Esmaspäeva hommikul tundis enamus sünnipäevalisi end kehvasti, sealhulgas Ekspressiga vestelnud abielupaar. Mõlemaid tabas ootamatu köha.

“Arvasin, et küllap mingi viirus või äkki külmetasin, sest tantsitud sai peol kõvasti ja taksot ootasime ka õues tükk aega higisena. Mind see ei morjendanud üldse,” räägib naine. Kuna tema abikaasa töötab kodukontoris ja jäi koju, läks naine esmaspäeva hommikul suurde büroohoonesse tööle. Samuti läks ta köhaga tööle teisipäeval.

Teisipäeva õhtul tekkis neil mõlemal palavik ja naine uuris teistelt sünnipäeval käinud rühmakaaslastelt, kas nendel kestab ka pohmell edasi?

Selgus, et kaks rühmaliiget olid teisipäeva õhtuks 39kraadise palavikuga kodus haiged.

“Kolmapäeva hommikul algas meil seltskonnas kohe palaviku tšekkamisega, selleks hetkeks olid meist kümme haiged, ainus, kel palavikku polnud, oli kaine autojuht,” selgitab naine. Palavik oli ka tema mehel, kummalgi ei tõusnud see üle 38,5 kraadi.

“Tegime inhalaatoriaparaati, mees tegi viinasokke, tavaline viiruseravi,” kirjeldab naine, kuidas end raviti. Kuna teismelisel tütrel haigustunnuseid polnud, läks laps kooli, Tallinna ühte suuremasse.

Kolmapäeval hakkasid ühel, hiljuti Taist naasnud malevakaaslasel kellukesed põlema: äkki tal on koroona? Veel samal päeval helistas ta kiirabisse ning tund hiljem tehti talle test. Kell 14 päeval helistati mehele Terviseametist ja diagnoos oli selge - koroona.

Nüüd läks kiireks ka ülejäänud malevakaaslastel. Naine helistas kohe 112 ja teavitas, et nende seltskonnast ühel inimesel diagnoositi koroona, kuid samade haigussümptomitega – köha või/ja palavik – haigeid on veel. Paari tunni pärast helistas neile Terviseameti spetsialist.

“Uuriti väga täpselt, kuidas olime kokku puutunud, kes kellega ühes lauas istus ja nii edasi. Ja siis öeldi, et koroona välistatakse kohe. Esiteks ei avalduvat see peiteajal, samuti mitte enne haigussümptomite tekkimist. Kui viitasin, et ühel meie seltskonnast on juba koroona diagnoositud, siis öeldi, et niimoodi grupiviisiliselt ei saa koroonasse haigestuda, et see haigus tuleb hiilivalt, arvati, et meil on suvaline gripp. Ja isegi kui meie seltskonnast keegi sai diagnoosi, arvati, et ta sai selle Taist ja meid see ei puutu.”

Igaks juhuks jätsid nad lapse, kellel haigustunnuseid polnud, neljapäeval koolist koju.

Neljapäeva õhtul kell 17 tuli lõpuks kiirabi neile koju. Tehti testid. Eile, reede õhtul said nad mõlemad mehega koroona-diagnoosi.

“Kaheksa päeva pärast nakatumist,” oletab naine, ehkki ei tea, kust võis nakkuse saada.

Ta ei süüdista sünnipäevalisi, kes olid tulnud Saaremaalt, kus koroonaviirus arvatavasti 3.-6. märtsil Milano võrkpalliklubi mängijatest levima hakkas, sest teadaolevalt polnud nad itaallastega kokku puutunud.

Aga võibolla, pakub naine, on ta ise üks viirusekandja? Nimelt osales naine 6.märtsil Meedialiidu pressiballil.

“Äkki haigestusin seal ja viisin ise hoopis selle viiruse sinna?” küsib ta.

Tal on siiani väike palavik, kuni 37,5. Neljapäeval ei olnud, kuid reedel oli taas. Abikaasal on palavik siiani.

Tänaseks on saanud kaheksa nende malevakaaslast koroona-diagnoosi, kolm veel ootavad teste. “Neil on samad sümptomid, mis meil, pole kahtlust, et neil on ka koroona,” usub naine. Mõnel on ainult köha, mõnel ainult palavik, mõnel mõlemad.

”Kokkuvõttes võin öelda, et kurk kriibib, palavik, ja jube sitt olla."

Kõigile pole veel testitulemused tulnud.

Tähelepanuväärne on, et mitte ühegi rühmakaaslase pereliikmed pole haigestunud. Samuti pole Tais käinud mehe teised pereliikmed ega sugulased haigestunud.

20. märtsil peavad nad andma kordusproovi.

NB! Lugejad tunnevad huvi kooli vastu, kus abielupaari tütar õppis. See kool saatis oma õpilaste vanematele ka vastava teate. Kui teie pole sellist teadet saanud, pole teie laps selles koolis käinud.