Eesti üht rikkamat inimest Toomas Annust (pildil) ootaks altkäemaksu andmises süüdimõistmise korral kuni kolm aastat vanglat. Reaalselt peaks ta minema vangi kuueks kuuks, ülejäänud karistus oleks tingimisi.

Merko Ehitusele ja selle tütarfirmale nõudsid prokurörid kokku 1,7 miljoni eurost rahalist karistust. Postimees nimetas prokuröre “karmideks karistajateks”.

Ent Tallinna börs nägi asja teisiti. Nimelt kaubeldakse seal aktsiaseltsi Järvevana aktsiatega. Järvevana on Eesti börsiajaloo kõige kummalisem firma. See ei tegele reaalse majandustegevusega. Järvevana ainus ülesanne on kaitsta kohtuprotsessis Merko huve ja võtta vastu karistus, kui kohus peaks nii otsustama.

Läinud neljapäeval tõusis Järvevana aktsia tervelt 51,72 protsenti. Tallinna börsi aktsiahindu kajastav indeks langes samal päeval 0,66 protsenti.

Päeva jooksul tehti Järvevana aktsiatega kokku 28 tehingut rohkem kui 20 000 euro eest. Investorite käitumine oli aga täiesti mõistlik.

Kui Annus Järvevana asutas, paigutas ta sinna 16 miljoni euro väärtuses likviidset vara. Sellest pidi piisama nii maksimaalselt võimaliku rahalise karistuse tasumiseks kui ka advokaadikuludeks.

Korduva altkäemaksu andmise eest võib karistada kuni kümneaastase vabadusekaotusega. Sama kuriteo sooritanud ettevõtte võib aga isegi sundlõpetada.

Tegelikult nõudsid prokurörid märksa leebemaid karistusi, kui Järvevana loojad olid kõige mustema stsenaariumi järgi arvestanud. Käputäis investoreid aga taipas, et ka esmapilgul väga halvad uudised võivad olla tegelikult päris head.

Järvevanal jääb ju alles rohkem likviidset vara, mida pärast kohtuprotsessi lõppu aktsionäride vahel jagada. Ainult et keegi ei oska ennustada, mitu aastat veel kohtus käiakse ja kui palju tuleb maksta advokaatidele.