Kui mõjukas on Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin?

Klandorf: Kindlasti mõjukas. Raudtee on Venemaal üks olulisemaid transpordiliike.

Seppik: Tema organisatsioonil on paar miljonit töötajat. Ta on Vene peaministri Vladimir Putini hea tuttav. Kuskil oli kirjutatud, et isegi suvilanaaber. Nad on mõlemad endised luurajad, mida loetakse Venemaal prestiižseks tööks.

Edgar Savisaar on kohtunud tänavu Jakuniniga viis-kuus korda. Nii palju?

Klandorf: Ma arvan, et need on olnud nii Tallinna kui Eesti jaoks vajalikud kohtumised.

Seppik: Minuga Edgar Savisaar seda infot ei ole jaganud. Ma ei oska rääkida linnapea vajadustest.

Kapo andmetel ütles Jakunin abilinnapea Deniss Boroditšile 24. juunil 2010 Tallinna lahel kaatriga lõbusõitu tehes: “Küsitud kolme ei saa, saab aga 1,5.” Mida see lause tähendab?

Klandorf: Niipalju kui on tähti taevas, see lause võib ka tähendada. Näiteks Lasnamäe vene õigeusu kiriku ehitus läheb kindlasti rohkem kui 1,5 miljonit eurot maksma.

Seppik: Ma kujutan ette, et see lause võis olla ka Boroditšile siiras üllatus. Jutt võis olla kiriku rahastamisest.

Kuigi Jakunin palus Savisaarel ja Boroditšil vaikida, teab kapo nende vestluste sisu. Kuidas see võimalik on?

Klandorf: Ma ei tea, kas Jakunin palus vaikida! (itsitab) Minul selliseid andmeid ei ole! (itsitab edasi)

Seppik: Oh, see on nii lihtne! Jälitustegevust on tehtud ju veebruarist saadik. Asjaosalised peavad arvestama, et kõik nende telefonikõned, ­SMSid, meilid ja muud asjad…

Kas kapo kuulas lutikatega pealt või oli tal viie mehe seas usaldus­isik?

Klandorf: Seda on nii ja naa võimalik teha. Nii tehnilised vahendid kui inimfaktor.

Seppik: Allika kasutamine on kõige riskantsem. Ainult Äripäev vist arvab, et tõmmatakse kleeplindiga mikrofonid keha külge ja lindistatakse. See on niisugune kiviaja arvamus. On palju tehnilisi võimalusi, kus vestlejad üldse ei tea, et pealt kuulatakse.

Kapo andmetel pidi Keskerakond saama Venemaalt 1,5 miljonit eurot?

Klandorf: Nad väidavad seda! Aga ma väidan vastupidist! Sest need inimesed, kellega ma olen jõudnud rääkida, ei väida seda. Seda ei räägi Savisaar, seda ei räägi ka Boroditš.

Seda räägib kapo andmetel ainult Jakunin. Võib-olla see oli raudteepealiku ja tema asetäitja omavaheline vestlus? Siin on umbmääraselt õhku visatud mingisugune informatsioon.

Seppik: Siin ongi kapo raporti kõige huvitavam koht. Praegu jääb mulje, et Jakunin tuli siia ja ütles, et tahab parteile raha anda, mis on minu meelest täiesti absurdne.

Kapo andmetel ütles Savisaar 13. septembril Moskvas, et Keskerakond võtaks 1,5 miljonit eurot kas või sularahas. Kas kapo lindistas seda vestlust?

Klandorf: Ma väga kahtlen kapo võimetes.

Seppik: Väga raske öelda. Tehnilised vahendid võidakse n-ö külge panna ka nii, et inimene ei tea.

Kui Jakunin tahtis raha anda, mida ta oleks Savisaarelt vastu tahtnud?

Klandorf: Me ei saa rääkida oletustega. See on spekulatsioon.

Seppik: Mulle ei mahu pähe, mida ühelt opositsioonierakonnalt oleks võimalik välja pigistada. Keskerakonna seis ju nii hea ei ole, et võiks hakata siin riigis üksinda asju korraldama.

