“Eriti pahatahtlik ja kummastav on asjaolu, et süüdistuskõnes on omistatud Vettusele kuriteo ajaline määrus ajal, mil ta istus vangimajas! Muidugi ma ei välista, et oli koos ühine dušikülastus, kus Vettus ja Kangur kohtusid, aga kui tõsiselt rääkida, siis selline tõendite esitamine näitab teatavat suhtumist prokuratuuri poolt süüdistusakti formuleerimisel.”

Kaitsja sõnul ei andnud Einar Vettus altkäemaksu maa-ameti endisele juhile Kalev Kangurile. “Altkäemaksu esemeks on süüdistuse kohaselt OÜ Iru Jõekääru osa, mis väidetavalt osavõõrandamise lepingu alusel müüdi OÜ Rahamaale ligi 10 miljonit krooni odavamalt. OÜ Rahamaad juhtis ju aga hoopis vandeadvokaat Mart Missik, mitte Kalev Kangur, nagu prokuratuur väidab,” ütles Vettuse kaitsja vandeadvokaat Talviste. Tema sõnul on prokuratuur meelevaldselt omandanud Kangurile osaühingu juhtimise, kuigi tegelikuks juhiks oli keegi teine.

“Tõestamaks Vettuse mingisugustki seotust antud asjaga, oleks prokuratuuril olnud kaks võimalust: tuua kohtupinki ka äriühingu tegelik juht Mart Missik või käsitlema Kalev Kangurit inimesena, kes kasutas ära Missikut altkäemakus vahendajana. Nagu ma aga näen, siis Missikut siin saalis ei istu,” rääkis advokaat oma kõnes. “Lähtudes nendest asjaoludest tuleks Vettus viivitamatult õigeks mõista.”

Prokurörid Laura Feldmanis ja Inna Ombler rääkisid detsembris oma süüdistuskõnes seda, kuidas kohtualused firma TSM juht Einar Vettus, maa-ameti eksjuht Kalev Kangur ning Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar tegid hämaraid tehinguid firmaga, mille ettotsa määrati variisik Mart Missik.

Prokurörid tõid välja mitmeid episoode, kuidas Pedjasaar ja Kangur Tartu ning Tallinna hämarates kohvikutes kohtusid ning uue firma, OÜ Iru Jõekääru, asutamist arutasid. Asutatud firma müüdi Kalev kangurile hiljem osavõõrandamise lepingu alusel ligi 10 miljoni krooni võrra odavamalt turuhinnast. Muuhulgas räägiti kellestki Mardist, keda määrata firma juhatuse etteotsa.

Firma TSM juhile Einar Vettusele nõuavad süüdistajad altkäemaksu andmise eest 1 aasta 10 kuud ja 23 päeva vangistust, millest koheselt tuleks ära kanda 2 kuud.