Kahe lapse ema Olga Sõtnik on seejärel olnud Keskerakonna juhi jaoks ebavajalik. Lasnamäel, kus Sõtnik oli aastaid Savisaare järel teine number, valitseb uus Olga, Ivanova. Sõtnik pidi viimastel valimistel kandideerima sootuks Mustamäel.

Ekspressiga kohtus Sõtnik päeval, mil Savisaar nimetas Ukraina valitsust kaikameeste toel võimule tulnuks. Järgnes avalik arutelu, kus Sõtnik oli nende erakondlaste seas, kes vaidlesid Savisaarele vastu. Ennekuulmatu!

Sõtnik kavatseb aga veel edasi minna. Keskerakond ei nimetanud teda küll oma europarlamenti kandideerijate hulka, kuid Sõtnik kavatseb ikka Brüsselisse kandideerida. Arvaku tema koduerakond sellest, mida tahab.

Küsin otse, kas te järgmisel riigikogu valimistel olete Keskerakonna nimekirjas?

Ma ei tea. Mul on plaan kandideerida europarlamenti.

Üksinda?

Sellest räägin täpsemalt, kui teie artikkel ilmub.

Keskerakonna nimekiri on kinni, kas kandideerite teise erakonna nimekirjas?

Rohkem ma praegu ei kommenteeri.

Mulle on öeldud, et olete tulevikus seotud sotsidega?

Ma pole selle peale mõelnud, et kandideerida sotside nimekirjas, olles samal ajal Keskerakonna liige.

Mida te europarlamendis tegema hakkaksite?

Esindama Eesti huve.

Vaatasin teie majanduslike huvide deklaratsiooni. See pilt pole väga rõõmustav. Teil on meeletult võlgasid, liisinguid. Kas teil pole hirmu, et kui Savisaarega hästi läbi ei saa, mis tähendab omakorda madalat kohta nimekirjas, mis tähendab omakorda riigikogu kohast ilmajäämist. Samal ajal ei ole teile põhjust ka linna toiduahelast töökohta anda, kas kardate tuleviku pärast?

Muidugi on väike kartus sees. Mis neist liisingutest, kui mul on kaks last, kes on vaja üles kasvatada. See on kõige suurem mure. Aga mul on käed-jalad olemas, haridus olemas. Kui ma ei leia töökohta linnasüsteemis või poliitikuna, siis otsin uut kohta. Erasektoris, ametnikuna riigisüsteemis või lähen välismaale. Nagu ma aru saan, on kvalifitseeritud tööjõu puudus kõikjal väga suur.

Et siis teie olete ka see, kelle kohta Keskerakond räägib, et paremad pead lähevad välismaale ära?

Välismaale minek on üks variantidest. Kui ma siin endale rakendust ei leia, siis tuleb sellele mõelda.

Pole saladus, et teil on erakonnas rasked ajad. Samas on igale erakonnale vaja inimest, kes oleks vene valijate seas populaarne, saaks vene keeles hakkama. Usun, et iga erakond on teiega rääkimas käinud. Kas ma eksin?

Eks ma tõesti suhtlen inimestega.

Kas on uuritud teie meelsust liitumise osas?

On küsitud, aga olen Keskerakonna liige.

Kas see tähendab, et ootate paremat pakkumist?

Suhtlen väga paljude inimestega. On küsitud ikka, kuna ma olen kriitiline olnud. Hetkel ütlen endiselt, et ma olen Keskerakonna liige.

Kuidas see juhtus, et sattusite erakonnas ebasoosingusse?

Eks seda peab Savisaare käest küsima, kas ma olen ebasoosingus. Võib-olla tõesti teda häirivad mõned kriitilised seisukohad.

Ka see, et ma europarlamendi nimekirja ei mahtunud, on üks näide ebasoosingust. Savisaar tuli Lasnamäele kohale ja esitas kuus kandidaati, kes võiks europarlamenti kandideerida, aga minu nime nende hulgas polnud.

Teie ema töötab linna süsteemis. Kui palju see teid viimasel ajal on tagasi hoidnud?

Mu ema on Tallinnas koolidirektor ja linnavolikogu liige.

Just. Kümmekond aastat tagasi pidi üks Keskerakonna liige liituma “paleepöördega” ja opositsiooni umbusaldusavaldusega. Mees läks õhtul koju ja koju saabus ka tema naine koos sõbrannaga, kes on samuti keskerakondlane. Tulemuseks oli see, et hommikul enam mees umbusaldusavaldusega ei liitunud. Kas ema kuulumine erakonda või linna toiduahelasse on teid varem kriitikast tagasi hoidnud?

