Sild kuulis möödunud nädala lõpus kõlakat, et Pärn on kaitsepolitseinikega pististest rääkinud. Kolmapäeval alustas ta ise rünnakut prokuratuuri vastu. Ta süüdistas, et uus kriminaalasi on klopsitud kokku selleks, et mätsida kinni maadevahetuse uurimise kokkuvarisemine. Ja et Pärn ning Vichmann on müünud end Kapole maha vorst vorsti vastu tehingus. Kui nad tunnistavad Reiljani ja Silla vastu, siis pääsevad puhtalt afääris, kus GoBusi juhid andsid altkäemaksu Valga maavanemale.

Kaitsepolitsei alustas Riigiprokuratuuri korraldusel uurimist juba mullu suvel.


Ühe usaldusväärse allika sõnul olla Sild küsinud mullu juulis ärimees Aivo Pärnalt miljoni krooni suurust toetust Rahvaliidule. Kuu aja pärast andis ta mõista, et partei ootaks 1,5 miljoni krooni suurust annetust.


Raha pidanuks maksma firma GoBus, mille peremehed on Pärn ja Eesti üks jõukamaid ettevõtjaid Marcel Vichmann.


Pärn ega Vichmann ei maksnud sentigi.


Samal ajal pidasid Pärn ja Vichmann ägedat kohtuvaidlust keskkonnaministeeriumiga. Jutt käis Tallinna kesklinnas asuva nn Tööstusprojekti maja ostmisest, mille Reiljan oli pannud oksjonile alghinnaga 315 miljonit krooni. Enampakkumist korraldas Tarmo Silla osalusega advokaadibüroo Lextal.

Vichmann ja Pärn tegid endale külma 100 miljoni krooniga
Kinnistu eest lubas kõige rohkem maksta Marcel Vichmann: 426 miljonit krooni.
Paremuselt teise pakkumise tegi tema äripartner Aivo Pärn: 420 miljonit krooni.
Kolmanda pakkumise tegi kinnisvarafondiga Baltic Property Fund seotud osaühing. See oli selgelt klassi võrra madalam: vaid 325 miljonit krooni.

Seega panid Vichmann ja Pärn ligi 100 miljoni krooniga puusse. Pärn tunnistaski Päevalehele, et "võib-olla on hind tõesti üle pakutud".


Oksjonil oli ette nähtud ka teine voor. Ainsana osales Pärn. Ta oli valmis tasuma 380 miljonit krooni ehk esimese vooru hinnast 40 miljonit krooni vähem.

Nüüd toome mängu kaitsepolitsei kahtlustuse. Seal väidetakse, et Rahvaliidule annetuse küsimine oli hoopis pistis ja selle vastu pidi Pärn saama soodustusi maja ostmisel.

See, et Reiljanile, Sillale või parteile raha üle ei antud, ei loe. Eestis on karistatav ka pistise andmisega nõustumine. Selle eest karistatakse rahatrahvi või kuni kolme aasta pikkuse vangistusega.

Reiljan ja Sild pigistavad Vichmanni nagu sidrunit
Avalikud andmed näitavad, et asi oli soodustustest väga kaugel. Müüjad pigistasid ärimehi, nii nagu jaksasid. Advokaat Sild teatas, et esimeses müügivoorus lubatu oli siduv ehk nood pakkumised kehtivad endiselt.

12. juulil kuulutaski minister Reiljan pidulikult võitjaks Marcel Vichmanni pakkumise hinnaga 426 miljonit krooni.

Vichmann ei tahtnud maja sellise üüratu raha eest osta. Võib-olla olnuks talle abiks, kui Rahvaliit saanuks toreda annetuse, aga see on vaid oletus.

Vichmann kaebas iseenda kohtuvõidu kohtutesse, mis on ennekuulmatu. Kohtud tema taotlusi ei rahuldanud. Ja Sild nõudis Vichmannilt ostust taganemise eest sisse kohustusliku pangagarantii, mis oli 31,5 miljonit krooni ehk kümme protsenti alghinnast.

Isegi nii rikkale inimesele nagu Vichmann on see väga valus laks.

Kuule, Aivo, kas sul münti on?

Villu Reiljan võttis nüüd kõne Aivo Pärnale, õnnitles teda võidu puhul ja päris justkui muuseas: "Kas sul münti ka on?"

Sest advokaat Sild teadis, et Pärnal endal pole raha. Ükskord hilisõhtul poole kaheteistkümne paiku kohtudes rääkis ärimees Sillale, et ostab maja ainult siis, kui Vichmann sellega nõus on. Teisel korral seletas ta, et ootab raha kusagilt Venemaalt.

Pärn ei tahtnud samuti maja oma esime se ehk kõrgema hinnaga osta. Ja pidi samuti maksma 31,5 miljonit krooni trahvi.

Alles siis võttis riik vastu tema odavama ehk 380 miljoni kroonise hinna. Kui aga sellele summale lisada varem sisse kasseeritud pangagarantiid, oli riik teeninud kokku 443 miljonit krooni ehk rohkem, kui pärast esimest vooru oodata osati.

Olukord oli riigi seisukohalt ülihea. Ka Aivo Pärn proovis viletsa mängu juures head nägu teha. "Kivi langes südamelt, sain kinnistu kätte," ütles ta BNSile.

Appi tõttab maailma parim rahandusminister
Pangagarantiide sissenõudmine polnud lihtne, sest mõlema poole advokaadid pommitasid erinevaid kohtuid hagidega. Sild räägib, et kui marssis SEB Ühispanka Vichmanni raha järele, naeratasid kliendihaldurid talle ja ütlesid, et jah, leping räägib tagatisest, aga vaadake, asi on keeruline, käivad mingid vaidlused ja me peame nõu pidama. Sild ootas.

