Seda enam, et seda tähistas kogu Ülemiste hotell. Nädal enne pidu avati hotelli fuajees Itaalia kunstniku Daniele Donde tööde näitus. Nende järgi otsustades maalib Daniele eranditult Monroe'd. Kusjuures maalib nii, et pildid pimeduses säraksid. Aga näitusekutsele lisatud A4 formaadis lehel särasid hinnad: pilt number 30 "Marilyn Rock Double Faces White Silver" (size: 60/120 cm) - 3250 eurot.

Ekspressile antud intervjuus kuulutas tugevasti päevitunud kunstnik, kaelas sõlme seotud kuldkett, et Monroe on romantismi sümbol. Ja oh imet - romantismi tuleb lausa konveierilt - Dondel on üheaegselt töös kuni viis pilti. Üks viimastest romantismi ostjatest oli Vene oligarh Roman Abramovitš. Tema ostis kohe 100 000 euro eest ning kaunistas Monroe'ga oma laeva interjööri.

Donde näitus on Eestis üleval 8. detsembrini, kuid juba esimesel päeval osteti ära kolmandik maalidest. Üks taiestest säras peoõhtul valgusmuusika rütmis.

Sissepääsu juures šampanja Moët & Chandon rosé, face control ning õhtu korraldaja Kirill Paksjutov - mustas smokingis ja kikilipsuga. Kuidas teisiti? Kõik populaarsed meesterahvad kannavad kikilipsu: Toomas Hendrik Ilves, James Bond, Paksjutov.

"Ohoo! Sissepääsu ees on maas punane vaip" - esimene asi, mida märkab Ekspressi fotograafi Annika Haasi terav silm. Poole tunni pärast tähendab fotoaparaadiga sihtiv Annika: "See pidu on justkui teisest maailmast." Ja juba tantsiv Annika küsib: "Ja kui tihti selliseid pidusid korraldatakse?"

See on X.O. Club Membersi kolmas pidu, kuid esimest korda on õnnestunud segada kokku kõvade kraadidega publikukokteil. Noorsoo möllamist jälgib kõrvalt Eesti venekeelse ajakirjanduse la maestra Ella Agranovskaja. Baaripuki taga "Zebra" ja "Silki" kaasomanik Oleg Vaštšenko. Marilyni kaheksakümnendat tähistavad nii transiidiärimees Oleg Ossinovski kui ka eurohelilooja Ivar Must. Tantsupõrandal keerutab Maria Shulets, kes esindab Eestit rahvusvahelistel ratsaspordivõistlustel.

10. detsembril võib Mariat näha hobuse seljas. Just niisugusel kujul toimub Eesti rõivadisaineri Oksana Tanditi uue kollektsiooni esitlus. Kuu aja eest Moskvas miljonäridele korraldatud laadal demonstreeris Charisma kaubamärk oma toodangut samuti hobuste seljas, kuid Maria ütleb, et Tanditi ideel ei ole miljonäride näitusega midagi pistmist.

"Uusimas ajaloos ei ole legendaarsemat naist kui tema. Miljonid mehed on temast sisse võetud, miljonid naised jäljendavad teda." Nii avab ürituse ametliku osa Vene Teatri näitleja Eduard Toman. Ja jätkab: "Tema nime pealt teenitakse praeguseni terveid varandusi..." Meenub Donde.

Donde meenus ka AS Feenoksi juhatuse liikmele Oleg Bulkinile. Algul ei vastanud Donde päriselt tema maitsele, kuid siis helistasid talle Moskva sõbrad ja ütlesid, e t see on praegu IN! Prantsuse veinide kollektsiooni ja kuldse mobiiltelefoni omanik Oleg jäi mõttesse.

Klubi ekraanile ilmub salvestis saabuvatest mustadest limusiinidest. Lävel seisab - Marilyn. Sedapuhku valges kleidis ja heledate kiharatega Moskva näitlejatar Anna Begunova. Oh, vaesed mehed - kahjuks ei ole ventilaatorit...

