Keda aga polnud - NATO hävitajaid polnud.

Keskerakondlane Priit Toobal kirjutab oma blogis, et ühe ametliku versiooni kohaselt oli põhjuseks madal pilvisus, teise kohaselt olid põhjused tehnilised.

„Kaks lennukit samal ajal rivist väljas? Mulle tundus see asi kohe kahtlane ning uurisin Tallinna Lennujaamast, kas 23. juunil ka reisilennukeid õhku tõusmata jäi ning vastust ette aimates selgus, et sellel päeval sõitsid reisilennukid tavapärase graafiku järgi ja ilma viperusteta," kirjutab Toobal, tõstades küsimuse, kas tõesti on NATO lennukid nii äpud masinad, et ei saanud maast lahti, kui reisilennukid lendasid.

Ta jätkab vandenõuteooriamaiguliselt: „Ei usu, siin põhjus kindlasti mujal. Lõuna-Eestis vabaõhuüritusel viibinud niiöelda kaitseministeeriumi siseringis olevad kodanikud teadsid rääkida, et sel korral oli asi pigem pilootides kui lennukites. Kas siis oli neil meie paraadist sügavalt ükskõik või nad lihtsalt polnud võimelised „rooli" haarama, igal juhul õigeaegselt nad masinatesse ei istunud ja meie paraadi kaunistama nad ei tõusnud."

Ekspress uuris asja kõigepealt Kaitsejõududest, kuid sealt suunati meid edasi Kaitseliitu, sest nemad olid paraadi korraldajad.

Ekspressi küsimus oli järgmine: „Miks ei tõusnud NATO hävitajad kaitsejõudude paraadi ajal õhku, nagu oli plaanitud ja ka välja lubatud, kuigi reisilennukid lendasid graafikukohaselt - neid ilm ei seganud?"

Kaitseliidu poolt vastas Neeme Brus:

„Võidupüha paraadi korraldajate poolt pole paraku muud öelda kui korrata meile laekunud informatsiooni Poola lennumasinate tehnilistest probleemidest. Ja tagantjärele tark olles: ega neil poleks tol lausvihmasel päeval ka erilist efekti olnud.

Võidupüha paraad läks aga korda sellegipoolest."

Nõustume, paraad läks korda sellegipoolest ja lennukeid poleks ehk eriti näha olnud. Jääb siiski küsimus, mille tõstatas ka Toobal: kui poleks olnud paraad, vaid hävitajate järele oleks tõsine vajadus, mis siis oleks saanud?