Pärast raskeid üleelamisi on alateadlikult kasutatavaid kaitsemehhanisme rohkem: tõrjumine, emotsioonide isoleerimine, üliettevaatlikkus, regressioon, sõltuvus- ja/või hoolitsusvajadus, ülim nõudlikkus enese ja teiste suhtes, asendusobjekti otsimine / kaotuse kompenseerimine, juhtunu tähtsuse vähendamine, juhtunu mõtetest väljatõrjumine jt.

Analüüs ja kohanemine


Reaktsiooniperioodi n-ö normaalseks kestuseks peetakse kaht kuni nelja nädalat, raskematel juhtudel kaht kuni nelja kuud. Kui intensiivsed reaktsioonid ehk inimese muutunud käitumine psüühika kaitseks tööle hakanud kaitsemehhanismide tõttu pole üle läinud poole aasta möödudes, on põhjus inimese varasemas elukäigus, mitte selles sündmuses, mille järel intensiivsed reaktsioonid vallandusid.

Kolmas faas, mis järgneb šoki- ja reaktsiooniperioodile, on analüüsifaas. Inimene hakkab mõtlema sellele, mis juhtus, kuidas juhtus ja millepärast nii juhtus. Ta analüüsib juhtunut justkui teiselt tasandilt. Ülitugevad emotsioonid on taandunud, emotsioonid tasakaalustuvad.

Mõeldakse sellele, kuidas homme, ülehomme, järgmisel kuul, järgmisel aastal hakkama saada. Mõtetesse ja ka sõnavarasse taastekib sõna „tulevik”. Kas peaksin muutma töökohta või oma töö profiili, vahetama partnerit ja/või elukohta jne. Raskemate juhtumite järel on ka võimalik, et analüüsifaasis muudab inimene oma senist elufilosoofiat: usklik inimene loobub usust või vastupidi – tõsisest ateistist saab sügavalt usklik inimene.

Viimane faas psüühika reageerimisel pärast valusaid üleelamisi on kohanemise faas. Siin on inimene loonud või loomas uusi lähtekohti oma elule, paljud soovivad alustada ja alustavadki, tegelikult küll jätkavad, n-ö puhtalt lehelt. Inimene suudab läbielatule tagasi vaadata ilma terava valu ja kurbuseta. Üks tähelepanek siia juurde: puhtalt lehelt alustajate hulgas domineerib sageli valge värvi eelistus. Vahetatakse oma toas kirjud tapeedid valgete vastu, võimalusel uuendatakse garderoobi valgete riideesemetega jne. Valge värv teatavasti sümboliseerib puhtust, puhastumist, selgust, selginemist, mõistmist, terviklikkust, uue algust. Toimub „kustutamine” – alustatakse puhtalt lehelt.

Tähtsaks peetakse kriisile järgnevat esimest aastat. Kui reaktsioonide tähendust ei mõistetud, on tõenäolised probleemid edasises elus. Inimene võib  pärast raske juhtumi läbielamist olla psüühiliselt kas nõrgem või tugevam, vaid üliharva ei toimu mingeid muudatusi. Oluline on mõista, et see, mis meiega toimub, on ajutine ja mööduv. Ei ole nii, et „„Kõik on mööduv,” ütles rebane, kui temalt nahk maha võeti”. Kui teadvustame endile, mis meiega on toimunud/juhtunud ning kuidas meie psüühika sellele reageerib ja et see kõik on normaalsuse piires, siis tõepoolest on see etapp elus mööduv. Laske sellel olla – kõik läheb nagunii paika, varem või hiljem.

Asjad, mille omamine ja lubamine oli mõnda aega tagasi loomulik ja igapäevane, on muutunud haruldaseks ning lubada saavad paljud neid endale vaid erandjuhtumi korral. Arusaam endaga toimuvast aitab ka hullus olukorras normaalseks jääda.

Ülle Suur, psühholoog