Umbes poole tunni pärast tulid pangahärrad tagasi, näpus kohtust saadetud faks, et raha ei tohi välja maksta. Selgus, et Vichmann oli vahepeal pöördunud kohtu poole.

Aga Sild oli seda käiku ette aimanud ja esitanud ka ise kohtule palve, et raha tuleb maksta kindlasti just nüüd, sest kohe-kohe saab müügilepingu sõlmimiseks ette nähtud 15 päeva täis ja siis on riik tagatisrahast ilma, kindel mis kindel.

Ja nii tõttaski ta vastupidise paberiga naeratades panka tagasi, jättes pankuritele mulje, et trükib kohtuotsuseid oma kontoris.

Lisaks kõlistas Villu Reiljan rahandusminister Aivar Sõerdile, kes võttis kohe ühendust Ühispanga pealiku Mart Altveega ja küsis, kumb klient on tollele tähtsam - kas Vichmann või riik.

Altvee käskis 31,5 miljonit välja maksta.

Ametnik "unustas" 60 miljoni kroonise paberi
Kohtuvaidlused jätkuvad. Neid on palju ja need on keerulised. Tegemist on juriidilise kõrgpilotaažiga.

Paanika tekkis uuesti tänavu 20. veebruaril, kui Harju Maakohus mõistis tagaselja ministeeriumi käest välja Vichmanni pangagarantii ja intressid 0,5 protsenti päevas. Kokku pidi Vichmann saama riigilt 63 miljonit krooni.

On imelik, et kohtunik Maire Lukk tegi nii suure summa juures otsekohe tagaseljaotsuse ega võtnud ministeeriumiga ühendust. Ministeerium pole ju mingi suvaline Kaluri-Vanja, keda kätte ei saa.

Hiljem rääkinud ministeeriumi osakonnajuhataja, Tööstusprojekti maja müüki juhtunud komisjoni esimees Tiit Tamm, et valvelauast toodi talle tõesti mingisugused kohtupaberid, aga ta unustas need ära... Tamm ütles Ekspressile, et ei saa meie küsimustele vastata, sest andis vaikimisallkirja.

Sild protestis Vichmannile raha tagasiandmise ja tagaseljaotsus tühistati. Järgmine kohtuistung on jaanuaris.

Advokaat kuulutab maadevahetuse uurimise hukku
Nüüd jõuame tagasi tänapäeva. Sild kuulis möödunud nädala lõpus kõlakat, et Pärn on kaitsepolitseinikega pististest rääkinud. Kolmapäeval alustas ta ise rünnakut prokuratuuri vastu. Ta süüdistas, et uus kriminaalasi on klopsitud kokku selleks, et mätsida kinni maadevahetuse uurimise kokkuvarisemine. Ja et Pärn ning Vichmann on müünud end Kapole maha vorst vorsti vastu tehingus. Kui nad tunnistavad Reiljani ja Silla vastu, siis pääsevad puhtalt afääris, kus GoBusi juhid andsid altkäemaksu Valga maavanemale.

Ka Riigiprokuratuur vihjab oma pressiteates, et võib lõpetada kriminaalasja isiku s uhtes, kes uurimisele oluliselt kaasa aitab.

Pärna advokaat Maria Mägi ütles aga, et Pärnale ega Vichmannile ei ole mingit immuniteeti pakutud. Pärn ise ütles kolmapäeva varahommikul, et ei saa aru, mis toimub. "Täitsa esimest korda kuulen seda lugu."

Kes on Tarmo Sild?

  • 32aastane edukas advokaat.
  • Üks advokaadibüroo Lextal kuuest osanikust. Tema nimi asub firma koduküljel meeskonna nimekirjas kõige kõrgemal kohal, isegi tuntud Üllar Talvistest eespool.
  • Tunneb väga hästi Eesti tipp-poliitikuid. Praegu kaitseb maadevahetuse asjas Villu Reiljanit. Esindas riiki Edgar Savisaare suurprojektis, millega taasriigistati Eesti Raudtee.
  • Lõpetanud Tartu Ülikooli ja kiitusega Brüsseli vabaülikooli.

 

Rävala pst 8 ehk Tööstusprojekti kinnistu müümine

Riigi tulud

 

küsis alghinnana

315,0 mln kr

parim pakkumine

426,0 mln kr

kasseeris Vichmannilt ja Pärnalt pangagarantiid

63,0 mln kr

sai Aivo Pärnalt maja ostmise eest

380,0 mln kr

kokku teenis riik maja müügiga

443,0 mln kr


 

Marcel Vichmanni kulud ja tulud

 

pakkus esimeses voorus

426,0 mln kr

pangagarantii riigile loobumise eest

31,5 mln kr

ostis maja hiljem Aivo Pärnalt

441,0 mln kr

Vichmann kulutas maja ostmiseks

472,5 mln kr


 

Aivo Pärna kulud ja tulud

 

pakkus esimeses voorus

420,0 mln kr

pangagarantii riigile loobumise eest

31,5 mln kr

ostis maja riigilt

380,0 mln kr

müüs maja edasi Marcel Vichmannile

441,0 mln kr

Aivo Pärn teenis maja edasimüümisega

29,5 mln kr

 

ÜKS VÕIMALIK ARENG: Kui riik kaotab käimasoleva kohtuprotsessi Vichmanni tagatisraha osas, kahaneb riigi tulu kinnistu müügist 380 mln kr peale. Vichmanni kulu aga 409,5 mln kr peale.