Ehkki aastanumber ei muutu, peetakse hindu kalendri järgi tähistatavat Diwalit uue aasta alguseks (tänavu juhtus see 17. oktoobril, püha jääb alati oktoobri ja novembri keskpaikade vahele). Selle kuus päeva kestva festivali jooksul paugutatakse iga päev rakette, käiakse külas sõpradel-sugulastel, süüakse head-paremat ja mängitakse raha peale kaarte, tagamaks algavaks aastaks head rahaõnne. 

Lääne maailma eeskujul tähistatakse uut aastat muidugi ka detsembri lõpus, lisapeost ära ei öelda. 

Hinduismi järgi on Diwali valguse püha, mis sümboliseerib hea võitu kurja üle. Rama kojusaabumise päev, pärast neljateist aastat metsaeksiili ning ta võitu Ravana üle. Legendi järgi tervitas linnarahvas teda tagasisaabumisel õlilampide reaga. Ehkki Diwalit tuntakse “valguse festivali” nime all, on selle olulisem vaimne tähendus teadvelolek oma sisemisest valgusest. 

Muidu niigi vingugaasist ja solgilehast täidetud Mumbai õhku on Diwali ajal juurde siginenud veel üks lõhnatoon – ilutulestikurakettide kärsahais. Mumbai on tuntud oma kõrge saastatuse taseme poolest, mida põhjustavad seal asuv Aasia suurim keemiatööstus, prügi igaöine avalik põletamine ja sõidukite emissioonitaseme ebapiisav kontroll, eriti vanade taksode puhul. Mumbai elanikkond kannatab seetõttu massiliselt hingamisteede probleemide all. Saastus on ­põhjustanud kliima soojenemist ning sellega kaasnevaid muutusi ilmastikus, muuhulgas on mõjutanud ka mussoonvihmade liikumist, mille arv on viimastel aastatel vähenenud. 

Diwali festivali ajal muutuvad linnad justkui gaasikambriteks. Paukpommid ja ilutulestik eritavad mürgiseid gaase, mis ohustavad linnaelanike tervist. Õhu- ja mürasaaste suureneb. Viimastel aastatel on Mumbais Diwali ajal müra isegi võimendunud politsei ignorantsuse tõttu. Ehkki valitsus on keelustanud müra pärast kümmet õhtul, on politsei ignoreerinud sellest keelust üleastujaid, eriti linna äärealadel. Kõrvulukustavaid paukpomme lasti kogu nädala jooksul, eriti aga Diwali õhtul varaste hommikutundideni. Pühapäeval ärkas linn sulfiidiudus, mis põhjustas ebameeldivusi varahommikustele sörkijatele ja astmaatikutele. 

Ehkki keskkonnakaitse püüab keelitada inimesi pöörduma pigem valgus­kesksele ilutulestiku kasutamisele, pruugivad paljud endiselt massiliselt paukpomme. Olukorra parenemist loodetakse vaid tänu kohalikele öko-aktivistide tegevusele. Mürareostuse vastased aktivistid on püüdnud organiseerida rakettide laskmise elumajadest ­eemale, ühiskondlikult kasutatavale alale. 

Mõned linnaelanikud püüavad lindude ja keskkonnakaitse nimel loobuda paugutamisest täielikult. Sama käitumist julgustavad ka koolid, kes püüavad suunata oma õpilasi keskkonnasäästlikumale Diwali tähistamisele, avaldades sellega mõju ka nende vanematele. Noored ökoaktivistid on juba tulnud tänavatele, et tõsta linnaelanike teadlikkust saastatuse osas ja kutsuda üles Diwali tähistamisel keskenduma pigem valgusele ning loobuma müra tekitavatest paukpommidest.