Nimelt kogunesid ühel suvisel päeval ettevõtlikud eestimaalasted Tallinna keskraamatukogu vaikusesse, et seal arutada Eesti poliitilist tuleviku. Pärast mitmesuguste võimaluste kaalumist otsustatigi luua uus partei nimega Eesti Kodanike Erakond ehk EKE (mitte segi ajada EKREga ehk Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga ega EKga ehk Eesti Keskerakonnaga).

EKE eestvedaja Miina Hint selgitab, et tahaks Eestis kogu jama ära lõpetada ning targad inimesed võimule tuua. Sõnumil tundub olevat kandepinda. Loosungi üle pikemalt juureldes tekib siiski tunne, et sarnast juttu on kusagil varemgi aetud. Ehk polnud see erakond siiski EKE, vaid ikkagi EKRE? Ambitsioonikaid ideid tuleb Miina Hindilt nagu kuulipildujast.
VALI KORD! Miina Hint selgitab, kuidas Eesti riik vajab parandamist. Taustaks remondis Vabadussõja võidusammas.

Proua Hint pole mingisugune tühikargaja. Ta on filosoofiateaduste doktor, tema isa oli aga Eesti NSV rahvakirjanik, Tööpunalipu ordeni kavaler Aadu Hint. Üheksakümnendatel aastatel juhtis Miina Hint Eesti Demokraatlikku Liitu, mis aga õiget tuult tiibadesse ei saanud ja mille tegevus tuhande liikme puudumise tõttu aastatuhandevahetuse aegu sundlõpetati.

Lisaks Miina Hindile tegelevad partei loomisega aktiivselt ka Jaan Hatto (toimetas 1980. aastate lõpul Tallinna sõltumatut malevalehte Räwala) ja Ilme Loik (kes tegeleb igapäevaselt õlimaalingute valmistamisega). EKE paarituhandeliikmelisest Facebooki-grupist leiab teiste hulgast ka riigihalduse ministri Janek Mäggi ja Elu24 portaalis staarkinnipeetavaks tituleeritud Nõia-Intsu. Proua Hint ei tee saladust, et liikumisega on tihedalt seotud ka palavalt armastatud rahvalaulik Kasatšoki-Jüri.

Ekspress uuris Miina Hindilt, mida uus partei täpsemalt muuta soovib.

Kuidas kõik alguse sai?

Kõik algas Tartu Rahu loovutamise kavast. Siis tuli see „reil baltika“ ja ma sain aru, et asjad on siin riigis ikka väga hulluks läinud. Rail Baltic hävitaks kogu Eesti! Mille jaoks see üldse tehtud on? Et kõik aatomijäägid üle maailma siia tuua!

Mind häirivad veel paljud asjad. Näiteks kakskeelne õpe koolides. Jällegi üks asi, mis täielikult hävitab ära Eesti riigi ja rahvuse. Isegi meie pealtnäha rahvuslikes ajalehtedes on sees rahvuslikkuse hävitamise kava.

Milles see kava täpsemalt seisneb?

Selles, et kirjutatakse, kuidas riik ja rahvus on oma aja ära elanud. See on alati kuidagi kavalasti sisse torgatud. Keegi õieti ei saagi aru, mille jaoks see artikkel tegelikult tehtud on. Iga „mina“ maailmas on seotud rahvusega. Muidu ei saa „tema“ olla. Tuleb mingi Nõukogude, Euroopa või maailma inimene!

Millised on teie poliitilised eesmärgid?

Me tahame teha ühe radikaalse patriootide erakonna!

(Proua Hint kaotab kas korraks mõttelõnga või hingab intervjuu käigus esimest korda sisse)

Me nõuame erakorralisi Riigikogu valimisi, mis toimuksid uue valimisseaduse alusel!

Tühistada tuleks kõik lepped, mis ei ole kooskõlas Eesti huvidega, nagu Rail Baltic ja kavatsetav Eesti-Vene piirilepe.

Lõpetada tuleks igasugune immigratsioon!

Seadustada presidendi otsevalimise õigus.

Luua Eesti oma pank ja hakata maksustama kõiki Eestis asuvaid ettevõtteid võrdselt. Väikeettevõted tuleks maksudest vabastada!

Viia kõik Eesti lasteaiad, koolid ja kõrgkoolid üle riigikeelele.

(Proua Hint räägib plaanidest nii pikalt ja läbisegi, et otsustan vastuse pigem kopeerida Kasatšoki-Jürilt saadud voldikult, kus on kirjas EKE põhilised seisukohad.)

Aga kuidas näiteks lõpetada immigratsioon? Oleme ju Schengeni viisaruumis ja ei oma Euroopast tulevate inimeste üle mingit kontrolli.

Meil on siin 30 protsenti nisukest rahvast sees, kes tihtipeale ei tahagi eesti keeles rääkida ega seda ära õppida. See pole normaalne! Iga inimene peaks Eestimaal rääkima riigikeeles. Vot! Isegi Saksamaa tahab teha tõeliseid takistusi, et mitte neid välismaalaseid siia Eestisse lasta. Ma rääkisin Facebookis ühe inimesega Jeemenist, kes ütles, et saatke siia Aafrikasse spetsialiste. Ma arvan, et Eesti riik võiks teha ettepaneku saata oma ajugurud sinna õpetama, kuidas asjad käivad!

Mismoodi plaaniksite meelitada Ida-Virumaale eestikeelseid lasteaiakasvatajaid ja õpetajaid?

Kui sa tahad meelitada kedagi kuskile, siis pead präänikut näitama talle! Andma talle elukoha ja väga hea palga. Teha Eestis nii, nagu tehakse igas normaalses kohas! Meil on vaja normaalseks riigiks saada! See kakskeelsuse asi on nagu mürgitatud kirss tordi peal!