KIRJANDUSMUUSEUM: 4. mail valis Haridusministeeriumi teaduspoliitika komisjon kaks perioodi (kokku 10 aastat) Eesti Kirjandusmuuseumi juhtinud Krista Aru asemele uueks direktoriks Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna senise juhataja magister Janika Kronbergi. Kronberg edestas häältega 8:6 rahvaluuleteadlast doktor Madis Arukaske. Uus direktor tahab oma tegevuses järgida kollegiaalse juhtimise printsiipi, edendada koostööd Tartu ülikooliga, lubab noorte toomist allikate juurde ja osalemist rahvusvahelistes projektides. Ka kavatseb ta tõsiselt uurida Kirjandusmuuseumi ja Eesti Rahva Muuseumi ühendamise võimalusi.
VIKERKAAR: Eesti Kirjanike Liidu juhatus ja SA Kultuurileht nõukogu esindajad valisid 4. mail ajakirja Vikerkaar peatoimetajaks taas Märt Väljataga. Valik oli ühehäälne, teisi kandidaate ei olnud registreerunud. Väljataga näeb oma lähemat tööülesannet Vikerkaare võrgulehekülje arendamises, juba praegu on aadressil www.vikerkaar.ee saadaval ajakirja bibliograafia. Kõigi tekstide võrku asetamist ei pea peatoimetaja siiski tarvilikuks. Ka on plaanis juurutada senisest enam ajakirjanduslikke žanre ja esitusvõtteid.

KUNST: Eile avati Adamson-Ericu muuseumis Karin Lutsu näitus, mis varakevadel oli väljas Tartu Kunsti­muuseumis. Lutsu peetakse üheks andekamaks ja omanäolisemaks Eesti kunstnikuks, kes lummab oma peene värvikäsitluse ja rafineeritud joonemänguga.1928. aastal Kõrgema Kunstikooli Pallas lõpetamise järel täiendas ta end Pariisis ja Roomas. Pärast 1944 pagulusse siirdumist jätkus intensiivne loometöö Rootsis, mida saatis pidev enesetäiendamine nii Rootsis, Austrias kui ka Itaalias. Näitus kuulub meie esimese põlvkonna naiskunstnike loomingut esitlevasse sarja “Esimesi Eesti naiskunstnikke”. Eksponeeritakse valikut Karin Lutsu maali- ja graafikaloomingust ja lisamaterjale, mis on jõudnud Rootsist Eestisse seoses kunstniku pärandi üleandmisega. Näitusega kaasneb 23. mail toimuv seminar “Naiskunstnik ja tema aeg”, kus esinevad Leena Kurvet-Käosaar, Tiiu Talvistu, Mare Joonsalu, Reet Varblane ja Sven Alur Reinans.

NÄITEKIRJANDUS: Poola legendaarsest juhist Lech Walesast kirjutatakse esimest korda näidend. Dra­maturg Pawel Demirski rääkis Poola lehele Gazeta Wyborcza, et näidend räägib Walesast ja ametühinguliikumise Solidaarsus ajaloost 1980-ndatel noore inimese vaatenurgast.Walesa kodulinnas Gdanskis Wybrzeze teatris töötav Demirski oli alles laps, kui rahvaliikumiseks paisunud Solidaarsus sündis, ja ta ei mäleta sellest ajast midagi. Seega põhineb tükk ametiühingu arhiivimaterjalidel ja asjaga seotud inimeste intervjuudel-mälestustel.