Ainuüksi hotellidega tuleb Tallinnasse juurde pea tuhat voodikohta, pea viiendiku võrra enam kui eelmisel aastal. Mullune kasv oli 11 protsenti. Kokku oli terves Eestis 543 majutusettevõttes 27 487 voodikohta, mis kasvas mullu 4600 koha võrra. Siia sisse on arvatud nii sanatooriumid, kodumajutused kui kõik muu.

Suvi on teenimise aeg

Hoolimata uutest hotellidest püsib hinnatase sama. Kesklinnas, kus hotellide tihedus mõistagi kõige suurem, on hinnad isegi hoogsalt tõusnud. Uued tulijad lähtuvad  vanade hinnatasemest. “Me ei tulnud turgu solkima odavate hindadega,” teatab Tallinki hotelli tegevdirektor Üllar Tali. “Hind ei ole see, millega me klienti tahame siia meelitada.”

Nagu paljud teised kesklinna majutusasutused, on Tallinkil suveks pea iga päev täismaja. 80protsenti ööbijatest tuleb mõistagi oma firma laevadelt, kümnendiku tagab  maailma suuruselt neljas hotellikett Best Western, kuhu majutusasutus kuulub.

Kuu aega tagasi napilt enne suurt Tallinki hotelli avas tuttuues majas oma teise hotelli kodumaine kett Nordic Hotels. Nõudliku nimega L’Ermitage täiendab tärkavat hotellikvartalit Toompea külje all. Samas kõrval on nooruslikumale sihtgrupile suunatud Uniquestay Hotel ja Aleksander Kofkinile kuuluva Meritoni keti lipulaev Grand Hotel Tallinn. Nordicu teine samas kandis asuv Skåne hotell saab peagi aastaseks. Hinnad on turul selle ajaga päris hoogsalt tõusnud.

“See pole mingi saladus, et hotelliinimesed klubilises vormis koos käivad,” ütleb Nordic Hotelsi müügi- ja turundusdirektor Heidi Treier. Ainult hindadest neil kohtumistel ei räägita, väidab ta.

Statsistikaameti andmetel esimeses kvartalis hinnad Tallinna hotellides siiski võrreldes mullusega pisut langesid. Kui näiteks mullu jaanuaris oli jaotatud majutustulu ühe kliendi kohta (s.t voodikoha hind + hommikusöök) 566 krooni, siis tänavu langes see 539 kroonile. Suvehooaja hinnad on aga mõistagi teised. Eelmise aasta juuli keskmine oli 592 krooni. “See pole kindlasti letihind,” selgitab EASi turismiuuringute koordinaator Piret Kallas

“Hotellidel läheb väga hästi,” nendib Hermann reiside siseturismi osakonna juhataja Kaidi Kuusmann. “Suveperioodiks on meil majutuskohti endiselt liiga vähe.” Eelmise aastaga võrreldes on hinnad hotellides samad, kuigi 1. jaanuarist on  maksukoormus hotellipidajatele senisest tunduvalt soodsam. Ööbimisele ja hommikusöögile kehtib senise 18protsendi asemel alandatud viieprotsendine käibemaksumäär. 

Seda, et hindades on palju “õhku” näitab hindade suur paindlikkus. Suurematele koostööpartneritele võib vajadusel suurte gruppide jaoks teha 10-20protsendilisi soodustusi.

Turiste kamaluga

Juba kolm aastat tegutsenud Radisson SAS hotelli müügijuht Kersti Vaino tõdeb, et suvi on kõigile hea aeg, aga sügisest läheb raskeks. Eesti ilmaolude juures tuleb leppida, et nõudlus langeb kõik ühele ajale ja selle ajaga tuleb teenida piisavalt, et ülejäänud mõõnaperiood üle elada. 

Kuigi Euroopa riikidest siia reisijate arv üha kasvab, pole see kasv just hüppeline.

Eelmisel aastal käis Eestis 3,38 miljonit väliskülalist, neist vähem kui pool ehk 1,46 miljonit veetis siin vähemalt ühe öö.

