Vassili Novak
kihutab velskri ja autojuhiga Koplisse. See on esimene väljakutse pärast ööd ja eilset 11 sõitu samasse kanti. On reede, kell on 13.57. Kutse on tulnud Angerja tänavale.

Keegi ei tea veel, et sellest hetkest hakkab tulema väljakutseid iga tund – kuni õhtul kümneni välja doseerib keegi Kopli kandis heroiiniga üle.

Helistaja on
Andrei
. Majade vahel keset tänavat kukkus kokku tema 20aastane sõber. Paari minuti pärast, kui kiirabi kohale jõuab, on Andrei kadunud. Poiss keset tänavat ei hinga enam, ta on üleni sinine. Pupillid silmas on nõelteravad.

Andrei sõber on 13. narkomaan, kellele on vaja kiirabi kutsuda. Juba teist korda kahe päeva jooksul samale, Angerja tänavale.

Alles pärast pooltteist ampulli naluksooni – heroiini vastumürki – hakkab noormees toibuma. Naluksoonisüst tehakse veeni, täpselt nagu süstitakse heroiini, aga see on lühema toimega. Süstimise jäljed on poisi käsivarrel selgelt näha. Kuue minuti pärast on noormees tagasi – läks õnneks!

Hiljem tunnistab ta, et oli tõesti heroiini võtnud  – liiga palju korraga. Rohkem ta ei räägi.

Tavaliselt ehmuvad narkomaanid teadvusele tulles ära, on agressiivsed ja püüavad põgeneda. Punased kiirabijakid ajavad nad paanikasse, mõni üritab end kanderaamilt jõuga lahti rebida. Kardetakse politseid.

20aastane nooruk viiakse kiirabiga Mustamäe haiglasse. Ta on täiesti läbi ja sellepärast üsna rahulik.


Tuhat korda tugevam kui heroiin

Esimest korda kuuleb kiirabi peaarst
Raul Adlas
“valgest hiinlasest” neljapäeval, päev enne Novakit. Väljakutsel räägivad sellest narkomaanide sõbrad koomas mehe kõrval.

Möödunud neljapäeval niitis “valge hiinlane” 12 tarvitajat, reedel vajas kiiresti abi 11, laupäeval üks, pühapäeval kuus, esmaspäeval 11 ja teisipäeval üheksa süstlaorja. Napi nädalaga on üledoseerijaid üle 50 – sama palju kui tavaliselt kahe kuu peale kokku.

Tallinna Politseiprefektuuri juhtivinspektor
Averi Tagu
märgib, et selle laine tõi kaasa tõepoolest tavalisest heroiinist tuhat korda tugevama toimega sünteetiline heroiin. “Valge hiinlane”, “draakon” ehk “999”, nagu seda slängis kutsutakse. Venemaal valmistatud. Võrreldes tavapärase heroiinilaksuga piisab kaifi saamiseks imepisikesest kogusest.

Põhjus, miks möödunud nädalal nii paljud narkomaanid üle võtsid, on Tagu sõnul see, et uut “valget hiinlast” müüdi teise asja pähe. Müüdi nagu tavalist heroiini.

Jama on selles, et viletsa heroiiniga harjunud narkomaanid on õigeks laksuks vajaliku annuse väga suureks ajanud.

Wismari haigla peaarsti asetäitja
Jaanus Mumma
sõnul näitasid tema haiglasse toodud üledoseerinute ekspertiisitulemused, et tegemist on opiaadiga – oopiumiekstraktil põhineva narkootikumiga. “Arvata võib, et tegemist on uue ja kange heroiiniga Eestis. Ma kuulsin seda nime – “valge hiinlane” – esimest korda paari kliendi käest mõned kuud tagasi. Ilmselt see umbes siis Eestisse tuli. Igatahes on see sünteetiline, see tähendab vabrikus või laboris valmistatud heroiin. Tavaline heroiin on taimne.”

Mumma räägib, et keemiliselt on “hiinlasel” heroiinile sarnane toime, kuigi ta on puhtam. Kaifi tekitava toimeaine kontsentratsioon on suurem. “Inimene, kes on harjunud endale süstima kaks tšekki (narkomaanide slängis üks doos – umbes 1/10 grammi –
toim
), saab tegelikult kõvema laksu, sest kaifi tekitavat ainet on rohkem kui tavaliselt kahes tšekis.

“Valge hiinlane” jõuab ülikiiresti ajju ja organismi pidurdus tekib kiiremini. Hingamine aeglustub, pidurdub südametegevus. Lõpuks võib süda seisma jääda. Nahk muutub sinakaks, lõpuks halliks. Inimene ei hinga ja võib surra,” kirjeldab dr Mumma.

