Vaid aasta pärast seda korraldas raadioajakirjanik näituse, millel esitles 6 kostüümi ja 38 maski – kõik oma kätega tehtud. Lisaks neile terve hulk fotosid Venezia karnevalilt.


Vadim Antsupov kuulub niinimetatud “vabade maskide ühendusse”, see tähendab, inimeste hulka, kes valmistavad terve aasta kostüüme, maske, vahetavad üksnes neile arusaadavat siseinfot, et veebruaris Venezias ennast näidata ja teisi vaadata.


“Asja teeb keeruliseks see, et kui väljastpoolt saabunud inimene tuleb Venezia karnevalile, näeb ta loomulikult palju, kuid ei saa üritustel õigupoolest osaleda, sest karnevalieetika kohaselt – maskid ei kõnele! Ja keegi ei selgita sulle midagi ning ammugi ei pühendata sind mingitesse saladustesse,” räägib Vadim Antsupov. “Selles kogu probleem ongi. Selleks, et mask sinuga kõneleks, tuleb teada, kes on maski taga. Ja just sellepärast on vabade maskide ringi sedavõrd raske pääseda.”


Esimene kord sõitis Vadim Veneziasse sama hästi kui hea õnne peale. Tal oli kaasas lihtne kostüüm – keep, mida oli lihtne tõmmata üle nii hotellis kui ka tänaval. Ta ei kujutanud ju üldse ette, kuidas seal kõik on. Ta sõitis selleks, et lihtsalt vaadata. Kaheks päevaks. Praegu on “vaba mask” Vadim seotud peamiselt Prantsusmaa maskidega. Muide, Pariisis korraldatakse regulaarselt “kohalikke karnevale”, mis ei haara mitte tervet linna, nagu Venezias, vaid üksnes selle teatud osa. Vadim on osalenud ka niisugustel karnevalidel. 2008. aasta Venezia karnevalil ei tundnud Vadim ennast enam kõrvaltvaatajana, vaid juba osavõtjana.


Jõudnud sammhaaval nende maskide ringi, köidab Vadimi mitte üksnes karnevaliidee, vaid ka tegelaskuju, see tähendab maski loomine.


“Ma valmistan maske vana Venezia tehnoloogia järgi. Ja ka see on saladus, mida ei avaldata kaugeltki igaühele,” räägib Vadim. “Maski valmistamine võtab aega umbes kaheksa tundi.


Maskis peab olema tajutav teatav lohakas elegants, mis annab tunnistust asjaolust, et selle on teinud elusa inimese käed. Mask – see on energia säilitaja.”


Käsitsi valmistatud mask võib maksta kuni 300 eurot. Karnevalidega tegelemine ei ole tervikuna sugugi odav hobi.


“Mind köidab karneval kui luksuslik teatrilava,” ütleb Vadim. “Mind lummab selle juures ilmnev teatav teatraalsus.”


Praeguseks näeb Vadim karnevalidel osalemisel kahte eesmärki. Esimene, see on otsene osasaamine saladusest. Teine eesmärk on pigem visuaalne – ta teeb karnevalist fotosid. Aga Vadimi karnevaliunistuseks on, et tema ise (kui karnevalist osavõtja) või mõni tema (kui kaasaelaja) fotodest jõuaks mõnda karnevalikogumikku.


Baltikumi ainsat “vaba maski” Vadimi toetavad abikaasa Jelena – samuti raadio saatejuht –, ema – Riigikogu saadik Nelli Privalova – ning 5aastane tütar Veronika. Vadim, kes pole mitte üksnes Raadio 4 reporter, vaid ka professionaalne feng-shui konsultant, unistab samasuguse karnevali korraldamisest Tallinnas.


Vadim Antsupovi foto- ja maskinäitus “Nõiduse palged” jääb Aatrium Gallerys avatuks kuni 4. aprillini.