelik, kuidas keegi pole nendele seni tulnud.
BloomFrame on metallist ja klaasist konstruktsioon, mis kokkuvolditud kujul on kui tavaline aken. Rõdu avamiseks piisab ühest nupuvajutusest ja 15 sekundist ootamisest.
Usutavasti saab sellest suur hitt, kuna see on mugav ja kiire lahendus lisapinna tekitamiseks, kus saab värsket õhku hingata. Rõdu saab paigaldada olemasolevatesse majadesse, mis võib kindlasti pakkuda huvi paljudele, kes on seni pidanud leppima rõduta korteriga.
Kuigi rõdu paistab õhuline ja veidi ebakindel, kinnitavad Hofman Dujardini arhitektid, et BloomFrame’i prototüübi arendamisel pandi turvalisusele eriti suurt rõhku. Arendustööd veel jätkuvad ning toode peaks jõudma müüki käesoleva aasta lõpuks.

Stiilsed ventilatsioonitorud
Proffidele monitore tootev LaCie avalikustas oma esimesed FireWire kõlarid. FireWire kaabli kasutamisega kaob vajadus toitekaabli järele. Üks kaabel vähem – see on hea uudis.
Kõlarid on kujundanud maailmakuulus šoti disainer Neil Poulton, kes sai inspiratsiooni sellise omapärase kuju loomiseks ventilatsioonitorudest. Kõlaritel on kaasas ka kaabel, millega saab neid ühendada MP3-mängijaga.
Arvestades LaCie kvaliteeditaset ning kõlarite head disaini, pole nende eest küsitavad 1200 krooni mingi summa.

Järgmise põlvkonna raalid
Eelmises Homme numbris kirjutasin Electroluxi disainikonkursist “Design Lab”. Kui Electroluxi võistluses selgusid tuleviku köögiriistad, siis konkurss Next-Gen PC Design Competition selgitab välja, millised võiksid olla järgmise põlvkonna arvutid, mis peaksid jõudma meie kodudesse 5, 10 või 20 aasta pärast. Mõnele neist pole isegi veel loodud vajalikku tehnoloogiat, kuid tähtsam on hoopis idee, kuidas lahendus välja näeb ja mida ta suudab teha.
Rahvusvahelise iga-aastase konkursi korraldaja Microsoft jagab parimatele kopsakaid rahalisi auhindu (kak s 300 000 kroonist auhinda ja mitmeid väiksemaid). Samas saab suurkorporats ioon üritusest kasu – selle abil promotakse kogu PC-kultuuri. Pole ka välistatud, et mõni nominentidest tuleb lagedale nii hea ideega, et tasub kaaluda selle realiseerimist.
Kokku on konkursil neli kategooriat: meelelahutus, kommunikatsioon/mobiilsus, elamine/elustiil ja tootlikkus.
Paljudes töödes on kasutatud omavahel juhtmeteta suhtlevate moodulite ideed. Näiteks mitme kõvaketta ühte hunnikusse kuhjamine tähendab seda, et saame kasutada nende mälude kogumahtu ja kopeerida andmeid kiiresti ühelt kettalt teisele. Samuti eeldatakse, et puutetundlikud ekraanid saavad igapäevaseks kõikvõimalikel seadmetel. Kõvaketta näite puhul poleks meil vaja monitori – kasutajaliides on nähtav otse ketta välisküljel.
Kui ühest küljest peaks kõik füüsiline tulevikus muutuma virtuaalseks, siis teisest küljest soovib kasutaja virtuaalseid asju ka füüsiliselt tajuda. Elustiili kategoorias võistlev töö Slice esitleb ideed, milles mälukandjad on justkui apelsiniviilud. Viiludel on näha mälu täituvus ning neid kombineerides on võimalik luua erinevaid keskkondi ja tarbida sisu eri seadmete abil.

 

Paljude netikasutajate suureks lemmikuks on saanud arvuti Pussy Cat. Kass-arvuti on humoorikas segu arvutist ja tehisintellektiga robotist. Selle abil saab teha kõiki tavalisi toiminguid, nagu netis surfamine, muusika kuulamine, mängimine. Roboti režiimis käib kass-arvuti mööda kodu ja jälgib, kas kõik on korras. Arvutit saab häälega kohale kutsuda ning ta kuuletub vaid oma peremehele. Pussy Cat tunneb tõelise kassina ära, millal on “söögiaeg”, ning läheb siis ennast laadima.

 

Kommunikatsiooni ja mobiilsuse kategoorias jõudis finaali ainult kaks projekti. Neist üks nimega H.U.V. on mõeldud talisportlastele. H.U.V. on justkui kombinatsioon kõrvaklappidest ja kaitseprillidest, ainult et see on peent elektroonikat täis pikitud.
Prillide klaasidele kuvatakse kõikvõimalikku infot, näiteks ilmaprognoosi või laviinide hoiatusi. Kõrvaklappidest saab kuulata muusikat, treeneri märkusi, aga ka kaaslaste juttu ja suhelda nendega mikrofoni abil. H.U.V-i on paigaldatud GPS-seade ja kaamera, mis võimaldavad hädaolukorras kiiresti määrata inimese asukohta. Tihedama asustusega suusamäel annavad H.U.V-i sensorid teada, kui lähenete teistele suusatajatele liiga kiiresti.