KPMSi osanik Margus Mets ei kommenteeri, miks äri katki läks. Tõdeb vaid, et "kliendi eest tema äri teha ei saa".

Üldsusele on aga hästi teada, et just kehvast ja kohati lausa väärast suhtlemisest avalikkusega sai alguse mürgel, mille tagajärjel heitis Tallinna börs Pro Kapitali oma ridadest välja.

Pro Kapitali börsiteated olid tihti poolikud, aga selles on mõttetu PR-mehi süüdistada. Nemad vaid töötlesid Pro Kapitali juhatuselt saadud infot. Paraku teavitati mõne tähtsa sündmuse puhul investoreid hilinemisega või ei tehtud seda üldse. Kahtlase äri väljatulekul tegid firma juhid avaldusi, mis käisid risti üksteisele vastu.

Praegu uurivad Pro Kapitali väärtpaberiamet ja maksupolitsei.

"Me ei loo endale suuri illusioone, ent kui ma ei usuks klienti, siis poleks mõtet asja ette võtta. Professionaalses mõttes on tegemist tubli väljakutsega," hindab oma tulevast tööpõldu Meelis Kubits, kelle Pro Kapital palkas Margus Metsa asemele.

PR-firmal Kubits & Hamburg on viimasel ajal läinud väga hästi: Eesti Raudtee ja Edelaraudtee veninud ning skandaalsed erastamised lõppesid tema kundede (BRS ja GIBB) võiduga. Kubits nõustas ka jurist Marcel Vichmanni võitluses tõe ja õiguse eest Hansapangaga. Samuti Kadaka turu omanikke, kui need möödunud aastal piraatlusevastase võitluse käigus tugeva surve alla sattusid. Tema klientide sekka kuuluvad ka investeerimispank Suprema, Saaremaa Laevakompanii, personaliotsingu firma CV Online, Salva Kindlustus jt firmad.

Pro Kapitali juristid koostavad vastulauset börsi noteerimiskomisjoni otsusele, millega ettevõte eemaldatakse septembri lõpus börsilt.

Ekspressi teada sündis komisjoni otsus raskelt, sest pea pooled komisjoni liikmed ei pooldanud nii karmi karistust nagu börsilt kõrvaldamine. Küll aga oli selle poolt börsi tegevjuht Gert Tiivas.

Tiivas on Pro Kapitali suhtes olnud korduvalt väga sapine.

"Tundub, et mõne börsiametniku tegemisi on emotsioonid rohkem juhtinud, kui mujal maailmas sellises ametis tavaks on saanud," sõnab Kubits.

Tiivase käitumine muutub aga selgemaks seoses avaldustega, et Tallinna börs võtab eeskuju oma põhiomanikust Helsingi börsist, mille eesmärk on olla kõige läbipaistvam turg maailmas. Tiivas pidi Soome ülemustele näitama, et ka siinpool lahte osatakse korda luua. Pro Kapitali juhtum sobib selleks ideaalselt.

Pro Kapital on lakmuspaberiks ka kevadel loodud maksupolitseile. Järgmise nädala neljapäeval lõpeb uurimiseks antud kahekuune tähtaeg. Tõenäoliselt paluvad maksupolitseinikud prokurörilt uurimise pikendamise luba.

Politsei uurib eelkõige suuremahulisi aktsiatehinguid, mida sooritasid Pro Kapital ja Hongkongis registreeritud firma Baltic Investments.

Mitu allikat avaldas Ekspressile arvamust, et Baltic Investmentsi puhul ohverdab Preatoni oma advokaadi Aivar Pihlaku. Tema allkirjad on paljudel Baltic Investmentsi paberitel, Preatoni enda oma aga mitte ühelgi.

Kui Preatoni ajas keelatud maamüügiäri Ameerikas, käitus ta samamoodi. Väitis kohtus, et sai kokku paljude inimestega, kuid kellega, millal, kus ja miks, ei mäleta. Vahele jäi hoopis tema advokaat Gregory Howe.

Kuid Preatoni kinnitas, et usaldab Pihlakut täielikult ning kahtlusel, et advokaat tehakse seekord patuoinaks, pole mingit alust.