Kõigi laulude eestikeelsete versioonide tuvastamisel on kasutatud pädeva eurolaulueksperdi Olavi Pihlamägi abi.

1. Austria 1976

Waterloo & Robinson
"My Little World" (5. koht)

Austrial pole Eurovisioonil hästi läinud, vähemalt pärast Udo Jürgensit. Nii on kunagiste Hollywoodi koomikute Pati ja Patassoni Austria variandi tulemus suhteliselt hea.
Kui eurolavale on aegade jooksul toodud igasuguseid rekvisiite ja inimrühmi, siis selle esituse minimalism lööb tummaks: šõud rikastavad üksnes isiklikud peopesad. Lihtne, aga geniaalne. Nagu laul isegi.

Eestis esitas lugu ("Mu väike maailm") samuti duett - Boris Lehtlaan ja Tarmo Pihlap. Hiljem ka ansambli Kuldsed Lindid repertuaaris.

2. Suurbritannia 1972

The New Seekers "Beg, Steal or Borrow" (2. koht)

Olen kuulnud asjatundmatut väidet, et ABBA tegi eurolauluvõistluses revolutsiooni, kui esimest korda ilmus lavale mitte solist, vaid ansambel. Aga enne oli Austraalia taustaga The New Seekers ja vähemalt Inglismaal 1972 polnud ta sugugi unustatud, vaid juhtis neli nädalat plaadimüügiedetabelit teise hitiga "I'd Like to Teach the World to Sing".

Kuigi pealkiri tundub sotsialistliku ühiskonna moraalile vastuvõtmatu, leidus Eestimaalgi neli julget tüdrukut, kes kerjamisest laulda julgesid - MERL ja "Armastus kõigepealt".

3. Jugoslaavia 1983

Daniel "Dzuli" ("Julie") (4. koht)

Eesti keeles jõudis seda lugu sama pealkirja all korduvalt raadioeetrisse saata Raul Sepper.

Kuivõrd tegu oli juba videoajastuga, siis selle eurolaulu kontsertversioonist märksa emotsionaalsem on laulu promovideo sügavsinise Aadria mere (Daniel oli horvaat), miniseelikutes kaunitaride ja ujeda lõõtsamehega.

Ei olnud sel õndsal ajal mingeid muresid. Meri oli sinine, taevas pilvitu ning Jugoslaavia rahvad ei saanud üksteise poolt hääletada viis korda nagu praegu, vaid mitte ühtki.
Oli ilus aeg.

4. Suurbritannia 1973

Cliff Richard "Power To All Our Friends" (3. koht)

Veel üks ABBA-eelne muusikaline kollektiiv eurolaval, sedakorda enam-vähem klassikalises biitkoosseisus. Cliffi puusa- ja põlvehööritused on küll jubedad ja ilmselt need talle komistuskiviks saidki. Eestis asendus jõud headusega - "Las jääda kõik, mis hea". Esimesena esitas seda Boris Lehtlaan, siis kolm tenorit (Joala, Linna & Mägi), seejärel Mait Maltis.

Richard oli ebatavaliselt eurovisoonilembeline staar. Tema "Congratulations" (1968) on ilmselt läbi aegade tuntuim teise koha laul.

Olavi Pihlamägi: "Mis puudutab "Õnnesoove", siis see on kõige enam eesti keeles kaverdatud Eurovisiooni lugu: kõigepealt Kalju Terasmaa, siis Voldemar Kuslap, Kuldsed Lindid ja Kuldsed Singid, Meribel ja Star Sisters ning ans Trobikond."

5. Luksemburg 1967

Vicky Leandros "L'Amour Est Bleu" (4. koht)

Kreeka päritolu ning Saksamaal lauljakarjääri alustanud Leandrosele oli neljas koht suur pettumus, mida miljonid plaadiostjad kogu maailmas ainult osaliselt leevendasid. Kuigi ka võidulaulule (Sandie Shaw' "Puppet on a String") pole vähimatki ette heita.

Eesti estraadil tõi laul populaarsust pealkirja "Arm on nii hell" all noorele Helgi Sallole.

Muuseas: 1972 tegi vähemalt kaheksas keeles laule plaadistanud ning tänaseni oma sünniaastat Wikipedia koostajate eest varjus hoida suutnud ­Leandros lauluga "Apres Moi" inglastele tagasi, võitis esikoha ja tõkestas The New Seekersi tee igavesele kuulsusele.

