Hammaste tulek
Kuue kuni kaheksa kuu vanuselt lõikuvad esimesena alumised esimesed lõikehambad. Hammaste lõikumise aeg on individuaalne, seega ei tasu ehmuda, kui maimukesel on näiteks neljandal elukuul hambad juba suus. Tihti on hammaste lõikumine lapsele valulik ja ebamugav. Pisike võib olla rahutum kui tavaliselt, häiritud võib olla söömine, sest see teeb igemetele haiget. Lõikehammaste piirkonnas võib esineda turset ja igemepõletikku, samuti suureneb süljevoolus ning võib tekkida palavik.

Palaviku korral üle 38 kraadi võib lapsele anda eakohase annuse paratsetamooli ning igemetele määrida Camistadi geeli, mis on saadaval apteegis. Abiks on ka pehmed kummised närimisrõngad, mida võib enne lapsele andmist asetada mõneks ajaks külmikusse. Jahe lelu leevendab valu ning masseerib närides õrnalt igemeid. Sümptomid taanduvad mõne päevaga, kuni hammaste teravad lõikeservad on suus näha. Järgmisena lõikuvad ülemised esimesed lõikehambad ning seejärel järgemööda alumised ja ülemised teised lõikehambad. Hambad lõikuvad kahe kaupa ning sümmeetriliselt mõnepäevase vahega.

Üheaastaseks saamisel peaks lapsel olema suus 8 hammast, mida sünnipäeva­fotole jäädvustada.

Seejärel, 12–16 kuu vanuselt ei lõiku mitte silmahambad, vaid esimesed purihambad, ning jällegi esimesena alumised ja seejärel ülemised, kahekaupa nii üla- kui ka alalõuas. 16–20 kuu vanuselt lõikuvad silmahambad ning viimastena, 20–30 kuu vanuselt teised purihambad.

Seega 2,5–3aastasel lapsel peaks olema suus kõik 20 piimahammast.

Piimahammaste eest hoolitsemine peab algama kohe, kui hambad on suhu lõikunud. Lapse hambahari peab olema eale vastava suurusega ning kindlasti pehmete harjastega, et vältida õrnade igemete vigastamist. Samuti on vajalik eakohane hambapasta, mis on vähendatud fluorisisaldusega.

Hambapesu rituaali meeldivaks ja huvitavaks muutmisel on lastevanematel vaja pisut leidlikkust. Näiteks võtke appi veel teinegi hambahari lapse jaoks ja peske tema hambaid koos. Näidake talle õiget hamba­pesu tehnikat ning peske koos üle kohad, mis jäid mustaks. Lapse hambapesu efektiivsust tuleb kindlasti kontrollida vähemalt noorema koolieani.

Mured hammastega
Lutipudelikaaries ehk hulgikaaries väikelastel on kahjuks väga levinud. Eriti tahan südamele panna, et lutipudelist ei tohiks laps saada midagi muud peale vee ja rinnapiimasendaja. Tavaliselt ärkab laps öösel selle peale, et tal on janu, mida kustutab kõige paremini puhas joogivesi.

Mitte mingil juhul ei tohi lapsele pudelist anda magusat teed või mahla. Mahla saab suurepäraselt lisaks anda teelusikaga või väikelapsele mõeldud joogikruusist. Sel viisil ei jää magus vedelik pikaks ajaks suhu, mis on just ohtlik kaariese tekkes. Hammaste pikaajaline kokkupuude suhkruid sisaldava vedelikuga tekitab hamba pinnal happerünnaku ning kahjustab hambaemaili. Pideva happerünnaku tulemuseks on hambaaugud. Kujutage ette, et läheksite magama, magus pulgakomm suus! Samasugune mõju on magusal joogil lutipudelis.

Alates 6. elukuust hakkab laps juurde saama ka tahkemat lisatoitu – putrusid ja püreesid. Vajadus rinnapiima järele muutub aina väiksemaks. Rinnapiim sisaldab lisaks kõigile kasulikele ainetele üsna palju suhkruid. Need omakorda on kahjulikud hammastele. Seega ei tohiks laps peale hambapesu öösel enam rinnapiima saada. Hammaste seisukohalt ei ole rinnapiim 6.–8. elukuust enam primaarne toitumise allikas.

Esimene hambaarstikülastus

Kui esimesed lõikehambad on suhu lõikunud, võiks toimuda ka esimene visiit hamba­arsti juurde. See peaks olema mängulise ja tutvustava iseloomuga, kus laps kohaneb uue olukorra ja inimestega, kes temaga tegelevad. Mõnikord on abiks, kui vanem võtab lapse lihtsalt hambaarsti juurde kaasa. Pisike näeb, et ema ega isa ei saa haiget ja tal tekib ettekujutus, mida hamba­arst teeb. Järgmine kord lubab laps arstil juba oma hambaid vaadata.

Kahetsusega pean tõdema, et tihti on lapse hirm hambaarsti ees vanemate põhjustatud. Täiskasvanute õudusjutte hamba­arstil käimisest panevad lapsed liigagi hästi tähele. Suhtumine tuleb kaasa kodust ning pooletunnise hambaarstivisiidi jooksul ei ole võimalik kinnistatut ümber lükata.

Samuti on kurb, kui hambaarsti poole pöördutakse alles siis, kui auku on hambas juba näha või hammas suisa valutab. Suurim rõõm hambaarsti jaoks on see, kui visiidile minnakse ka siis, kui kõik hambad on korras ja midagi polegi vaja ravida. See näitab inimese suhtumist oma tervisesse. Sellise hoolivuse juures ei saa hammaste olukord ka kunagi väga halvaks muutuda, sest probleeme on võimalik ennetada juba eos.