“Kahju, et pilti ei saanud,” ütles üks möödakäija hämmastunult, sest ta pole harjunud, et niisugust masti suurettevõtja isiklikult käised üles käärib.

Sõõrumaa selgitab, et härja aastal sündinuna ongi ta loodud tööd tegema. “Olen eluaeg alates turvafirma loomisest kuni enamiku muude äride käivitamiseni redeli otsa roninud, ja seda ka headel ja parimatel aegadel,” ütleb ta. 

Asjad “väestuvat”, kui mees paneb nendesse isiklikku energiat. “Tõsi küll, buumi ajal lasin mõningaid ehitisi rajada iseenda liialt vähese sekkumise tõttu, seega pole päris probleemideta pääsenud, aga üldiselt on töötegemine minu loomuses ja kavatsen isiklikku tunnetust juurde panna ka tulevikus,” räägib Eesti rikkamaid ärimehi, kes on uhkusega esitlenud rahvale oma luksusautosid hiigelsuures villas Hispaanias.

Ustav alluv Tohver sai hundipassi

Möödunud nädala teisipäeval tuli uudis, et Peeter Tohver saab lahti Sõõrumaa valdusfirma US Invest tegevjuhi kohalt, kuhu ta oli võetud vaid napp kolm kuud tagasi. Uueks direktoriks lubas hakata Sõõrumaa ise.

Sõõrumaa põhjendab Tohvri minemasaatmist asjaoluga, et ettevõtte tegevusaktiivsus vähenes masu tõttu üle kahe korra. Õhemaks muutunud juhtimisstruktuuris ei leia Tohvri-sugune tugev juht enam kohast rakendust. 

Reedel järgnes teisegi jüngri lahkumisteade. Rotermanni kvartali tegevjuht Mart Saa saatis tuttavatele ja koostööpartneritele kirja, kus tänas kõiki meeldiva koostöö eest ning teavitas, et “minul on möödunud kaks aastat Rotermanni meeldivas meeskonnas töötamisest, kuid ees ootavad uued väljakutsed”. 

Sõõrumaa: “Mart Saa tegeles Rotermann Eestis müügipoolega ja tegi seda hästi. Täna, kus enamik pinda on välja renditud, on loomulik, et Mart Saa sugusel  tublil müügimehel on väljakutseid kahjuks vähem.”

 Rotermanni juhib nüüd Sulev Vare, kes oli ka enne juhatuse liige.

Sõõrumaa sõnul on loomulik, et ettevõtetes vahetuvad inimesed, kuid Eestis andvat otsida nii stabiilse lähiringkonnaga juhti nagu tema. “Minu lähedasemad inimesed on juba üle kümne aasta paigas olnud.”

12 protsendi vabade pindadega Rotermanni kvartal on küll arhitektuuriline pärl, suursugune kingitus Tallinna-sugusele linnale, kuid tarbijaid käib sealsetes kauplustes liiga vähe ja asja pole parandanud isegi see, et Sõõrumaa võttis appi feng shui spetsialisti.

Sõõrumaa möönab, et Rotermanni kvartali areng langes buumi ja masu vahemikku. “Kvartali saab ülimalt hästi tööle, aga siis, kui tervik on valmis, ja sinnapoole praegu tasapisi liigumegi,” ütleb ta. 

Majandustegelaste seas pole mingi uudis, et Sõõrumaa ärid on müügis ja ta vajab raha. Nii turvafirma G4S Baltics viimase osalusjupi kui Väo elektrijaama müügist laekunud summad kulusid suurärimehel kohe ära pangalaenude tasumisega kaasnenud “tulekahjude” kustutamiseks.

“Äride kujul ma endale isiklikku monumenti rajada ei kavatse ja üldjuhul ongi ärid müügiks, küsimus on ainult, millal ja mis hinna eest,” selgitab Sõõrumaa.  

Valus kinnisvaralaks Tallinna südamest

Paljud teavad, kuidas pani puusse metallimagnaat Viktor Levada, kes ostis buumi tipus üüratu hinnaga maatüki Olümpia hotelli vastas. Ta pole sinna midagi ehitanud, kuid hiigellaenu intressid tiksuvad. 

Hoopis vähem teatakse, et ka Sõõrumaal on kaelas sama masti pupu-olukord. See on pool maatükist Admiraliteedi basseini ääres, kuhu Arco Vara mehed plaanisid ehitada Põhjamaade suurima veekeskuse, kuid said õnneks õigel ajal aru, et tuleb masu, ning peatasid projekti.

Sõõrumaa kulutas tollest maatükist poole soetamiseks 150 miljonit krooni. Kuid juba aastal 2008 kukkus krundi väärtus ligi 200 miljonit krooni. Sama suur oli aga ka pangalaen, mis ootas tasumist kevadel 2009. Omanikud pidid maatükki omavasse firmasse kapitali juurde panema. Kapitali tõstmine käis paberil – toimus “mitterahaline sissemaks”.

Sõõrumaa tunnistab, et kapitali tõstmine käis tõesti laenude konverteerimise kaudu, aga seda põhjusel, et maatükki omaval ettevõttel ei olnud tegelikult vaja täiendavaid rahalisi vahendeid.

Kuid lihtne tema elu ei ole.

Enne eespol mainitud maalinäituse avamist andis Sõõrumaa usutluse ETV saatele “Pealtnägija”. Ta mainis seal, et tema firmade varade väärtus on kahanenud miljardite võrra ning maalide müük annaks ka vajalikku sularaha.

 

Jaan Toots tegi Riias liiga kalli suurostu

  • Kuluaarides sahistatakse, et Jaan Toots (pildil) ostis Sõõrumaa heaks töötades rumalalt kallilt 2,4 hektari suuruse maatüki Riias, jäähalli lähedal. 
  • Sõõrumaa peab 80 000 m2 ehitusmahuga tükki väga magu­saks, kuid möönab, et tema pingutustest võib praegust majandusolukorda arvestades väheks jääda. Jaan Toots aga pole päris hundipassi saanud, vaid kuulub Sõõrumaa valdusfirma US Investi nõukogusse.  
  • Veel liigub sahinaid, et hiljutise elektrituru muutmise seaduse taga oli suuresti Sõõrumaa lobi, kes ehitab nüüd nn kooperatiivi, mis tahab rajada elektri ja sooja koostootmisejaamu üle Eesti. Kampa peaksid tulema Toomas Annus ja mitu teist tuntud äritegelast.
  • “Elektrituruseaduse seotus minuga on otse öeldes täielik jama,” ütleb Sõõrumaa.