ArcelorMittalit valitseb (44 protsenti aktsiatest) Lakshmi Mittal, kes on ühtaegu nii jõukaim indialane kui ka rikkaim Inglismaal elav inimene.

Mittali naeratus on lai ja võluv nagu Bollywoodi staaril ning elustiil Indiat kamandanud mogulite vääriline.

Mittal jahmatas maailma aprillis 2004, kui ostis vormel-ühe bossilt ­Bernie Ecclestone’ilt Londonis Kensingtonis asuva maja.

Esimesed uudiseid ütlesid, et maja maksis 70 miljonit naelsterlingit, hiljem räägiti 57 miljonist, kuid igal juhul oli see maailma kõige kallim majaost.

Praegu kutsutakse paleed Taj ­Mittaliks, sest selle sambad pärinevad samast kivimurrust, kust raiuti marmorit India ehituskunsti pärli, Taj Mahali hauakompleksi tarvis.

Kuid see oli vaid algus. Kaks kuud hiljem kulutas suurettevõtja oma tütre ­Vanisha pulmadeks üle 30 miljoni naelsterlingi. See oli taas kuninglik sündmus: laulatus toimus Versailles’ lossis, pulmapidu ise Vaux le Vicomte’is ehk lossis, mille ehitas enda tarbeks musketärilugudest hästi tuntud võimukas minister Fouquet. Peol esinesid mitmed Bollywoodi tähed, aga ka üleilmselt tuntud lauljanna Kylie Minogue.

Suurima võidu saavutas Mittal mullu: ta arvestas, et tänu Hiina ja India võimsale majanduskasvule kasvavad terase nõudlus ja hinnad ning algatas Luksemburgis asuva suurkonkurendi Arcelori vaenuliku ülevõtmise.

Arcelor sõdis kõvasti vastu. Firma kaasas “ahviraha” vastasesse võitlusse poliitikuid, pankureid, PR-mehi ja üritas isegi teha päästvat tehingut Vene uue laine oligarhi Aleksei Mordašovi metallikontserniga Severstal, kuid pidi lõpuks Mittali pakkumise ees ikkagi käed üles tõstma. “See on mõistuseabielu,” tunnistas lõpuks Arcelori juhataja Joseph Kinsch mullu juunis peetud pressikonverentsil.

Kinsch on praegu ühinenud firma nõukogu esimees, Financial Timesi poolt mullu aasta persooniks nimetatud Mittal töötab firma tegevjuhina. Finantsjuhi koha sai tema poeg Aditya Mittal.

Lakshmi Mittal armastab ujumist ja joogat. Juba väiksest peale on ta tugev numbrite alal. Ta tudeeris Kalkutas äri ja raamatupidamist.

1976. aastal asutas pere oma metalli­äri Ispat, mille nimi tähendab sanskriti keeles terast. Rikka rahalaenaja tütrega abiellunud Lakshmi Mittali ülesandeks jäid välisoperatsioonid. 1994. aastal lõi ta perest lahku ja võttis välisärid ise üle.

Viimastel aastatel elab Mittal Inglismaal. On toetanud miljonite naelsterlingitega kohalikku leiboristlikku parteid. Sattus viis aastat tagasi koguni nn Garbagegate’i skandaali keskmesse – selgus, et ta hankis Tony Blairilt kirja, kus peaminister soovitas Rumeenia valitsusel müüa oma terasetööstus “sõber” Mittalile.

Mullu sisenes Mittal naftaärisse. Ta ostis 980 miljoni dollari eest poole Kasahstani õlifirmast Caspian Investment Resources.

Jahimees
  • ArcelorMittal
  • Maailma suurim terasetööstus. Annab kümnendiku globaalsest toodangust. Tootis mullu 118 miljonit tonni terasetooteid
  • Müügitulu üle triljoni krooni
  • 320 000 töötajat enam kui 60 riigis
Saak
  • Galvex Estonia
  • Eesti suurim metallitööstus. Tootis mullu 190 000 tonni kuumtsingitud teraslehti.
  • Müügitulu umbes 2 miljardit krooni
  • 165 töötajat