Helistan Eestis elavale vahendajale Juhani Tamminenile ning luban talle töölesoovijaid hankida. Räägin Ly-nimelisest (nimi muudetud) noorest tööotsijast. Vahendaja paneb tema numbri kirja. Aeg lendab. 15. oktoobril heliseb lõpuks telefon. "Pühapäeval olgu su sõbranna Soomes. Oma toit kaasa, tööandja tuleb sadamasse vastu," räägib Juhani.

Hurraa! Paneme öö otsa pidu. 17. oktoobril saadan Ly odava Rosellaga Soome. Ema on talle totaalselt süüa kaasa varunud. A-terminal kubiseb purjus sommidest. Ly arvab, et võiksin talle kahe nädala pärast koha peale külla minna. "Saada mulle põhjalikke "rindeteateid"," hõikan lehvitades. Kahe hiidkoti all lookas noorik taarub laeva.

Inimrobotid L'Oreali laos

Ly tööandja on Martu-Group OÜ. Ta töötab L'Oreali laos ja elab viie eestlasega kolmetoalises, sauna ning netiga varustatud korteris. Lõike tema kirjadest:
17. okt. Allkirjastasime köögilaua ääres töölepingu. Seitse eurot tunnis, korter 200 eurot kuus. Tööpäev 8st 16ni.

18. okt. Pärast tööpäeva sain ühelt töökaaslaselt Heinolt sõnumi, mis oli imelik: "Ly, sa istud jälle netis. Ma ei tahaks, et sa oma ilusad silmad ära rikuksid." Miks ta selliseid kummalisi komplimente lähetab? 

19. okt. Huvitav kogemus jagada kõike - wc-d, duširuumi, kööki, magamistuba teistega. Õnneks rabab toanaaber kahel kohal, tuleb koju öösel. Ta on sire tšikk. Täna käis ülemus Ilppo uurimas, kuidas meeldis. Töö juures käis kõva rabamine. Sõrmepealsed on verised ja käed rakkus.

20. okt. Terve päeva töötasin püsti. Tuleb teha tohututes kogustes sama asja, tekib roboti tunne. Algul voltisin pappstende, siis paigutasin sinna lakipudeleid ja viimastele kleepisin kleepeka "+100 ml free". Toanaaber on meeste lemmik, eelmine toanaaber oli temaga tülli läinud ja seepärast lahkunud. Talle meeldib tööl kuulata raadiojaama, kust tulvab 80. aastate sittmuusikat. Palka saab kätte 5,18 eurot tunnis. Muidu on siin inimesed toredad - üks noormees on helirežissöör, mitu tüdrukut käivad ülikoolis.

24. okt. Olen saanud teada huvitavaid asju inimeste kohta, kiht kihi haaval koorub välja aina suurem suhete- ja intriigiderägastik. Et olen esialgu kõrvaltvaataja, on tegu igati nauditava igavusepeletajaga – jälgida seebikat otse elust.

27. okt. Laotöö ja siinolemine on mullegi kui eksperiment. Tööl algasid mingid jamad. Ootan sind homme.

Töötu kahes riigis korraga

Järgmisel päeval aga saadetakse seitse inimest mõneks päevaks koju, nende seas ka mu sõbrants. Veedame need päevad Tallinnas.   

1. novembril tarime jälle Ly raskeid moonakotte sadamasse. Samal hetkel helistab ta korterinaaber ja teatab, et hommegi pole tööd. Arusaamatu. Homme uuele katsele!

2. novembri hommikul saadab sõbranna korterinaaber SMSi, et ikka pole tööd. Sama teade ilmub tema Ericssoni displeile kolmapäevalgi. Nüüd on Ly töötu kahes riigis korraga, kuid mõlemas riigis tuleb ka üüri maksta. Helistan Juhanile. Kõiges olevat süüdi kauba tellija. Käivad läbirääkimised, et inimestele muud ajutist tööd leida. "Las "tyttö" istub kodus ja ootab kaks päeva," rahustab ta. Tore! Teisel terve elamine Soome tassitud! 

4. november. Töödejuhatajalt Helenalt pole Ly midagi teada saanud. Hoopis töökaaslane Riina (nimi muudetud) helistab Soomest ja küsib, kas on tööd! Täna tuleb Riina Tallinna, saame kokku. Ta räägib, et läks Soome tööle septembri algul. Oma esimese palga sai kätte 15. oktoobril, töölepingus on kirjas, et seda makstakse kaks korda kuus. Täna näitas ta oma lepingut siinsele juristile. Väga nõrk leping olevat.

Riina ei võida Soome tööga midagi. Keskmiselt on ta iga kuu kätte saanud 10 303 krooni, elamis- ja üürikuludeks kaob iga kuu 6000 krooni, järele jääb 4000. Viimasest maksab ta ka Tallinna korterit. "Mul oli Eestis korralik riigitöö ja läksin Soome "suurt pappi" teenima. Panin oma CV netti. Juhani otsis mind ise üles. Ei tea, miks ma sellele lepingule Soomes alla kirjutasin. Miks me kõik kirjutasime? Soomes käib kõik nägude järgi," halab Riina.

Laupäeval helistab ta töödejuhataja Helenale. Saabki algavaks nädalaks mõne päeva tööd. Ajutist tööd saavad veel neli eestlast. Mõned peavad ootama 22. novembrini, ka Ly. Riina on uurinud, et kolmel lehel sõlmitud töölepingu kaks esimest lehte on kehtetud, neil puudub firmajuhi allkiri ja lepingu sõlmimise kuupäev.

