Ameerika mõistes on aga tegu üsna tavalise arendusprojektiga. Tõsi, heas asukohas - San Antoniost läänes, kiirtee nr 151 kõrval, kaubanduspiirkonna ja mitmesuguse meelelahutuse läheduses. Ent ameeriklaste jaoks imeliku projektinime ning raskesti hääldatavate tänavanimedega.

Kolm elurajooni arendavat kohalikku firmat - TriStone Homes, David Weekly Homes ja Forest City - ei oska esmalt ammendavat selgitust anda, miks rajoon Eestist inspireeritud sai.

Oletatakse, et asja taga võis omal ajal olla mõni eestlane. Kuna nendes firmades sõna Estonia Euroopa väikeriigiga ei seostata, tulevad Ekspressi küsimused suure üllatusena.

Esimesena Estonia rajooni majad müüki pannud firma TriStone Homes turundusjuht Patricia Tsai ütleb, et tal pole aimugi, kuidas rajoon nime sai.

"See nimi oli juba enne, kui meie projektiga seotuks saime."

Selgub, et projekti algatas ja kooskõlastas San Antonio linnavõimuga hoopis neljas firma - Standard Pacific Homes, kes selle läinud aasta lõpus veel enne suurema ehituse algust ära müüs. Ja projektijuht, kes "Eesti asjaga" tegeles - keegi härra Sparrow, kellega seoses tuleb kohe meelde film "Kariibi mere piraadid" - on tänaseks ettevõttest lahkunud.

Küsimusse toob selgust Forest City regioonidirektor David Blom, kes ütleb Ekspressile, et nimevalik oli mõneti juhuslik.

"Ühe projektiga seotud inseneri sõbra sõber käis Euroopas ja teda lummas Eesti ilu. Kui arendus sai Eestiks nimetatud, tulid selle põhjal tänavate nimed juba loogiliselt," märgib ta.

Ehkki arendajad kinnitavad, et kerkivad majad on üsna tavapärased ja neil pole Eesti arhitektuuriga mingit erilist seost, võib projekti eskiise vaadates siiski teatavat äratundmisrõõmu kogeda. Ning oletada, et tegu hakkab olema Eesti mõistes üsna noobli uusasumiga.

Inseneri sõbra sõbra süda pidi Eestis päris kõvasti põksuma lööma, sest eskiisidelt leiame veel sellised koha- ja tänavanimed nagu Estonia Gate, Petseri Park, Finlandia Gap, Tallinn Trace, Laivita Mist, Vormsi View, Lake Peipsi, Elva Forest, Kardla Forest, Rapla Crossing ja Torva Bluff.

Seejuures on arendajatel plaanis rajooni püsti panna ka üks monument.

Blomi sõnul on Estonia rajooni sihtrühm lastega pered. Arenduse teeb atraktiivseks kaubanduskeskuste lähedus, vähene uuselamute pakkumine piirkonnas ning rajooni rajatavad bassein ja mänguväljak. Vähetähtis pole ka teemaparkide Sea World­ ja Fiesta Texas lähedus.

David Weekly Homesi turundusjuht Cindy Weast ütleb, et San Antonio inimestel tuleb tükk tegemist, et rajooni tänavanimed välja hääldada.

"Midagi sellist pole siin enne nähtud," ütleb ta.

Nimi Estonia ei ütle keskmisele sanantoniolasele Weasti hinnangul suurt midagi. "Mina ka ei tea Eestist mitte midagi," tunnistab ta.

Projekti arendajaid tuntakse USAs üsna hästi. Näiteks David Weekly Homes on ajakirja Fortune poolt seitse korda USA saja parima tööandja hulka valitud. Forest City on aga ligi saja-aastase ajalooga New Yorgi börsil noteeritud firma.

Et USAs möllanud kinnisvara- ja laenukriisi mõjud projekti väljavaateid kahjustada v&otil de;iksid, arendajad ei usu. San Antonio olevat teiste piirkondadega võrreldes oluliselt stabiilsem kinnisvaraturg.

Estonia Estates

  • Kiirtee nr 151 jaMilitary Drive’iristumiskohas
  • Maa-ala:ligi 170aakrit
    660 eramut, bassein, mänguväljakud, jm
  • Eramud: 130-300 m2
  • Eramute hinnad: 130 000 - 270 000 dollarit
  • Projekti ehitusaeg: 8-10 aastat
  • Arendajad:
    David Weekly Homes, Forest City, TriStone Home
  • Algataja:
    Standard Pacific Homes
  • Investeering:
    vähemalt 20 miljonit dollarit

Allikas: Forest City