Ametlikult pole pühapäeval kell 14.30 puhkenud tulekahju põhjuste kohta ühtegi versiooni välja käidud. Lääne-Eesti Päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets ütles kommentaariks vaid seda, et uurimine käib.

Kohalikud elanikud rääkisid Ekspressile, et kuulsid vahetult enne tulekahju puhkemist pauku. Saaremets ei osanud seda kommenteerida, sest andmeid paugu kohta ei ole. "Võimaliku paugu kohta puudub päästeteenistusel info. Tulekahjul võib "paukuda" eterniit, varisev hooneosa ja muu taoline," ütles Saaremets.

President nõuab kiiret selgust

Lääne ringkonnaprokuratuur alustas tulekahju asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. „Uurimisorganid pole esialgu välistanud ühtegi versiooni," ütles peaminister Andrus Ansip tänasel valitsuse erakorralisel istungil.

Täna Haapsallu sõitnud president Toomas Hendrik Ilvese sõnul vajame me Haapsalu tuleõnnetuse põhjuste võimalikult kiiret selgumist, samuti põhjalikku analüüsi, et vältida millegi sarnase kordumist tulevikus.

Uurijate töö on raskendatud

Lääne Prefektuuri, Lääne-Eesti Päästekeskuse ja Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi töötajad teevad täna sündmuskohal erinevaid menetlustoiminguid ja küsitlevad tunnistajad. Prokuratuuri teatel viiakse läbi ekspertiisid tulekahju tekkepõhjuste ja surma põhjuste selgitamiseks. „Ekspertiisid tehakse nii kiiresti, kui see võimalik on. Mahukate ekspertiiside läbiviimiseks kulub aga paratamatult oma aeg. Esmalt tuleb sündmuskohal materjale koguda ning seejärel kulub ekspertide esialgsel hinnangul tulemuste saamiseks veel vähemalt kuu aega," teatas prokuratuur.

Siseminister Marko Pomerantsi sõnul jäätus tulekahju kustutamisel kasutatud vesi öösel ära, mistõttu uurijate töö on raskendatud.

Miks ometi, kui kõik oli korras?

Lastekodu puidust hoone rajati 1996. aastal rangete Euroopa standardite järgi. Jaanuaris tehtud kontrolli andmeil oli tuleohutusega kõik korras. Tuletõrjujate saabusid pärast väljakutset väga kiiresti - 3-4 minutiga. Samuti polnud probleeme kustutusvee hankimisega. Ometigi nõudis tulekahju 10 ohvrit. Neist kaheksa olid lapsed vanuses 7-16 aastat ja kaks olid täiskasvanud hoolealused.

T-kujulise põhiplaaniga maja lahvatas põlema tagaosas, kuid tuletõrjeautodel ligi pääsemisega probleeme ei olnud. "Kaugused hoonest olid piisavad, et lahtivisatud voolikuliinidega tulekahjule ligi pääseks," ütles Saaremets.

Saaremetsa kinnitusel ei toimunud inimeste päästmisel mingit venitamist. „Esimene suitsusukelduspaar sisenes majja praktiliselt kohe, kell 14.36. Personal siis juba evakueeris. Ei toimunud venitamist," ütles Saaremets.

Päästeameti juht Kalev Timberg ütles täna Päevalehele, et tema hinnangul ei ole praegu kehtivad tuleohutusnõuded liikumispuudega inimeste hooldusasutustele ja haiglatele piisavad.

Tegemist on viimaste aastakümnete kõige traagilisema lastega juhtunud õnnetusega.

Maja taastatakse, raha on olemas

Tulekahjus hävis umbes kolmandik majast ehk 200 ruutmeetrit. Lastekodu hoone on kindlustatud 13 miljonile kroonile, esialgsel hinnangul läheb maja taastamine maksma umbes miljon eurot. Võimalik vahe kaetakse valitsuse reservist. Ergo Kindlustus on teatanud, et on valmis hoone kas esialgselt kujul taastama või ümber ehitama.

Huvitaval kombel toimus just hiljaaegu – 2.veebruaril 2011 – kandemuudatus, millega vahetus riigivara valitseja – Lääne maavanema asemel valitseb lastekodu nüüd siseministeerium.

Aastapäeval jääb tants ära

Valitsus otsustas eile kuulutada esmaspäeva üleriigiliseks leinapäevaks.

Vabariigi esipaar Toomas Hendrik ja Evelin Ilves tegid esmaspäeva õhtul ühisavalduse, milles teatasid, et aastapäeva vastuvõtt toimub, aga hillitsetud kujul. "Eesti rahvas on alati oma riigi sünnipäeva pidanud, ka rasketel hetkedel. Tänavu teeme seda hillitsetumalt kui tavaliselt. Õhtuse vastuvõtu peoperemehe ja -perenaisena peame loomulikuks, et tänavu Estonias korraldataval vastuvõtul jääb tants ära," seisis ametlikus teates.

* * *

RO lastefond UNICEF ootab abi annetuskontodele märksõnaga "Haapsalu lapsed" Swedbanki arveldusarvele 221049382034, SEB panka 10052039502009 või Sampo panka 33202995003.

Eesti Punase Risti kogumiskontod Haapsalu lastekoduhoone põlengu tagajärjel koduta jäänud orbude elujärje taastamiseks: Swedbank 1180001436 ja SEB 10220039608010. Eelkõige on tähelepanu all esmatarbevahendid kuni olukorra stabiliseerumiseni. Märgusõna "Haapsalu lastekodu põleng".