6. Holland 1974

Mouth & McNeal "I See A Star" (3. koht)

Mõnevõrra oma rongist maha jäänud lillelapsed tõid eurolavale folkstiilis vestid, leierkasti koos nukkudega ja hea tuju. Kogumuljes üks muretumaid ja lõbusamaid esinemisi eurolaulu ajaloos. ABBA ega isegi Olivia Newton-Johni vastu see siiski ei aidanud ja arvatavasti tingis suhteline ebaedu paar aastat varem isegi USAs esikümnesse jõudnud ning Saksamaal hüsteeriat tekitanud duo kiire lahkumineku.

Eesti variant pidas nii pealkirjast kui soolisest proportsioonist kinni: Ragnar Kuusk ja Mare Väljataga "Ma tähte näen". ("Waterlood" esitas siin kõigepealt Tiiu Varik.)

7. Soome 1969

Jarkko & Laura "Kuin silloin ennen" (12. koht)

Ei vedanud soomlastel aastakümneid. Nende parim koht enne Lordit oli seitsmes. Ometi ei olnud nii, et Soome oli tühi ja paljas ja pimedus ujus Soome eurolaulude peal (vaata ka näiteks 1976 Freddi & Friends "Pump-pump"). Täiesti omaette saavutus on Laura ja Jarkko tantsunumber, segu naiivsusest ja glamuurist.

Eesti publikut lõbustas sama lugu Kalmer Tennosaare esituses pealkirjaga "Nii kui enne".

8. Saksamaa 1981

Lena Valaitis "Johnny Blue" (2. koht)

Kaotas esimest korda eurolaval hilpe maha kiskunud kvartetile Bucks Fizz vaid nelja punktiga. (Mäletatavasti kordasid seda šõuelementi lätlased otse oma põhjanaabri pealinnas.)

Inglaste võiduloost "Making Your Mind Up" sai üleeuroopaline hitt, mille laineharjal bänd tegi veel mitu rohkem või vähem popmuusika ajalukku läinud pala. Kas vastupidine tulemus oleks Valaitise sama kuulsaks teinud?

"Johnny Blue" eestikeelse versiooni elulugu on enam kui müstiline. Pihlamägi: "Liiga tuttav ja kõlanud tantsupidudel kui palju, aga lindistatud pole." Ju siis oligi nii, nagu laulu sõnad ütlevad: "Alle singen deine Liede"...

9. Saksamaa 1971

Katja Ebstein Diese Welt" (3. koht)

Nii Ebsteinile kui ka Saksamaale oli see teine kolmas koht järjest. See võistlus andis eriti priske noosi Heli Läätse lauluvaramusse. Lisaks Ebsteini esitatud loole ("See maailm") ka Monaco võidulaul - Séverine'i "Un Banc, Un Arbre, Une Rue" ("Tänav, pink ja puu").

Katjale ei jäänud see tipuks. 1980 jõudis ta lauluga "Theater" sammukese kõrgemale - teiseks. (Ega üllata vist kedagi, kui lisan, et seegi laul jõudis Heli Läätse repertuaari.)

Üldse said sakslased 80. aastatel Eurovisioonil neli teist kohta - aga kes seda enam mäletab.

10. Luksemburg 1980

"Le Papa Pinguin" (10. koht)

Elamus absurdhuumorist lugu pidada oskajatele ning lihtsalt lapseliku meelelaadi säilitada osanutele.

Eesti keeles puudub - ilmselt seetõttu, et "Kõige suurem sõber" jõudis teleekraanile alles 1982. Onu Raivo, Leopold, Äpu ja Postikana (ka ju ikkagi lind) oleksid sellest vabalt võinud teha surematu vatsavabistaja.

Naine nagu Eurovisioon

Heli Lääts on eesti keelde kaverdanud 17 eurolaulu. Ühe korraliku võistluse jagu! Siin need on:

  • "Kevad ja päike" (1962)
  • "Hüpiknukk" (1967)
  • "Mu ümber on kevad" (1967)
  • "Allikas" (1968)
  • "Kaunid baleriinid" (1969)
  • "Trubaduur" (1969)
  • "Tänav, pink ja puu" (1971)
  • "See maailm" (1971)
  • "Ühe päeva armastus" (1971)
  • "Pärast sind" (1972)
  • "Maailm on suur" (1974)
  • "Bye, Bye, I Love You" (1974)
  • "Ding-Dinge-Dong" (1975)
  • "Lind ja laps" (1977)
  • "Tule, tantsime koos" (1978)
  • "Teater" (1980)
  • "Et oleks rahu" (1982)

Allikas: Olavi Pihlamägi