Saientoloogid ise ruttasid kinnitama, et ei tulnud siia oma kirikule jüngreid värbama, vaid hea tahte tuuriga inimesi abistama. "Oleme kõigis katastroofipiirkondades abiks. Aasias tsunami järel, New Orleansis orkaani järel," seletas kiirkõnes Julia Astafjeva. Ta juhib saientoloogide katusorganisatsiooni Venemaal.

Kas saientoloogide andmetel ootab Eestit siis mingi terroriakt või loodusõnnetus?

"Tuuri ülesanne on pakkuda tavalistele inimestele katastroofi likvideerimise meetodeid. Meil on meetodid, kuidas tulla toime, kui mees on alkohoolik, sõber narkomaan või laps ei saa koolis hakkama." Astafjeva söövitas mind pilguga, rääkides nii rutakalt, nagu oleks plaat vale kiirusega mängima pandud. Siiski pillas vaimulik olulise fakti: "Kirik peab olema kohalike loodud. Vaatame, kas huvi tekib."

Naise enda huvi saientoloogia vastu tekkis kümmekond aastat tagasi. Ta otsis töötavat viisi, kuidas inimest vaimsemaks muuta. Kui küsin, mis level'il tema operating thetan - saientoloogiavaimuliku teoloogiline tase - on, saan vastuseks, et see on liiga isiklik küsimus.

Isiklikele küsimustele peab saientoloogide kollasesse telki astuja siiski õiged vastused valmis panema. Nimelt meetodid, mida saientoloogia inimese surematu hinge – thetani - vabastamiseks, teisisõnu eneseteadvuse kujundamiseks kasutab, sarnanevad paljuski ajupesule. Ja aju korralikuks küürimiseks peab oma elu saientoloogiavaimuliku juhendamisel üksipulgi läbi võtma. Selliste põhjalike vestluste tarvis ootab kollases telgis hulgaliselt laudu-toole. On ka portatiivne kantsel, mida ehib ulmelisandustega rist. Suurhalli poolse akna all ahvatlevad väsinud abivajajat kaks lauda, millele on hoolikalt sätitud madratsid. "Selle meetodi nimi on neuro-assist. Tahate, vabastame teie kehas minevikus läbielatud šokkide järel seiskunud energialained?"

Saientoloogia

*USA ulmekirjaniku L. Ron Hubbardi 1950. aastatel loodud usuteooria ja -praktika, mis vastandab end psühhiaatriale ja psühholoogiale.

*Saientoloogid teavad, et 75 miljonit aastat tagasi röövis Xenu-nimeline kosmosetürann sadu miljardeid hingi, et neid hävitada. Tapalavaks pidi saama planeet Teegeeack ehk Maa.

*Saientoloogia kirikut peetakse võimsaimaks uususundiks maailmas. See võtab üle ettevõtteid, mille mõni osanik on oma vara kirikule loovutanud. Kõik kaubamärgid on registreeritud ja religiooniõpetus saientoloogilistes kõrgkoolides tasuline. "Teaduse" viimast astet tudeeritakse spetsiaalsel kruiisilaeval.

*Hubbardi meetodeid rakendab praktikas üleilmne personalivalikufirma U-Man.

*Tähtsaientoloogid John Travolta ja Tom Cruise kutsuvad kolleege loobuma antidepressantidest. Seltskonnaajakirjandus tavatseb nende üle ilkuda.