Värskes raamat on jätkuks ja täienduseks 37 aastat tagasi soomepoiste Evald Uustalu ning Rein Moora Torontos ilmunud teosele „Soomepoisid. Ülevaade Eesti vabatahtlike liikumisest ja sõjateest Soomes ja kodumaal Teise maailmasõja ajal“.

Uues raamatus annab Mart Laar ülevaate Eesti vabatahtlike Soome minekust ja sõjateest. Meelis Saueauk kirjutab Nõukogude võimu küüsi sattunud soomepoiste saatusest. Hain Rebas keskendub JR 200 Koondisele Göteborgis. Peep Pillak käsitleb soomepoiste tegevust ja organisatsioone nii Eestis kui välismaal, samuti soomepoiste ajaloo jäädvustamist.

Teos on rikkalikult illustreeritud fotodega, mis pärinevad Eesti, Soome, Rootsi ja Kanada kogudest ning paljud neist ilmuvad avalikkuse ette esmakordselt. Raamatu juhatab sisse Tarja Halonen. Autorite tekstide kokkuvõtted on ära toodud ka soome ja inglise keeles. Lisatud CD-plaadilt leiab lühiandmetega soomepoiste nimekirja, mille on koostanud Vello Salo, samuti skaneeritud sõjaaegsed Soomes ilmunud eestikeelsed väljaanded „Üle Lahe“, „Kodutee“, „Malevlane“ ning muid haruldasi materjale.