Autor: Arhitektuuribüroo b210

Piparkoogimaja sai inspiratsiooni 1972. aastal ehitatud metabolistlikust kapslitest tornmajast Nagakin, mille projekteeris Jaapani arhitekt Kisho Kurokawa.

Metabolistide idee järgi on hooned loodusesarnased struktuurid, mis koosnevad rakkudest. Neid rakke – elamisühikuid – võib muuta ja paigutada vastavalt vajadusele. Ka piparkoogimaja on nagu kärg, mida võib lõpmatuseni kasvatada.

Kuidas seda valmistada

1. Lõika piparkoogitainast ruudukujulised tükid, küljemõõduks võta näiteks 6 cm. Täpne mõõtmine aitab tükke hiljem paremini kokku sobitada. Lõika tükid noaga mööda tainast vedades, see on imelihtne.

2. Vajuta iga ruudu (või soovi korral näiteks poolte ruutude) keskele tavalise pudelikorgiga auk. Eriti hästi sobib metallist pudelikork, mille ääred on teravad ja mis on umbes 3 cm laiune.

3. Aseta piparkoogid ahju küpsema. Küpsetusaeg loe taina retseptist või pakendilt.

4. Valmis piparkookidel lase kõigepealt veidi jahtuda. Seejärel kleebi neli piparkooki servapidi kokku nii, et moodustub kuubik.

Tee selliseid kuubikuid nii palju, kui soovid – kui küpsetasid ka auguta ruutusid, saad valida, mitmes seinas ühel kuubikul ümmargused aknaavad on.

Lase kuubikutel mõni tund taheneda, et neid oleks parem üksteise otsa kleepida. Saad õhulise struktuuri, kui ühendad kuubikuid nagu maleruudustikku, ka vertikaalselt. Lase fantaasial lennata ja kasvatada piparkoogiarhitektuur nii suureks, et sellesse mahub palju elanikke.

Maja nr 2

Autor: Karl Johannes Hellrand (9)

Selle omapärase maja juures võib märgata postmodernistlikke mõjutusi: keskne element on postidele toetatud “murtud” servaga varifassaad. See leidlik vormiline võte tekitab tavapärase sise- ja välisruumi vahele kolmanda, vahepealse ruumi. Arhetüüpsete akende paigutus rõhutab harmoonilise kontrastina hoone täisnurkset geomeetriat.

Maja nr 3

Autor: Hugo Martin Liivaleht (9)


See maja on silmapaistev oma lihtsa ajatu vormi poolest. Maja on ühtaegu nutikalt ruumikas ja säästlik – tagasihoidlikku põrandapinda avardab ruumi kõrgus ja lihtne eluruum laieneb maapinnatasandilt teisele (pool)korrusele. Kaldkatusel asuvad päikesepaneelid toodavad loodussõbralikku elektrit.

Maja nr 4

Autor: Alan Mitšulis (9)

Hoonet iseloomustab ekspressionistlik geomeetria. Selles majas on hoogu ja vormi, see ei ole vaikne koduarhitektuur, kes end häbelikult tagaplaanile hoiab, vaid aktiivne kohalolija, kes tahab koduomanikega võrdselt elu keskpunkt(is) olla. Väline vorm toob siseruumi huvitavad valguslahendused.

Huvikool noortele linnakodanikele

Eesti Arhitektuurikeskuse Arhitektuuri Huvikool korraldab 9–19aastastele töötubasid, et arendada ja täiendada tulevaste linnakodanike ruumilist mõtlemist. Töötubades ei õpita arhitektiks, vaid märkama ja tajuma ruumilise maailma eri- ja seaduspärasid.

Arhitektuuri Huvikooli juhtlause on: “Arutame! Ehitame! Uurime!”.

Arutame: Räägime sellest, milline on meie elukeskkond ja mida me seal teeme. Suurematele on loengud ja diskussioonid, väiksematele temaatilised aruteluringid ja harjutused.

Ehitame: Meisterdame ise ruume ja objekte: harjutame nii visandama, maketeerima kui päriselt ehitama.

Uurime: Vaatleme ja uurime, kuidas käituvad materjalid ja inimesed. Proovime eri töövõtteid, arutame konstruktsiooni põhimõtteid ning mõtleme selle üle, mismoodi ruum inimesi käituma paneb.


Majad küpsetas õpilaste juhendite ja makettide järgi arhitektuuri huvi- kooli noorema rühma juhendaja ja b210 arhitekt Kadri Klementi.

vaata piparkoogimajade skeeme ka http://b210.ee/piparkook