Proua Oviir, miks te autokooli läksite?

Pea igas peres võib saabuda kord pärast pikki ühiseid aastaid selline periood, kus…

…härra Oviiriga…

…on justkui kõik jutud juba räägitud, lapsed on suured, enamiku ajast haarab töö ning rutiin…

…ja üks abikaasadest hakkab õhtuti autokoolis käima…

…või tööasjus külastama valijaid või töökaaslasi.

Ühistranport pole aga enam see mis vanasti, ja pealegi…

…on mul väga hea autoõpetaja, noorem mees ja õpetajaks kui loodud. Minu meelest me esimesest minutist peale klappisime teineteisega hästi. Ta tajus ära…

…Teie õrnad kohad ja…

…oskab öelda ka julgustava sõna ja see on tähtis.

Pealegi, et jõuda punktist A punkti B…

...ja punktist B punkti G ja mitte ainult iseenda peale lootes…

Proua Veidemanni odüsseia

Proua Andra Veidemann, mis tunne on juhtida Ühiskondliku Leppe Sihtasutust?

Kujutlege näiteks, et Eestimaale kukub UFO. Kujutlege, et kogu meeskond saab hädamaandumisel rängalt põrutada. Kujutlege, et president Rüütel määrab Andra Veidemanni UFO asenduspiloodiks, kes peab vigastatud ufo-meeskonna viima koju, Andromeeda udukogusse. Ja kujutlege, et haiged ufonaudid tahavad kolm korda päevas sooja sööki ja neil tuleb pidevalt mähkmeid vahetada…

See on siis sama hull töö nagu bussijuhil, arstil, medõel, lasteaiakasvatajal, või…

Hulga raskem! Kujutlege haavatud ufonautide soigumist… asteroidide sadu, tigedaid kosmosekolle… musti auke!

Kas 25 000 krooni kuus ei ole selle töö eest vähe?

Teen seda ainult missioonitunde pärast! Ega palgast pärast kommunaalide maksmist suurt midagi kätte ei jää. Aga kui see pisku liita Reinu väikese professoripajukiga, siis meie kaks vanainimest elame ära kuidagi peost suhu. Kui vaimsed väärtused on esiplaanil ja tarbimismentaliteeti pole, tuleb toime. Oh, elatakse veel vaesemini. Aga kadedus ja näägutamine panevad küll pead vangutama.

Kõva võetus Paltsu juures

Proua Äripäev, kuidas võetus täpselt käis?

Õhtu oli käes. Palts oli kabineti ära kraamind, nagu ikka. Pesi parasja­gu nõusid, kui äkki! Kopp-kopp! Kuus jorssi ukse taga. Ükski tere ei ütle. Marsivad tuppa, saapaid ära ei võta.

Edasi?

Tuustisid igal pool. Kiskusid kapid lahti, ajasid paberid segi. Küpsised võtsid karbist välja, murdsid pooleks. Ja kogu praht muudkui põrandale maha! Palts palus jumalakeeli, et ärgu tehku, a nemad ei hoolind!

Kas Paltsu ennast ka läbi otsiti?

Ikka, kuda muidu. Kobati nii siit kui säält. Muditi ihu näppudega. Käed aeti taskusse. Kamm ja suitsud võeti ära. Igasugu asju läks kaduma – poolik lõhnavesi, prantsuse oma. Kingapaelad ja püksirihm võeti kah ära. See neil läbiotsijatel sihuke komme juba.

Kuidas Paltsu püksid ilma rihmata püsisid?

Ega hästi ei püsind! Vajusid muudkui alla. Pidi neid kahe käega üleval hoidma! Kui ühe käe lahti lasi, vajusid kohe alla. Paltsul silmad häbi täis, kus sa lähed püksata!

Kas läbiotsimisel leiti kah midagi?

Igasugu asju leiti. Pilte ja numbreid ja vanu plaate – Valgret ja biitleid. Nüüd on kinniminek! Istub juba kohvrite otsas. Ootab kohtukutset. Ega enam pääsu ole.