C-vitamiin

peletab haigused eemale Üks tähtsamaid vitamiine, mis suurendab organismi vastupanuvõimet, on C-vitamiin. Suures koguses aitab see hetkega väsimuse vastu ning pikas plaanis kaitseb keha vabade radikaalide rünnaku eest. Lisaks parandab ja säilitab naha ja veresoonte elastsust ning on tähtis mitmete keha biokeemiliste reaktsioonide toimimiseks, aju normaalseks funktsioneerimiseks,
vere kolesteroolisisalduse normaliseerimiseks ja raua paremaks omandamiseks.
C-vitamiini puudus tekitab väsimust, sageli esineb infektsioonhaigusi, isutust ja aneemiat. Inimese keha C-vitamiini ei tooda, seega on tarvis seda saada toidust ja viiruste perioodil ka looduslikest toidulisanditest.
Parimateks C-vitamiini allikateks on mustad sõstrad, astelpaju, kibuvitsamarjad, petersell, kaalikas, inkamarjad ja camu camu. Haiguse ajal tasub aga igapäevast C-vitamiini doosi tunduvalt
suurendada. Üleannustamist karta ei ole vaja, sest C-vitamiin on vesilahustuv ning ülejääk väljutatakse organismist loomulikul teel.

Pimedal ajal vajab keha D-vitamiini

Kuna talvel on vähe päikesevalgust, mille mõjul organism D-vitamiini sünteesib, ning igapäevasest toidust on piisavat D-vitamiini kogust peaaegu võimatu kätte saada, on meie ainsaks võimaluseks toidulisandid, eelkõige looduslik kalamaksaõli, milles lisaks D-vitamiinile on olemas A-vitamiin ja oomega-3-rasvhapped. Oomegarasvhapped on asendamatud aju, närvisüsteemi ja nägemisvõime arenguks ja toimimiseks.
D-vitamiin lõdvestab veresoonte seinu ja alandab vererõhku, omab põletikuvastast toimet, annab energiat, toetab immuunsüsteemi ning reguleerib kaltsiumi ja fosfori ainevahetust, mis on eelkõige oluline luude ja hammaste õigeks arenguks. Kahjuks kasutavad paljud inimesed siiani päikesekaitsekreeme, mis blokeerivad UVB-kiirgust ning pärsivad D-vitamiini tootmist ka suvel. Seega on nad vitamiinipuuduses aasta läbi.

Tsink suurendab vastupanuvõimet

Vähe on tähelepanu pööratud tsingile, mis osaleb enam kui saja ensüümi aktiveerimises, rakkude kasvamises, haavade paranemises, vereloomes, organismi kasvus ja arengus, valkude ja DNA sünteesis, immunsüsteemi töös ning mikrotoitainete ainevahetuses. Tsink toimib
antioksüdandina, osaleb insuliini sünteesimisel, säilitamisel ja vabastamisel ning mõjutab kilpnäärmehormooni tööd.
Kuna kehal puudub spetsiaalne tsingi säilitamise süsteem, on stabiilse taseme hoidmiseks vajalik tagada piisav tsingi saamine igapäevase toiduga. Seega, et sügisel oma vastupanuvõime tugev hoida, on vaja süüa teravilju, seemneid, pähkleid ja kaunvilju. Tervisepoodidest leiab ka kvaliteetseid looduslikke tsingitoidulisandeid.

Oliivipuu lehtede ekstrakt hoiab ainevahetuse korras

Oliiviõlist saadavate oomegarasvhapete ja antioksüdantide kasulikkus on kõigile teada, vähesed aga on kursis, et lisaks viljadele sisaldavad organismile häid aineid oliivipuu lehed. Nende ekstraktil
on tugev antibiootiline, viirusevastane mõju ja edukalt vererõhku alandav toime. Lehtedes on rohkelt antioksüdante, mis aitavad ära hoida haigestumist Alzheimeri tõppe ning üldist rakkude vananemist. Märkimisväärne on nende toime ka diureetikumina – oliivilehtedest valmistatud tee aitab kaasa üleliigse vee kehast väljutamisele ning seega organismi üleüldisele puhastumisele. Oliivilehe ekstrakt toetab immuunsust ja maksa detoksifikatsioonivõimet ning tasakaalustab soolte mikrofloorat.