Suitsiid raha nimel?

Uurin netist Martu-Group OÜd. Firmat boikoteeris hiljuti Soome Rakennusliitto välismaalaste töötingimuste varjamise eest. "Soome ametiühingud on nagu kompartei," nähvab Tamminen.

Õhtuks on aga Ly arvele kandunud 4600 krooni (sealt on juba üür maha arvestatud). Üheksa päeva eest normaalne tasu! Kohe helistab Juhani. Tal on juba uus tööpakkumine Lahti linna Foxconni moblatehasesse, kus pole tööseisakuid ja kuus saavat 15 000kätte. Esmaspäeval peab kohal olema.

Broneerime piletid pühapäevaõhtusele Rosellale, otsustan renditööliste elu kohapeal vaadata. Isadepäeva õhtul õõtsumegi Soome kilekotiinimestest tulvil laevaga üle lahe. Kusagil pole olla. Istume seina ääres. Karaokeruumis lällavad sommid: "...olen suomalainen!" Laeva turundusuhi hääl megafonist kutsub kaasmaalasi odavat alkoholi šoppama. Baari viival Game streetil kolisevad mänguautomaadid. Umbse väljapääsu juures kükitamisel on ka omad eelised, pääseme välja esimestena. Kappame läbi sügiskülma Helsingi.

Vantaas näen renditööliste korterit, kus on Ly asjad. Normaalne! Sanremondi tegid üks renditöötaja Ervin omal käel ära ega pidanud esimesel kuul üüri maksma. Laotöö läheb aga allamäge, tööd on hetkel vaid paarile-kolmele inimesele. Veedan Vantaal rahutuvõitu öö, tunnen end Libresse firma voodilinade vahel ebamugavalt. Keset sügavat ööd tuiguvad kaks renditöölist rampväsinult lisatöölt (koristavad Helsingis) tagasi, kukuvad niidetult voodisse. Üks läheb kolme tunni pärast lattu tööle. Suitsiid raha nimel? Parem pole ka hommikune retk raudteejaama koos kohutavate hiidkottidega. Õnneks on ühel 40kilosel "märsil" rattad all. Süda puperdab, leemendan higist. Viienda järgu mäkketõus!

Töövahendamine, see on imelihtne!

Inimvõimed on võimsad, kell 11.40 oleme Lahtis, kus matsakas "pomo" Jarno juba kaubikuga ees ootab. Autos on üks voodi. Vist sõbrannale.

Elamine on kesklinnas. Viietoalises üsna hubases korteris elab kolm naist ja kaks meest (hiljem kolib sinna veel kaks asukat). Meestel on oma tualett. Autojuht tarib voodi üles ja viskab selle ühte tühja tuppa.

Veerand tunni pärast kirjutab Ly Jarno kontoris töölepingule alla. Tunnitaks on 7,23 eurot, öine vahetus on 1,8 euri kallim, jõulude ajal lubatakse maksta koguni 28 eurot tunnis.

Küsin Jarnolt, et äkki saaksin ka tööd. "Ma ei saa sind naiseks maskeerida," selgitab ta ja sõidutab sõbranna tehasesse, pealelõunasse vahetusse moblakorpusi kontrollima.

Tallinna jõuan hilisõhtuse Rosellaga. Saan sõnumi: "Pea huugab tehasemürast. Pean ise tööd lunima. Kellegagi suhelda pole, ega ei viitsigi. Homme magan kaua, loodan et sul on kõik hästi. Saad koju. Veab."

Peagi kirjeldab Ly, kuidas üks eluaegne koduperenaine Malle magas tööl ega osanud soome keelt. Aeti ära. Praegustest korterinaabritest on Andrusel kõrge vererõhk, kord oli tal tööl halb. Aga abi ei saanud. Sellepärast ei julge ükski renditööline haigeks jääda.

Ly palk on normaalne, ainuüksi esimese kolme päeva eest kandub tema arvele 3300 krooni.

Novembri lõpus helistab Juhani, et palun aita. Lubab abi eest mõne tonni pappi maksta. Moblatehasesse on vaja juba 40 naist! Riputangi Delfisse üles teate, et Soomes on Foxconni mobiilitehasesse kohe tarvis tööle noori naisi. Nädala jooksul helistab mitukümmend naist, kümmekond neist kõlbavad. Minust on esialgu saanud heategevuslik vahendaja, sest tehtud töö eest pole veel raha arvele laekunud.

Renditöötaja abc

*Varu kaasa palju toitu, kannatust, töötahet.

*Loe töö- ja üürilepingud enne põhjalikult läbi, kui neile alla kirjutad.

*Ole valmis elama lärmakas ühiskorteris ja töötama ka öövahetustes.

*Ära käi kodus rohkem kui 1-2 korda kuus. Sõida odava laevaga, näiteks Rosellaga.

*Ära liigtarvita alkoholi.

*Ole raudse tervisega: haigestumise korral ei aita keegi. 

*Oska soome keelt suhtlustasandil.

*Arvesta, et ükski renditöö pole igavene ja võib katkeda igal ajal.

*Kui sul on Eestis kindel töö, ära vaheta seda ebakindla mujal rügamise vastu.

*Kui midagi viltu läheb, siis Soomest on kergem tagasi tulla kui näiteks Iirimaalt.

*Kui kõik on ok, saad kuus kätte 10 000 - 15 000 krooni.