Üle-Venemaalise teatrifestivali Kuldne Mask tegijad mõtlesid juba mõnda aega, et Vene teatri ülevaatefestival võiks laieneda mõnda välisriiki. Sõelale jäid Inglismaa ja Eesti, aga kuna meil oli seos tugevam ja potentsiaalset publikut rohkem loota, laieneb Kuldne Mask esialgu ainult siia.

"Eestis käib Vene teatrit küll, aga tavaliselt on need kergemad tükid, kus mõni telest tuttav nägu sees, Vene tõsise teatrikunsti arengut need ei näita," põhjendas kõrge kunsti Eestisse toimetamise vajadust korralduskomitee liige Victor Polyakoff. Tema sõnul kutsuti Tallinna erisuguseid lavastusi, kriteeriumiks oli Kuldse Maski nominendi või laureaadi tiitel.

Nädalapikkuse festivali jooksul saab Eestis näha viie Moskva, Peterburi ja Jekaterinburgi teatri lavastusi. Kõige uhkem tulemus on Peterburi Väikese Draamateatri lavastuse "Vennad ja Õed" siiatoimetamine: legendaarse lavastuse populaarsus ei ole 20 aastase maailmas tiirlemisega sugugi vähenenud. Vene mittekommertsiaalse teatri lipulaevaks peetav tükk kestab seitse tundi - vaatajatele on siiski halastatud ja hiidetendus paigutatud kahte järjestikusesse teatriõhtusse. 

Kindlasti on põnev ka "September.doc": Beslani pantvangikriisi järgsetel internetikommentaaridel põhinev terav ja traagiline dokumentaalne pildistus. See on festivali ainus lavastus, mis jõuab ka Tartusse.

Vene parimatest nüüdistantsijatest koosnev märkimisväärse nimega trupp Provintsitantsud, kes on Kuldsel Maskil läbi aastate palju preemiaid saanud, tuleb kahe lühitükiga.

Korraldajad lubavad kõikidele etendustele professionaalset eestikeelset tõlget reaalajas.

Täpsem info ja ajakava saidilt http://www.art-forum.ee/KuldneMaskEestis.