Saan aru, et minu karjäär ja ema karjäär on mingil määral seotud. Aga siiski on tal väga pikk staaž haridustöötajana, ta on tunnustatud spetsialist. Usun, et ükskõik, mis minuga juhtuks, oleks väga ebaõiglane, kui keegi peaks teda minu tegevuse pärast terroriseerima. Et tema tütar teeb midagi, mis erakonna juhtkonnale ei meeldi.

Milline on erakonna fraktsiooni sisekliima? Enamasti seostatakse Keskerakonda linnaga, ka ise mainisite, et siin tekib tegevusetusest frustratsioon. Kas teid üldse kaasatakse siit erakonna juhtimisse?

Üsna rahulik on siin küll. Kõik ootavad valimisi – europarlament, parlamendi spiiker, riigikogu.

Kas erakonnas on arutatud, et mis seisukoht võiks olla Ukraina asjus?

Viimati, kui sellest rääkisime, andis Mailis Reps, kes käis seal ise kohal, ülevaate. Enn Eesmaa ütles midagi väga diplomaatilist, kuid see pole erakonna seisukoht. Isiklikult arvan, et meie erakond peaks palju jõulisemalt välja tulema ja ütlema, et toetame Ukraina iseseisvust, et see on vaba demokraatlik riik. Teiseks peaksime taunima Vene samme, sest oleme ainsana nende võimuerakonna partnerid ja seetõttu võiksime me vahel ka neid kritiseerida.

Mida arvate Ühtse Venemaaga sõlmitud lepingust? Kas see on reaalselt ka midagi poliitikas kaasa toonud?

See on ikka pigem sümboolse tähendusega leping ja ma ei mäleta, et oleks midagi reaalselt kaasa toonud. Pigem on sisepoliitiliseks võitluseks kasutatav argument, mida kümme aastat tagasi oli hea teha.

Kas pigem venekeelsele valijale meeldimine on muutunud erakonnale olulisemaks kui eestlastega suhtlemine?

Kõik erakonnad otsivad endale valijaid, see on selge. Vaadatakse, et kus on potentsiaalsed valijad, ja püütakse neile läheneda. Seda teed on läinud teisedki erakonnad. Kuna meil on vene valijate seas tugev positsioon, siis eks seda on üritatud veelgi kasvatada. See pole ju tegelikult halb, et meil on palju noori vene juurtega poliitikuid.

Jah, meie personalipoliitikat võib kritiseerida, sest see on väga ühe inimese keskne, kuid pean möönma, et ka minu tulek poliitikasse on ju juhtunud tänu Edgar Savisaarele. Vaevalt ma oleks tema heakskiiduta 24aastaselt abilinnapeaks saanud. See, et ta nii jõuliselt mõnda inimest protežeerib, on natuke halb, aga samas annab võimaluse paljudele noortele, naistele ja venelastele. Nii hakkavad ka teised erakonnad sellele mõtlema ja üritavad ka samamoodi võimalikult erineva taustaga poliitikuid leida. Aga on väga kahju, et mõningate sammudega oleme eesti valijaid pigem kaotanud.

Kas vastab tõele, et e-valimiste vastu võitlemine on lihtsalt tööriist valijate leidmiseks? Et luua teine tõde justkui? Kunagi oli ju erakonnas isegi kõva vaidlus ühel koosolekul – kas toetada e-valimist või mitte.

Ma pole näinud ühtegi tõsiseltvõetavat argumenti, miks e-valimised pole korrektsed. Meil käisid viimati ekspert Soomest ja kusagilt ...

USAst.

Jah, aga ma ei mäleta, et nad oleksid nimetanud ühtegi reaalset nõrka kohta.

Miks Keskerakond seda trummi siis lööb?

Keegi miskipärast arvab, et nii saab uusi valijaid leida. Selline hirmutamine ja vastandamine.

Räägite, et Keskerakond peaks muutuma. Aga milliseks?

Laiem otsustajate ring. Paljud otsused saame teada nii-öelda post factum. Mina ei tea, milliste ideedega erakond välja tuleb, rääkimata Tallinna linnavalitsusest või erakonna esimehest. Minu arvates võiks neid ideid ikkagi arutada.

Nagu näiteks?

Noh, näiteks munitsipaalpanga loomine. Seda pole kusagil arutatud.

Kas tasuta ühistransport tuli samamoodi?

No see oli ka samamoodi, et korraga lihtsalt tuli.