2004. aasta soojal maikuu õhtul, mil Genialistid ülikoolilinnas oma “Gentel Denteli” kontsertvideot salvestasid, libistas nende solist Ivar Põllu mulle taskusse kaks plaati. Ursula ja Ans. Anduri: “...vaata, need on sellised lahedad tegelased...” Tol hetkel ei osanud ma aimata, et Ans. Anduri esimesed kaks küberruumist allalaetavat helikandjat “Teie kangelased” ja “Asfaldilapsed” saavad edaspidi mu plaadimasinas kindla ja võiduka koha. Peatselt on oodata kolmandat kauamängivat, plaadifirma Seksound all ilmuvat ametlikku albumit “Tuled peale!”.

Ans. Andur moodustus aastal 2002 kahe Paide gümnaasiumi bändi Rooza Öökull ja Pillskill liikmete otsusest meloodialeivad ühte kappi panna. Rooza Öökulli nimi ütleb kindlasti nii mõnelegi muusikasõbrale üht-teist. On seal pilli süganud ja häält teinud näiteks Huns ansamblist Shelton San ja ka eestimaises progerokimaailmas noore jumala tiitli pälvinud Andres Kontus, kelle virtuooslikust pillimängust räägitakse imelugusid ka Hamleti kodumaal.

Ans. Anduri sünd oli tegelikult võrdlemisi umbmäärane sündmus. Mingi seltskonnaga Paide kultuurikeskuse prooviruumis jõlkudes jäi osa mehi koos jämmima, ja nii kokku jäädigi. Algul olid käigus ka süntesaatorid, kuid kui paariks kuuks mingitel segaste põhjustel kultuurimajas proovi tegemine ära keelati, tuli leppida kitarridega. Senini toodab Ans.Andur suurema osa oma kaunist loomingust ühtse masinavärgina jämmides.

Saatjaks ühine päritolu ja teineteisest hooliv sõbralik tögamine.

Ansamblis töötavad: Foto (Mihkel Kirss, 22) – muusika- ning tekstisepp, kitarrist ja laulja. Juhatab teid Tallinna muusikakauplustes heade helikandjate juurde.

Lokk  (Madis Kirss, 21) – eelmise  noorem vend. Enamalt jaolt trummar ja taustalaulja, vahel harva ka viisisepp ja bassimees. Juhib neljarattalist mootorsõidukit. 

Paju (Gert Pajuväli, 24) – mängib ainult kitarri, ei laula piuksugi. Mänginud ka bassi, süntesaatorit ja trumme. Enamjaolt ilmestab üldist helipilti sillerdavate kitarrinootidega. Meditsiiniasutuse sidespetsialist.

Tursk  (Madis Aesma, 23) – muusika- ja tekstisepp, põhikohaga bassimees ja laulja. Vahel ka kitarrist. Kajastab elulisi hetki ajakirjanduses.

Tyramulonmidagisilmas – sattus bändi algusaegadel prooviruumi ja hakkas elava noodipuldina lauljale kaustikust sõnu näitama. Otsustati võtta bändiliikmeks. Kontsertidel seljaga rahvasse. Teiste liikmete sõnul bändi loomingusse märkimisväärset panust andnud pole. Küll aga olevat tal auto, mille pagasnikusse bassikohver ära mahub.

Erinevalt eelmistest plaatidest, mis lindistatud päevaga, on Ans. Anduri uue ­plaadi  “Tuled peale” salvestamine olnud tunduvalt pikaaegsem protsess. Eheduse kadumist Ans.Andur ei karda. Varasematele ühe päevaga põlve otsas tehtud plaatidele järgnes sedapuhku pea pool aastat stuudiotööd ja senisest hoolsam ja teadlikum nupukruttimine. “Sammuke edasi kvaliteetsemate stuudiovõimaluste poole,” ütleb kitarrist Paju.

Koordi külla Tursa vanast ­viljakuivatist ümber ehitatud suvemajja satub Ans. ­Andur aasta soojematel aegadel valgust tooma. Lindistatakse, tehakse proovi ja ollakse niisama. 