Ma ei suuda ette kujutada, et Jakunin omast taskust või siis raudtee eelarvest oleks hakanud andma Keskerakonnale raha.

Aga kui need faktid kunagi kinnitust leiavad, siis tuleb natuke edasi mõelda — vaevalt see sai olla Jakunini isetegevus.

Kas Savisaar küsis Venemaalt Keskerakonna jaoks raha?

Klandorf: Ei, sest mul ei ole teistsuguseid andmeid praegu.

Seppik: Ma ei tahaks seda uskuda. Kui kapo raport nüüd tõesti tõele vastab ja mina oleksin olnud partei rahastamise jutu juures, ma oleks need jutud kiiresti ära lõpetanud. Oleksin küsinud, et kas on palju viina võetud või.

Mida arvaksite Savisaarest, kui selguks kindlalt, et ta küsis Venemaalt parteile raha?

Klandorf: Siis on jällegi vaja kaaluda kõiki erinevaid asjaolusid. Samm-sammult. Täna ma ei vasta sellele küsimusele, see ei ole lihtsalt täna arutluse teema. Täna on ainult küsimus — kas?

Seppik: See muudaks minu suhtumist kardinaalselt.

Kas Eesti poliitik tohib Venemaalt partei jaoks raha küsida?

Klandorf: Kui neid asju ei ole seaduses lahti kirjutatud, siis on see iga partei siseasi. Mõned Eesti parteid on saanud raha välisfondidest.

Kas küsimine on paha? Aga miks Venemaalt paha on? Mis seal siis halba on? Et see raha eeldatavasti tuleb läbi Vene ärimeeste, kes on seotud ­FSBga? Konstruktsioonid on meil paranoilised. Ameerika raha on enamasti ka läbi CIA. Miks me arvame, et see parem raha on?

Seppik: Ma loodan, et nüüd saavad kõik aru. Ükskõik mis põhjustel, jumalale, kuradile, parteile, ma-ei-tea-millele-iganes, raha küsimine Venemaalt on seotud vähemalt poliitilise ohuga — sellele inimesele ja parteile.

Venemaaga peab suhtlema, ta on meie naaber, siin uksi kinni prõmmida on lühinägelik. Aga alati peab teadma, kus, kellega ja kuidas.

Kui heal tasemel töötab kapo vastuluure?

Klandorf: Kui vastuluure tase on selle raportiga võrdne, siis ei ole meil taset. Aga loodan, et tase on kõrgem kui see dokument.

Seppik: Hindan vastuluure praegust taset väga kõrgelt. Ma olen mures tuleviku pärast, sest Ansipi valitsus on kapot juba mitu aastat oluliselt alarahastanud.

Mis mulje jätab kapo avalikustatud raport?

Klandorf: See dokument on väga nõrk. Ta on kokku klopsitud hästi kiiresti ja mõned faktid on valed. Ma võiks ühe lausega kogu selle teksti ümber lükata, aga seda ma teen edaspidi. Sellepärast teebki mulle kogu see trall nalja.

Seppik: Kapo mehed on väga osava dokumendi kokku pannud, niisuguse koolikirjandi stiilis — jutustus endistest aegadest.

Siin tuleb nüüd ära tabada, millel see dokument võib rajaneda. Mis on võimalikud allikad ja kui usaldusväärsed nad on? Kuna ma seda ei tea, siis ma ei võta ka seisukohta.

Aga see raport tekitas minus väga palju mõtteid ja küsimusi. Eelistaksin neist praegu vaikida.

President Ilves kuulutas Savisaarele eluaegse boikoti valitsuse moodustamisel. Mis see Keskerakonnale tähendab?

Klandorf: Kujutad ette, et Keskerakond saab 51 protsenti häältest. Või 40 protsenti või 35 protsenti ja võidab valimised. Ja president ütleb, et ma isegi ei pöördu teie poole. Milles need valijad süüdi on? Milles inimesed süüdi on, kui rahvas usaldab ühte parteid?

