Sügisel tervis halvenes

Otil tekkisid tõsisemad probleemid tervisega suve lõpus, kui ta kurtis Ada Lundverile, et higistab väga palju ja tal on pidevalt palavik, mis hakkab tõusma juba hommikul. Nii teatas SLÕhtuleht.

Selgus, et viga on tõsisem, ja Ott alustas raviga, kuid samal ajal jätkas ta raamatute kirjutamist – ta oli nõus ette võtma Toivo ja Marko Asmeri.

Intervjuud toimusid oktoobris ja novembris, sest septembris oli Ott hõivatud Stockholmis Karin Saarseni küsitlemisega raamatu tarvis.

Intervjuuraamatute kirjutamine ei ole Oti-suguse professionaali jaoks ülemäära pingeline. Asmer oli enne pannud paberile kirja elu tähtsamad sündmused ja poja omad ka. Vestlused Oti ja Asmerite vahel toimusid neljal päeval, iga kord umbes viis tundi. Assistent kirjutas jutu diktofonilt maha ja toimetaja puhastas teksti.

Detsembris aga oli Oti tervis juba üsna kehv ja tema sõbrad ütlesid Eks­pressile, et enne ja pärast operatsiooni olid nad tema pärast tõsiselt mures.

Asmer: “Kuidas haigus Oti tegemisi mõjutas? See ei seganud tal tööd teha. Tõsi, pärast talvist operatsiooni oli ta ehk kuidagi väsinud, aga see on ka loomulik. Praegu on ta suurepärases vormis. Ott just helistas ja me rääkisime poliitikast. Me helistame siiani iga päev või üle päeva.”
Ott on elanud üle kümne aasta peaaegu et eraku elu ja võtnud suhtlusringi vaid vähesed sõbrad, kellega ta (peamiselt telefoni teel) suhtleb. Haiguse ajal tema jutule pääsenud inimeste ring ahenes Oti enda nõudmisel veelgi.

Nüüd aga, pärast terve talve kestnud taastusravi, näib Ott end tundvat heas vormis ja ta on valmis taas teleekraanile tulema.

Tagasi telesse

Mullu kevadel sai Otil läbi kolmeaastane kontraht Kanal 2-ga. Nii pikaajaline saatejuhi leping on televisioonis ebatavaline. Pigem eelistavad telejaamad aastaseid või isegi pooleaastaseid lepinguid. Niisiis, Kanal 2 oli valmis kindlustama staarile töö ja tipptasemel honorari. Seda tunnistab ka Kanal 2 juhatuse esimees Urmas Oru. “Kui ma mõtlen tagasi tema palganumbrile – see oli suur, aga ega see mingi kosmos ka polnud. Juba tookord oli televisioonis inimesi, kes said sarnast tasu. Täna on kindlasti neid, kes teenivad veelgi rohkem,” ütleb Oru.

Algas “Happy Hour”. Pärast viieaastast pausi oli Ott tagasi ekraanil. Publik ootas teda, kuigi tõsi, vaatajate hulk polnud just suurejooneline.

Et saada aimu Oti honoraridest, võiks teha väikese kõrvalepõike.

2001. aastal enne presidendivalimisi tegi staar lühikese etteaste tänaseks kadunud TV 1 kanalil. Pirita tee stuudios küsitles ta nädala jooksul iga päev üht kandidaati. Saate nimi oli “Seitse päeva augustis” ja selle vaatajanumbrid osutusid uskumatult suureks, samuti Oti honorar, mis oli suurusjärgus 30 000 krooni ühe saate eest. Muuseas, Ott võttis Kanal 2 kaasa selle lühiprojekti meeskonna.

Läinud kevadel pakkus tabloididele pinget treida lugusid sellest, et uuest hooajast alustab Urmas Ott Eesti Televisiooni ekraanil.  Rahvustelevisioon saatis isegi välja pressiteate, milles lubas, et “Happy Hour” kolib Kanal 2-st üle.

Eesti Televisiooni juhatuse esime hele Ainar Ruu ssaare le on Oti rahvustelevisiooni toomine omamoodi valimislubadus, sest 2005. aasta lõpul telejuhiks saades ütles oma unistuseks näha Eesti Televisiooni ekraanil Urmas Otti, Tuuli Roosmad ja Hannes Võrnot.

Sügisel me siiski Otti teleekraanil ei näinud. Takistuseks said tema nõrgenev tervis ja ka saate suured kulud.

Oti saate küsimust arutas enne jaanipäeva ka Eesti Televisiooni ülemus ringhäälingunõukogu – neid tuleb teavitada teleprojektidest, mille maksumus on üle miljoni krooni. Tegemist oli miljonist mäksa suurema summaga. “Tekkis arutelu, et kas ETV saab sellise kulude taseme juures edukalt toimida,” ütleb ringhäälingunõukogu esimees Andres Jõesaar. “Küsimus polnud Urmas Oti kutseoskustes – tema on kindlasti Eesti tipp.”

Läbirääkimised Eesti Televisiooniga vaibusid. Teist korda küsimus ringhäälingunõukogu lauale ei jõudnudki.

Nüüd aga, aasta hiljem, on Ruussaar valmis iga kell Oti taas ETV ekraanile tooma.  Ainar Ruussaar: “Mina ei ole sel teemal Otiga suhelnud, aga ma olen alati avaldanud valmisolekut  näha Urmas Otti meie ekraanil. Mina Eesti Televisiooni juhina tahaksin seda väga!”

Urmas Ott armastab võõrapäraseid nimesid
- Intervjuusari ETVs “Carte Blanche” (1992–1998)
- Raamat “Playback” (1994)
- Raamat “Carte Blanche” (1995)
- Raamat koostöös Priit Kuusega “Encore! Neeme Järvi” (2001)
- Intervjuusari TV 1-s “Seitse päeva augustis” (2001)
- Erika Salumäe fondi tellimusel isikuraamat Erika Salumäest “Surplace” (2002)
- Isikuraamat Vardo Rumessenist “En face” (2002)
- Intervjuusari Kanal 2-s “Happy Hour” (2003–2006)
- Intervjuuraamat Karin Saarseniga “Grand Hotel, Stockholm. Poola suvi” (2006)
- Raamat “Asmerid. Topeltpeeglis” (2007)

- Urmas Ott on olnud aastaid osanik kirjastuses SE&JS. Sama kirjastuse nime all on tulnud välja kõik tema raamatud – Ott on treinud biograafilisi intervjuusid. Samuti raamat Asmeritest.
- Suurosanikud on Ott, Sirje Endre ja Aivar Riisalu. Väike osalus on väliseestlasel Henno Uusil. Kirjastuse juhatuse liikme Urmas Oti ülesanne on firma majandusaasta aruande kohaselt: “Jälgida Eesti ja Euroopa kirjastamisturgudel toimuvaid suundi ja tendentse, töötada läbi uusi kirjastamisideid, välja arendada raamatuprojektide sisulisi kontseptsioone, tegeleda osaühingu tulevikustrateegiga --- Mõlemad juhatuse liikmed (Endre ja Ott – Toim.) töötavad kirjastuses miinimumpalga alusel.”
- Kirjastuse aastakäive on olnud viimastel aastatel 1,5 miljoni ja kahe miljoni krooni vahel ning kasum kõikunud eri aastatel 200 000 ja 35 000 krooni vahel. Dividende pole makstud.