Enamasti on sellistel tüüpidel läpakas, mida nad igal pool kaasas tassivad ja lauanurgale üles sätivad. Või on taskus hoopis Nokia 9300i kommunikaator ning isegi lennukis ei jäta nad oma telefonis e-kirjadele vastuste toksimist.

Nokia 770 on mõeldud samale seltskonnale, kuid mõõtmetelt jääb telefoni ja läpaka vahele. Ka tavalisest pihuarvutist on ta umbes kaks korda suurem.

 

Parimad osad

Tänu oma 14 x 8 cm mõõtudele saab N770 uhkeldada oma kõige tugevama omadusega. See on nimelt ekraan. Pilt on tõesti selge, kontrastne ja silmale meeldiv vaadata. Piksleid on 800 x 480.

Sellise ekraaniga annab juba päris hästi vaadata tavalisi veebikülgi, mitte üksnes neid, mida on spetsiaalselt taskuarvuteile vormindatud. Tõsi, nii väikesele pinnale surutuna on veebikülgi pikemat aega väsitav lugeda. Kuid kõik saidid, mida proovisin, manati ekraanile kiiresti ja korralikult - sh ka flash'irohked ja muud keerukamad leheküljed.

Kuna veebilehitsemine on aparaadi põhiline kasutusala, siis on Nokia selle mugavamaks tegemisele päris hoolikalt mõelnud. N770 ülemisel serval on kolm nuppu. Üks neist suurendab brauseri akna täisekraanile - seda võimalust kasutatakse kindlasti palju. Teine on veel kavalam nupp: sellega saab suumida parajasti avatud lehekülge sisse ja välja, s.t vaadata osa leheküljest suuremalt. Küllalt mugav ja sellise ekraani puhul ilmselt vajalik lahendus. Ja väikeste fontidega lehekülgi on mõnusam lugeda, ei pea silmi pingutama. Kolmas nupp on lihtsalt aparaadi sisse- ja väljalülitamiseks.

Internetti saab N770ga kaht moodi. Kas üle vihvi või GPRS-telefoniga bluetooth'i kasutades. Toimib mõlemat moodi, kuid loomulikult on vihvi mugavam.

Ühendust tuleb seadistada vaid korra. Selleks märgid ära vajadusel võrku kaitsva wep-võtme, annad ühendusele nime ja järgmine kord samasse paika jõudes haagib N770 end juba automaagiliselt ühenduse külge. Minul ei tekkinud ei kodus ega töökohas netti ühendumisega vähimaidki probleeme.

 

Hingeelu

Kuna N770 on omapärane masin, mida ei oskagi õigupoolest kuhugi liigitada, siis pole eriti imestada, kui kapotialune näib harjumuspärasest erinev. Opsüsteemiks pole Symbian, mida Nokia uuematel telefonidel kasutab, ega ammugi Windows Mobile, mis tuksub iPaqide rinnus. Tegemist on Linuxiga, täpsemalt Debiani arendusega nimega Maemo.

Linuxi tõttu on N770 tänuväärne riist neile, kes ihkavad ise kapotialuses käsi õliseks teha, oma või teiste programmijuppe vidinale külge pookida või proovida, kuidas Doom masina peal jookseb. Maemo pole küll maailma levinuimate opsüsteemide seas, kuid katsetamisväärset tarkvara leidub netis N770 tarvis päris aukartustäratavas koguses.

Navigeerimine võrgulehekülgedel käib plastpliiatsi abil, selles mõttes sarnaneb N770 pihuarvutiga. Võib kasutada ka ekraanist vasakul paiknevat kontrollerit, kuid see pole kaugeltki nii mugav.

Lisaks veebilehitsemisele sobib N770 hästi muusika kuulamiseks, kas siis juurdekäivale MMC-mälukaardile salvestatud mp3-delt või veebiraadiotest. Ise katsetasin mõne ingliskeelse podcast'iga ning toimis väga edukalt. Jutt oli arusaadav isegi läbi N770 väikese kõlari, kõrvaklapid muidugi parandavad heli kvaliteeti suuresti.

Videoklippe saab ka vaadata, sellise suurepärase ekraaniga aparaadi puhul on see lausa kohustuslik. Paar N770 mällu salvestatud klippi jooksid kenasti, kuid mõned muud, millega katsetasin, vajanuks lisakoodekite seadistamist. Oleks olnud vaja ka tunduvalt suuremat mälukaarti kui N770ga kaasa pandud 64megane.

 

Kurioosum?

Päris huvitav oleks teada, mis seda tüüpi veebilehitsejatest edasi saab. Kas Nokia 770 ja mõned sarnased jäävad vaid huvitavaks katsetuseks või on tegu teerajajaga ning mõne aasta pärast on sarnaseid vidinaid inimestel taskus nagu 1990ndail varajasi mobiiltelefone?

N770 ise on parajasti sellise suurusega, et taskusse enam hästi ei mahu. Seljakotis võiks ta ju igaks juhuks vedeleda. Patarei peab tal vastu päris kenasti, sain paari nädala jooksul hakkama ühe laadimisega.

Kui N770 oleks paar korda õhem ja kergem (ja muidugi odavam) ning pruugiks de facto standardiks kujunenud Windows Mobile'i opsüsteemi, himustaksin seda masinat märksa rohkem.