Varem kontsertide ajal lugude vahel pidevalt instrumente vahetanud andurimehed on viimasel ajal pillide vahetamise peaaegu minetanud. Ise arvavad mehed, et lood hakkasid erinevalt kõlama, professionaalne tase kannatas ja polnud enam ise rahul.  

 Ans. Anduri nime kohta arvab bändi ristiisa Lokk, et see pole selline andur, mis kuskil aparaadi küljes oma seieriga pendeldab, vaid tähelepanu tuleks pöörata tegusõnale ANDMA. Bassimees Tursk viib jutu nostalgilistele 60ndatele, mil toonase Eesti NSV muusikamaailmas figureerisid selliste nimedega kollektiivid nagu Mikronid ja Kristallid.

“Oleme lihtsalt rock-bänd – kvaliteetse eestikeelse muusika andur,” naerab kitarrist Paju.

Eestikeelse muusika vajalikkust Ans. Andur üle ei tähtsusta ja jääb vaoshoitult diplomaatiliseks. “Tähelepanu tuleks pöörata eelkõige ikka muusikalisele poolele,” arvab kitarrist ja laulja Foto. Paju lisab, et mõned bändid ei saagi kuidagi eesti keeles kõlada, ja toob näiteks värske ja tuusa rokkbändi Shelton San.

Seevastu Tursa sõnul on eestikeelset teksti tunduvalt raskem teha kui ingliskeelset: “Näiteks Sigur Ros Islandilt tegi plaadi, kus kõlab suvaline väljamõeldud keel, aga eesti keeles – sa ei saa suvalisi sõnu järjest ritta panna. Hakkad laulma näiteks, et “kaev siga vaarikas”, see on  Ursula teema.

Teine värk on nende sõnadega, et kui võtame Viidingu või Alliksaare tekstid ette ja laulame nii, et tilk on väljas. Hullult diip teema, milles pole midagi diipi ju. Mingite teiste meeste mõtted!

Muidugi võib luulet ette võtta, aga seda tehakse sellepärast, et ollakse laisad. Võtad Heiti Talviku 30ndatel kirjutatud teksti ja hakkad ennast hullult samastama.”

Vastupidi paljudele ansamblitele, kellele tundub ääretult oluline oma tegelikust päritolust olenemata olla ikkagi Tallinna bänd, on Ans. Anduril Paide bändi staatuse üle ainult hea meel. Omavahel arutledes jõuavad nad naljatamisi selgusele, et on ilmselt Paide, kui mitte kogu Järvamaa parim traadibänd. 

Paljud ansamblid on teinud laule nädalapäevadest – Boomtown Rats ja The Bangles laulavad esmaspäevast, The Cure ja Genialistid reedest. Ans. Anduril on eneselegi mõistatuseks õnnestunud paaril korral oma loomingus esile tuua teisipäeva.

“Mõttetu päev,” hindab teisipäeva terve bänd.

Olulist arhiveeritud meeleolukat infot Ans. Anduri tegemiste kohta leiate internetiaadressilt: www.andurground.pri.ee.

Lisaks on sealt võimalik alla laadida kaks Ans. Anduri eelmist albumit.

1996 – praegused Ans. Anduri liikmed Tursk ja Paju astuvad Paide Gümnaasiumis muusikainstrumentide juurde. Kollektiivi nimeks saab Rooza Öökull.

1999 – bändiliikmete nooremad koolikaaslased, vennad Kirsid (Foto ja Lokk) leiavad Rooza Öökulli tegemistest innustust ja moodustavad oma bändi Human Zoo, mis varsti saab nimeks Pillskill. Mängitakse Rooza Öökulli pillidega.

2002 – vabariigi aastapäeval lindistatakse koos lo-fi album “1 peatus enne Viljandi kesklinna”. See on Ans. Anduri sünni päev.  

2005 – 1. oktoobril esitleb Ans. Andur KuKu klubis ja sündmuse “Tubrodisko” raames kontserdiga esimest ametlikku albumit “Tuled peale”.