Seppik: Presidendil viskas aasta lõpus närv üle. See on väga pahasti, et ta seda ütles.

Inimesele tuleb anda võimalus ennast kaitsta, kuni see asi saab selgeks. Minu soovitus oli Edgarile, et kui see on laim, tuleb minna ka erakonna, meie kõigi, au ja väärikuse kaitseks kohtusse. Ma ei näe täna mingit muud võimalust olukorra lahendamiseks.

Minu teada hagi veel ei ole, aga nii me esimees fraktsioonis lubas. Kui kohtuasja nüüd ei tule, siis on pahasti. Siis ei saa me kunagi seda õigust kätte, mida vajame. Me oleme surutud kapo raportiga nurka.

Kuidas mõjutab skandaal Keskerakonna edukust riigikogu valimistel?

Klandorf: Ma arvan, et 40 protsenti inimestest ei ole nii rumalad, nagu president väidab. Keskerakonna edu tuleb suurem kui eelmistel valimistel. Reaalne on saada parlamendis 30–35 kohta.

Seppik: Kui hobused on saani ees jooksma aetud, mina ei kujuta ette, et saaksime juhthobust käigu pealt saani ees vahetada, sest siis lendab kogu saan uppi.

Võib minna tõsiselt halvasti, võib minna ka tõsiselt hästi. Halvasti on see, kui saame vähem kohti kui praegu — alla 29.

Savisaare sõnul soovitas kapo tal Jakuniniga edasi suhelda. Miks?

Klandorf: Ma arvan, et Eesti riik on huvitatud headest suhetest Vene raudteega. Ja et siit transiit läbi läheks.

Seppik: Ma ei tea, mida nad soovitasid. Kui küsida kapo käest, kas Vene poliitikutega üldse ei või suhelda, siis ütlevad nad tõenäoliselt, et võite küll.

Äripäev kirjutas, et eelmisel nädalal hoidis Seppik ennast Tallinna lennujaamas Savisaarest ja Klandorfist eemale. Kas teil on tüli?

Klandorf: Mina teda lennujaamas ei näinud. Mul oli tegemist Äripäeva ajakirjanikega, kes proovisid Savisaarele mikrofoni näkku toppida ja kuulata, mida ta telefoniga räägib. See oli äärmiselt kole.

Seppik: Kui mina kohale jõudsin, siis oli Äripäev oma operaatoriga juba mikrofonid Edgarile suhu surunud. Mul ei olnud mingit tahtmist Äripäeva tandemiga kokku puutuda.

Mida arvate Seppiku ja veel mitme keskerakondlase kriitikast Savisaare käitumise kohta?

Klandorf: See on pluralism. Ühtegi putru ei sööda nii palavalt. Ma imestan, miks mõned inimesed kukkusid seda putru kohe lusikaga sisse ahmima. Ain oleks tõekomisjoni võib-olla minust pareminigi juhtinud.

Mida arvate Klandorfi tegevusest tõekomisjoni esimehena?

Seppik: Mina pean Kallest sügavalt lugu, ju talle siis meeldib selles komisjonis olla. Ma ausalt öeldes ei tea, mis see tõekomisjon on. Nähtavasti PR-projekt. Kes usub tõekomisjoni, mis moodustatakse sellesama isiku juhtimisel, kelle tegevust tuleks hakata uurima?

Kalle Klandorf (54)

Keskerakonna rahaskandaali uuriva tõekomisjoni esimees, parteis aastast 2005. Lasnamäe linnaosa vanem. Endine Eriteenistuse vastuluurejuht ja sõjaväluure ülem.


Ain Seppik (58)

Keskerakonna aukohtu esimees, parteis aastast 1998. Riigikogu liige, kuulub kapo kontrollkomisjoni. Endine siseminister ja politsei peadirektor. Ei kandideeri kevadel riigikogusse.