Miks näib koroonaviirus SARS-CoV2 lapsi säästvat?

Sellele küsimusele vastab värske Hiina ja USA John Hopkinsi ülikooli teadlaste uuring.

Teadlased analüüsisid tänavu 14. jaanuarist kuni 12. veebruarini 391 Hiinas Shenzhenis kinnitatud haigusjuhtumit, ja lisaks nendele patsientide 1286 kontaktisikut, et näha, kui kergesti viirus lähikontaktidele edasi kandub.

Selgus, et haigestunute kontaktisikutest nakatus koroonaviirusesse SARS-CoV2 7-8 protsenti. Vanus nakatumise juures rolli ei mänginud. “Laste nakatumise tase ei ole madalam kui rahvastikus keskmiselt,” seisab uuringus.

“Inimesed, kes elasid haigetega ühes perekonnas, haigestusid kuus korda sagedamini kui need, kes puutusid haigetega kokku kodust väljaspool,” seisab uuringus.

Selle üle, miks COVID-19 raskelt põdevate inimeste seas on lapsi vähe, on teadlased juba nädalaid pead murdnud, seni teadmata, kas see on olnud tingitud sellest, et lastele lihtsalt viirus külge ei hakka või sellest, et nende immuunsüsteem suudab viiruse ja haigusega paremini toime tulla. Värske uuring näib kinnitavat teist versiooni: lapsed küll nakatuvad ja kannavad viirust, aga nad ei haigestu raskelt.

Värske uuring sisaldab veel mitmeid huvitavaid leide:

- koroonaviiruse põhjustatava haiguse COVID-19 keskmine inkubatsiooniaeg on 4,8 päeva. 95 protsendil nendest, kel kujunevad välja sümptomid, kujunevad need välja 14 päeva jooksul.

- haigusest paranemiseks kulub 50-59aastasel keskmiselt 32 päeva. 20-29aastastel kulub tervenemiseks keskmiselt 27 päeva ning üle 70aastastel 36 päeva.

- rängad sümptomid on seotud kuulumisega meesoosse ja vanusega, eriti alates 60. eluaastast.

“COVID-19 on haigus, mille inkubatsiooniaeg on suhteliselt lühike, viis kuni kuus päeva, kuid selle kliiniline kestvus on pikk,” seisab uuringus. “Surmani või paranemiseni kulub nädalaid.”