Tookord laiutasid valla ametnikud käsi ega osanud aimatagi, milline kaval kasu võiks sellest näiliselt veidrast sammust tõusta. Mõned nädalad tagasi sai aga selgus majja, kui maatüki kõik 52 kaasomanikku hakkasid nõudma õigust erastada valla maa peal endale kümnehektariline tükk metsamaad. Kasu, mida nad sellest sammust võivad saada, on juba üksi Lümanda vallas üle miljoni krooni. Labaselt lihtne skeem näib aga täiesti seaduslik.

Aprillis arvas vallavanem, et ehk tahavad kaks ärimeest maatükile 52 eri omanikku registreerides lihtsalt maamaksust kõrvale hiilida – nimelt ei pea seda tasuma, kui maks jääb alla 25 krooni. Meeste tõeline kavatsus selgus, kui vald kuulutas välja vabade metsamaade erastamise. Seda võisid taotleda kõik äriregistrisse kantud ühingud ja füüsilised isikud, kellel on vallas metsamaad ning kes on alustanud seal hooldustöid või metsa uuendust. Seda need 52 maaomanikku paberite järgi ka teevad. "Nüüd on justkui nii, et kõik need 52 veidra nimega kaasomanikku saavad erastada 10 hektarit metsa – seega kokku 520 hektarit," ütleb Lümanda vallavanem Jaanus Reede. "Supertrikk!"

Kui iga kaasomanik saab erastada kümme hektarit umbes 100 000 krooniga, maksavad nad EVP-des maatüki eest tegelikult vaid 80 000 krooni. Nii paneb ärimees iga kümne hektari pealt tasku 20 000 krooni, 52 usaldusühingu pealt juba pisut üle miljoni.

Lümanda vallas tahab volikogu liige Leonardo Laesson igatahes sellele vastu seista. Ta on uurinud maareformi seadusi ning on üksikasjalikult kursis sellist skeemi võimaldavate seadusesätete vasturääkivusega. "Seaduse tõlgendamise õigust pole aga kellelgi muul kui kohtul," ütleb Laesson, kes on saatnud põhjalikud kirjad Keskkonnaministeeriumi ja Maa-ametisse. Vallal on siiski lootus, et 52 kaasomanikule tuleb kogu kamba peale erastada vaid üks kümnehektariline maatükk. "Ega Riigikogu  pole ju vastu võtnud seadust, mis võimaldab petuskeemi," usub Laesson.

Aga Lümanda on vaid üks väike vald. Sama skeem võtab võimust Saaremaa teisteski valdades, samuti juba mandril – Raplamaa Kehtna, Loodna ja Raikküla valdades. Äriregistris aga tekib tibatillukesteks tükkideks jaotatud maatüki põhjal moodustatud ühinguid ikka sadade kaupa juurde.