"See poleks keeruline," ütleb Unibeti Eestis esindav Toomas Tamre.

Või tuua Eestisse kogu Unibeti serveripark? "See on palju keerulisem, aga täiesti mõeldav," märgib Tamre.

Tamre hinnangul on võimalik, et Eestisse toovad serveripargi üle teisedki suured tegijad, kes pakuvad internetis spordiennustusi ja hasartmänge. 

See oleks märkimisväärne saavutus. Arvestades, et kaughasartmängud on sisuliselt üleilmne bisnis, võiks Eesti riigile laekuda korralik maksuraha. 

Tamre teada moodustavad nn betingufirmad näiteks Malta majandusest suurema osa kui turismiettevõtted. 

Eestis maksab litsents netikasiinofirmale 750 000 krooni, spordiennustuskeskkonnale 500 000 krooni aastas.

Maksumäär on viis protsenti panustest, miinus võidud. 

Moodsa firmana paikneb Unibet mööda Euroopat laiali. Peakorter asub Londoni äärelinnas Wimbledonis. Aktsiad on noteeritud Stockholmi börsil. IT-osakond asub Rootsis, klienditeenindus aga Maltal. Unibeti tegutsemislitsents on registreeritud samuti Maltal. Maksude mõttes soodsa Vahemere saare litsentsi kasutavad teisedki juhtivad ennustuskeskkonnad. 

Unibetil on maailmas üle 3,5 miljoni kasutaja. Põhituruks on Prantsusmaa, Benelux ning Põhjamaad, eriti kodune Rootsi. 

Eestis jääb kasutajate arv 10 000 kanti. Möödunud aastal oli firma kasv siinsel turul 400 protsenti. 

Tänavuse kohta ütleb Tamre, et ilmselt käive kahekordistub. 

Kasiinomängude huvilisi on Eestis 20 000 ringis. Umbes sama suurusjärgu jagu inimesi on vähem või rohkem teinud tutvust näiteks netipokkeriga. 

Ilusad numbrid, ent võimalik on ka kehvem prognoos - see, et 2006. aastast siin tegutsenud Unibet (ja ehk mõni teinegi sedalaadi ettevõte) paneb Eestis poe üldse kinni. "See muidugi on kõige mustem stsenaarium," ütleb Tamre.

"Meil tuleb Unibeti juhtkonnas kiirelt läbi arutada, mil viisil me jätkame. Vähemasti praegu küll ei paista nii, et me lahkuksime." 

Unibeti lõid rootslased 12 aastat tagasi. Esialgu oli Unibet hobuste võidusõitude ning jalgpalli tulemuste ennustamiseks mõeldud keskkond. Praegu on spordiennustusele lisandunud silmapaistvat kasvu näitav kasiino- ja pokkerikeskkond. Ka naistele mõeldud pokkeri alamsait Maria Pokker. Pokkeri ja kasiinonurk on saanud suurema osa spordiennustusportaalide pärisosaks.

Kas hasartmängud kolivadki internetti?

  • Ka Ida-Euroopa silmapaistvaim kasiinofirma Olympic Casino teatas hiljuti netikasiinoturule minekust. 
  • Netikasiinodes mängimiseks ei pea kunded kodust välja minema ega läbima nägude kontrolli, mis tavalistes mängusaalides on selle aasta algusest kohustuslik. 
  • Seetõttu on netipokkeritoad ja -kasiinod selgelt tõusev äri. 
  • Eesti hasartmängude korraldajate liidu juht Tõnis Rüütel ei usu siiski tavaliste mängupõrgute hukku: "Mu arvates on netikasiinodel teine sihtgrupp. See, kes vajab mängides seltskonda, käib ikka mängusaalis edasi."