Kui endiselt tuleb turist peamiselt Soomest ja Saksamaalt, siis üha enam satub neid siia Suurbritanniast, Norrast, Hollandist. Mida kaugemalt nad tulevad, seda tõenäolisem on, et nad veedavad siin ka enam öid ja jätavad maha rohkem raha.

Tähtis tegur on uued laeva- ja lennuliinid, lennuhindade langus. Kui teatud riikidest käiakse meil ainult suvisel tipphooajal, siis teised käivad aasta ringi. Kõigist aasta jooksul Eestit külastavatest Venemaa kodanikest näiteks tuleb kolmandik siia detsembris, paljud hotellid korraldavad just neile spetsiaalseid aastalõpupidusid.

“Näiteks Leedus on ka hotelliturg kõvasti kasvanud, aga klientide vool pole nii suur, seega lasti hinnad alla,” toob väikese reisibüroo Balti Silver Reisid juht Silvi Bljumovitš võrdluseks. “Meil on turg paigast ära, loodetud turistide kasvu pole tulnud.”

 “Ükski aasta ei ole välistatud, et ei tule hüppelist tõusu või et kliendid ei jaguneks suurema hulga hotellide vahel,” on Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) tegevdirektor Donald Visnapuu diplomaatiline. “Kui eelmistel aastatel on suvekuudel olnud nõudlus suurem pakkumisest, siis nüüd võib keskmine täituvus sügisest alaneda. Tegelikud hinnad ja gruppidele tehtavad pakkumised võivad alla minna.”

Tärnid tulevad hiljem

Kui mujal maailmas saavad hotellid ise vastavalt enda äranägemisele oma nime  kvaliteeditaset kinnitavate tärnidega kõlavamaks teha, siis Eestis on lood sellega tunduvalt keerulisemad.

Esmalt peab majutusasutus saama kohalikult omavalitsuselt vajaliku tunnustamistõendi, et üldse tegutsema asuda ning alles seejärel saab taotleda tärne. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tärnikomisjoni kuuluvad hotelliliidu ja turismifirmade esindajad. Kui hotelli tingimused vastavad ministri määruses ettenähtule, annab komisjon tärnid kätte.

Ükski tänavu avatud uus hotell pole endale veel tärne saanud. Näiteks märtsis vanalinna servas avatud Meriton Old Town Hotel nimetab end lihtsalt turistiklassihotelliks, mis peaks tärnides mõttes paigutuma 2-3 vahele. 350-toaga Tallink reklaamib end välisturgudele küll nelja tärniga, aga tegelikult pole nad selleks veel taotluski esitanud.

Hotellidel on selles osas oma taktika, selgitab EHRLi juht Visnapuu. “Praegu pole  erilist pressi uutele hotellidele tärne nõuda.” Kui hooaeg läbi, hakatakse tegema plaane järgmiseks aastaks ja võetakse ette ka tärnide nõutamine.

Viimati said möödunud aasta detsembris tärnid 16 hotelli, neist neli esmakordselt.  Tallinnasse lisandus nii teine viietärnihotell Kolm Õde, neli tärni sai Taanilinna ning kolm Santa Barbara hotell ja Haapsalu sanatoorium Fra Mare. Tärnid antakse korraga kaheks aastaks.

           

Tallinna hotellid (EHRLi liikmed):        

Hotell Kolm Õde *****

Hotel Schlössle *****

Meriton Grand Hotel Tallinn****

Hotell Imperial ****

Reval Hotel Olümpia ****

Reval Park Hotel & Casino ****

Scandic  Palace ****

Taanilinna Hotell ****

Hotell Mihkli ***

Comfort Hotel Oru ***

Reval Hotel Central ***

Reval ExpressHotel **

Scandic  St. Barbara ***

Hotell Susi ***

Hotell Stroomi **

Barons Hotell

Rotermanni Hotel

Domina City

Domina Ilmarine

Hotell Ecoland

Hotell Metropol

Hotell Old Town Maestro?

Hotell Pirita

Hotell Skåne

Sokos Hotel Viru

Uniquestay Hotell

Viimsi Tervis SPA Hotell

           

Peagi avatakse:

Saku Rock Hotell reisisadamas

Ülemiste hotell lennujaama kõrval