Juhtivinspektor Tagu teab, et “valget hiinlast” on Tallinnas müüdud kolm kuud. Kui palju seda karmi kraami praegu turul on, ei oska ta hinnata. “Seda teab ehk jumal taevas.”

AIDSi tugikeskuse juht
Nelli Kalikova
usub, et “Valge hiinlase” näol on siiski tegemist mingi esmase või uue partiiga Eestis, mida müüvad vaid üksikud diilerid. Kui seda jagataks kogu Tallinnas suurema partiina, oleks üledoseerinuid mitusada.

Kriitilised viisteist minutit
18aastane kutt, kes käib Koplis Erika tänaval Aidsi tugikeskuses metadooniravil ning üritab narkosõltuvusest vabaneda, märgib, et narkootikum, mis paljud noored möödunud nädala lõpus auti viis, oli ilmselt väga puhas… või siis väga sitt kraam. Viimast väidab ta pärast seda, kui on pisut mõtteid vahetanud tugikeskuse arsti Boriss Moroziga.
Arst ütleb, et viimasel ajal on heroiini kvaliteet metsikult langenud ning diilerid segavad ise "kokteile" kokku. Keegi ei tea, mis seal sees võib olla.
Samas võõrutuskuuri tegev 26aastane noormees, kelle narkomaanistaaž on seitse aastat, teab aga et “valge hiinlane” on “väga puhas kraam”.
See toimib teisiti kui tavaline heroiinisüst. “Esimesed viisteist minutit on väga raske vastu pidada. See on üks suur kannatamine. Edasi on juba normaalne. Aga mõju kaob ka päris kiiresti,” räägib kogenud narkomaan, lisades, et ilmselt ei osanud noored uue kraami äkilise toimega arvestada ning said seetõttu üleannuse. 
“Hiinlast” pole raskem hankida kui heroiini. Helistad, kuhu vaja – ja asi on käes. Teadmine sellest, mis kraam kus liigub, levib narkomaanide seas kiiresti. Hind on peaaegu sama mis heroiinil. Üks doos – ca 100-120 krooni.

Üledoosid ja surmad
Tagu sõnul oli mõned aastad tagasi Soomes Lahtis juhtum, kus mitukümmend heroiinisõltlast korraga üleannuse võtsid ning mõned surid. Seda, kas tegu oli just “valge hiinlasega”, on raske öelda, aga tagajärgede järgi võib seda aimata.
Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas meenutab kahe-kolme aasta tagust Peterburi heroiinilainet, kus oli samuti tegemist “hiinlasega” – sünteetilise opiaadiga –, aga seal oli asi karmim kui Eestis. Aine tappis kasutajad.
Nelli Kalikova nendib, et "valge hiinlase" ilmumine on nagu sügisene metanoolitragöödia. Alles surmade laine järel jõudis inimestele kohale, et salaviina juuakse. “Ehk nüüd see üledoseerimine raputab rahva tardumusest üles: et narkootikume ka süstitakse. Iga päev. Ja süstitakse edasi, kui me midagi ette ei võta.”
Kalikova ütleb, et on “ennast lolliks karjunud”, aga keegi ei kuula. Süstivaid narkomaane on tema sõnul julgelt üle 10 000. “Need on inimesed, kellest ei tule iialgi head nahka. Eesti rahva jaoks kaduma läinud.”
Doktor Boriss Moroz juhib tähelepanu veel ühele ohule. Nii kummaline kui see ka pole, mõjutavad sügisesed terrorirünnakud Maailmakaubanduskeskuse hoonetele ka Eesti narkoturgu. NATO vägede karistusoperatsioonid maailma suurimas heroiiniriigis Afganistanis on meelemürgi levikut tuntavalt pärssinud. Piirid on ju kinni. Praegu asendab seda “valge hiinlane”.
Suvel tuleb moon.


Sidebar
Peterburi keiss
1997. aastal leiti Peterburis järjest surnult palju üledoosi saanud noori. Heroiini, mida nad olid süstinud, hakati kutsuma “valgeks hiinlaseks”. Miks, ei osata öelda, aga arvatakse, et väljend pärineb sellest juhtumist. Asja hakati uurima, ent narkopolitsei ei suutnud leida ühtegi jälge.
Paari aasta pärast oli Peterburis uus laine – kõik narkomaanid, kes “valget hiinlast” olid tarvitanud, surid. See levis edasi ka Soome.
Sünteetilist ainet “valget hiinlast” hakati konkreetselt eristama tavalisest heroiinist. Narkopolitsei leidis üles ka pundi keemikuid, kes seda kokku segasid. Tegemist oli fentanüüli derivaadiga, tugeva valuvaigistina tuntud fentanüülile lisati mingit teist ainet, millega sai muuta heroiini mõju. Nii tekkis tavalisest kõvasti kangem ja kiirema toimega narkootikum.