Rahva Raamatu peremeestel pole aga vana ja väärika kaupluse suhtes mingit aukartust, neile on see äri nagu iga teinegi. Aktsionärid võtsid mullu dividendidena välja 2,8 miljonit krooni. Aastatega kogutud kasumist jäi alles vaid üks kroon. Detsembris müüsid omanikud poe maha.

Kaupluse juhataja Sirje-Mai Pihlak tõdes aastaaruandes, et senisel moel jätkamine on raske. "Et püsida raamatuturul, peab kirjastajatega mitmeid otseleppeid sõlmima. Tuleb ringi vaadata, kas õnnestub mõni raamatupood avada. Praegu on pakkumised nii Tallinnasse kui ka Tartusse, kuid rendihinnad on raamatukaubanduse jaoks liiga kõrged." Just kõrge rendihind on see, miks kauplus peab praegu oma pinda kokku tõmbama.

Ekspressi meelest on tähelepanuväärsed nii kauplus ise kui ka selle peremehed.

AS ELIAS, POE ENDINE SUUROMANIK

Rentis aastaid kultuuriministeeriumilt uhket kivimaja Pärnu maanteel (kus asub ka Rahva Raamat), kuni ärimees Margus Fink maja ära ostis ja Eliase minema ajas. Eliase juhatuse liikme Indrek Ilometsa kinnitusel tõi uue omaniku "vaenulik suhtumine" kaasa 3,6 miljonit krooni erakorralist kahjumit.

Ent firma majandustulemusi vaadates selgub ootamatu tõsiasi: veelgi kahjulikumaks osutus Eliasele osalus raamatupoes Rahva Raamat! Elias ostis kaupluse aktsiaid 10 miljoni krooni eest ning müüs maha 30 korda odavamalt. Kahjum ligi 9,7 miljonit krooni.

Kuid heledad laksud käivad edasi. Augustis sai Eliase direktorist Hillar Soosalust ametlikult kriminaalkurjategija. Tartu Maakohus karistas teda 23 000 krooni suuruse trahviga käibemaksupettuse eest.

Eliase mehed (lisaks Soosalule ja Ilometsale veel Tõnu Pullerits) hakkasid koos äri ajama 90ndate alguses. Nende esimene suurtehing oli Suur-Karja tänaval asuva 17. sajandist pärit maja soetamine Saksamaale pagenud Citronite perekonnalt. Vabrikant Isak (Itsak) Citron oli eelmise Eesti üks kuulsamaid sulisid.

OÜ MARTES, POE UUS VÄIKEOMANIK

Avalikkusele vähetuntud firma, mida juhib sama vähe tuntud Kristiina Gusseva. Paberite järgi on naine ka Martesi omanik. Kuid kas ka päriselt?

Äriregister seostab 27aastast Gussevat veel firmadega:

  • Bestplast (toodab kilematerjale, asutaja eelpoolmainitud Hillar Soosalu);
  • Askolent (juhatuse liige Hillar Soosalu);
  • Maurentes (juhatuse liige ja osanik Hillar Soosalu);
  • Grant Part (juhatuse liige ja asutaja Hillar Soosalu);
  • Merkerias (juhatuse liige Hillar Soosalu).

OÜ UUS WARA, POE UUS SUUROMANIK

Firma kuulub Andres Eesmaale, kes on Ekspressi veergudel esinenud Ministrite Nõukogu asjadevalitsejana, hotelli Palace direktorina, laevafirma Hansatee asedirektorina, Hoiuliisingu juhina ja kalakombinaadi Viru Rand saneerijana.

Eesmaa ütles Ekspressile: "Näen vaatamata juttudele, et noored on internetikesksed ja raamatuid ei loeta enam, et tegelikult loetakse küll ja see on kasvav trend. Minu arust on täna vaja raamatuäri laiendada. Pigem tuleb kaaluda uutesse kaubanduskeskustesse minekut."

Võibolla müüksid raamatud hoopis paremini näiteks valmivas Viru Keskuses. Kuid praegu oleks Eesmaal väga raske poodi sinna üle kolida, sest rahvas andis meeleavaldusega selgelt märku, et tahab poe jätkamist samas kohas. Omaniku õigusest äri kinni panna ei tasu rääkidagi.

Samal ajal võttis Eesti rahvas südamerahuga omaks selliste väärikate ettevõtete nagu kommivabrik Kalev ja ajaleht Postimees ümberkolimise.

AS RAHVA RAAMAT, POOD ISE

Mullune müük 43 mln kr, kasum 0,8 mln kr.

Advokaat Viktor Kaasiku (kes ostis Fingilt raamatupoe maja) meelest müüb pood kohati jama.

Ja üllatus-üllatus: sellega on mingil määral nõus ka firma ise. Poe juhataja Sirje-Mai Pihlak märgib aastaaruandes: "Raamatute poolest oli 2002. aasta vilets. Sortiment oli kesine ning raamatud suhteliselt kallid. Keskmise raamatu hind on kasvanud 110 kroonilt 145 kroonini. /.../ Selge on see, et suurt müügikasvu pole järgnevatel aastatel oodata, kui raamatu hind nii kiiresti ja järsult kasvab ning kirjastajad paremaid raamatuid välja andma ei hakka."

Kes on kes Rahva Raamatus?

endised omanikud

AS Elias – 79%
Indrek Ilomets – 7%
Hillar Soosalu – 7%
Tõnu Pullerits – 7%

praegused omanikud

OÜ Uus Wara – ~67%
OÜ Martes – ~33%