Muide, Anna Begunova õppis MHATis ühel kursusel hiljuti Moskvast naasnud 12 Vene Teatri näitlejaga. Kui Anna vahetab Marilyni valge kleidi teksaste vastu, tantsib ta koos endiste kursusekaaslaste Julia Popova ja Dmitri Kosjakoviga juba tänapäevaste rütmide järgi.

Läinud nädalal saabus seoses festivaliga "Kuldne Mask" Eestisse Tallinna ka MHATi isa, näitleja Oleg Tabakov. Ta on 72aastane ja Tallinnas oma austajatega kohtumisel tunnistas ta, et tema suurim uhkus on poolteiseaastane tütar. Ei ole nali, kui tütar on poolteist kuud noorem kui lapselaps! Selsamal kohtumisel pidas Tabakov hea sõnaga meeles ka Edgar Savisaart kui kultuurile mõtlevat inimest. Aga pühapäeva keskhommikul näitas Esimene Balti Kanal kohalikus programmis "Meie pealinn" neid kaht jalutamas Tallinna vanalinnas. "Edgar on inimene, kes armastab oma maad," tähendas Tabakov kokkuvõtvalt.

Tabakov ei tulnud üksinda. Teiste näitlejate seas külastas Eestit ka Konstantin Habenski ehk seesama näitleja, kes mängis peaosa kõmulises Vene vampiirifilmis "Notšnoi dozor". Konstantin ei tea midagi kohaliku Notšnoi Dozori tegevusest. Habenski teatas seda ajakirjanikele grimmitoas ja suundus lavale mängima Aljoša Turbinit "Valges kaardiväes".

Aga saali kolmandas reas istub Andrei Lazurin sõjaajaloo klubist Front Line. Ta on hetkel tujust ära. Alles äsja selgitati Eesti Päevalehele, et nende klubil - kuigi nad kannavad Teise maailmasõja aegseid mundreid (kusjuures nii Nõukogude kui ka Saksa armee omi) - ei ole mingit pistmist poliitikaga. "Meie tegeleme ajalooga! Kui me paneme selga mundrid, on tegemist lahingute rekonstrueerimise või teatud laadi teatraliseeritud etendustega," ütleb Andrei. "Aga nüüd pandi Ekspressi foto, millel me oleme Nõukogude mundris, ja kirjutati juurde, et kuidas meiesuguseid integreerida? Tegelikult oleme just see kõige integreeritum osa." Front Line'ile, nagu ka Habenskile, ei paku meie Notšnoi Dozori tegevus huvi. Ülemiste peoõhtul Andreid ei olnud. Aga teatris tema taga istuv Jekaterina Astanovskaja, keda Molodjož Estonii nimetab kohaliku vene seltskonna emalõviks, oli.

Suurilma emalõvi nähti ühe peokorraldaja, Natalja Jerakova seltskonnas. Aga keset tantsivat rahvahulka vehib koristaja kaltsuga. Ta mäletab eelmist pidu, kus prooviti pudelitega žongleerimist, ning on juba aegsasti koristamisega alustanud.

X.O-s lõbutsev noorsugu tunneb Euroopa geograafiat paremini kui Venemaa regioone. Postsovetlikes avarustes üles kasvanud lapsukesed nimetavad Venemaad ingliskeelse Russia eeskujul Raška'ks - pisendav-hellitavat värvingut andva sõnalõpuga.

Aga Ülemiste omaniku Igor Piotrovski tütar Renata, kes õppis koos 11 kursusekaaslasega MHATis, eelistas jääda elama Moskvasse ja töötab samas teatris.

Ülemiste peole Renata mitte aga ainult et tuli, vaid tõi koguni laulu kaasa. Õnnitluslaulu. Täna on tema sõbral Pavel Zahharovil sünnipä e v. Pavel töötab laevaomanik Sergei Zahharovi juures firmas United Marine Management.

Ja juhtus, et Renata esitas oma laulu Ülemiste hotelli klubis Renata. Ning pärast teda jätkas peoõhtut Piiteri DJ Renat.

Kõige vastupidavamatele lõppes pidu kell üheksa hommikul. Viimased külalised ei lahkunudki hotellist - jäid sinnasamasse välja puhkama. Aga õhtul näitas Moskva järjekordselt, kui kibe on ikka venelaste põli Eestis.