Selleks et luukao protsessi aeglustada ja samal ajal menopausi sümptomeid leevendada, on vajalik ravi, mis mõjutaks füsioloogilisi protsesse samamoodi kui östrogeen. Arstide seas üldlevinud lähenemine sellisel puhul on määrata hormoonasendusravi.


Siiski levib meditsiinimaailmas konsensus, et hormoone võtvatel naistel on suurenenud trombirisk. 15–20% naistest on geneetiline eelsoodumus trombide tekkeks ja mitmed hiljuti tehtud uuringud rõhutavad hormoonasendusraviga seotud terviseriskide suurenemist.


Arstide dilemma



„Kahjuks toob hormoonasendusravi mõnele naisele kaasa riskantsed kõrvaltoimed. Hormoonid suurendavad vere hüübivust, võib tekkida tromb ja insult,” selgitab dr Israel Yoles, Iisraeli günekoloogia ekspert.


Kuna neid eluohtlikke riskitegureid esineb ühel naisel viiest, on arstid dilemma ees, kuidas menopausi sümptomeid leevendada. „Meditsiini­ringkonnad ootavad lahendust, mis leevendaks menopausi sümptomeid ilma vere hüübivust mõjutamata,” selgitab dr Yoles.


Firma Se-Cure lipulaevaks on preparaat Femarelle, mis on müügil erinevates riikides üle maailma. Femarelle on saadud sojast unikaalse ensümaatilise protsessi abil ja tagab menopausi sümptomite leevendumise ja luukao pidurdumise.


„Femarelle aktiveerib östrogeenretseptoreid, leevendab menopausi sümptomeid ja aitab ennetada osteoporoosi, kuid ei aktiveeri östrogeeni seal, kus see vajalik ei ole – rindades ja emakas,” väidab dr Yoles.


Ohutuks menopausi leevendamiseks peab preparaat olema selektiivne: mõjutama östrogeenretseptoreid ainult teatud kudedes, ilma et toime oleks seal, kus tal võivad olla ohtlikud tagajärjed. Kõike seda Femarelle teebki – toimib nagu selektiivne östrogeenretseptorite modulaator (SERM).


„SERMi põhimõttel töötavate preparaatide idee on selles, et nad toimivad valikuliselt ainult teatud organite östrogeenretseptoritele,” ütleb dr Yoles.


Soodustab luukoe uuenemist



Femarelle’i puhul on kliiniliste uuringutega tõestatud, et stimuleeriv toime avaldub vaid neile östrogeenretseptoritele, mis kontrollivad menopausi sümptomeid ja luu moodustumise protsessi, kuid ei mõjuta retseptoreid emakas ega rinnanäärmetes. Femarelle’il on unikaalne toime­mehhanism, mille kaudu ta soodustab luukoe uuenemist – stimuleerib osteoblastide aktiivsust. „Oleme näinud selle tõhusust ja ohutust mitmetes kliinilistes uuringutes ja võin öelda, et Femarelle leevendab efektiivselt menopausi sümptomeid ja suurendab luutihedust,” ütleb Yoles.


Femarelle’i mõjusust presenteeris Euroopa günekoloogide ühingu 7. kongressil Pariisis dr Lila Nachtigall, kes on Põhja-Ameerika menopausi liidu ekspresident.


„Doktor Nachtigall on väga hästi tuntud kogu maailmas tänu menopausialastele uurimistöödele,” räägib dr Yoles. „Tema uuringud on näidanud, et naised, kellel ei olnud vere hüübivusega probleeme, said östrogeenile hea ravivastuse. Kuid naistel, kelle hüübivusnäitajad olid piiripealsed, kiirenes vere hüübimine östrogeeni manustamisel veelgi. Neil suurenes trombide moodustumise tendents östrogeeni suukaudsel manustamisel.”


Dr Nachtigalli viimane uuring, mida ta Pariisis tutv ustas, keskendus väljendunud hüübivusprobleemidega naistele, kellele on östro­geeni manustamine vastunäidustatud.


„Arstid, kes seda presentatsiooni Pariisis kuulsid, olid uuringu tulemustest väga huvitatud,” räägib Yoles. „Sama tähtis kui tõhusus on ka ohutus – uuring näitas, et Femarelle on ohutu.”


„See uuring on Se-Cure’i jaoks parim tagasi­side,” räägib Se-Cure’i peadirektor Ron Gutterman.


„Uue põlvkonna meetodid peavad olema midagi rohkemat kui terapeutiline leevendus. Tarbija seisukohalt on tähtis tõestus, et riskid ei ületaks tootest saadavat kasu,” räägib dr Gutterman.


Femarelle tuli turule 1999. aastal ning sellest ajast on kasvanud nii arstide kui ka patsientide arv, kes pooldavad ravimi kasutamist, sest see on ohutu ja mõjus alternatiiv hormoon­asendusravile.