Pipi Pikksukaks
moondunud lasteteatrinäitleja ammu meheikka jõudnud diskoritele nende õigusi ja kohustusi.

Meeste vahel ringi kepsutav Pipi oli nagu lihaks saanud paroodia. Piraatplaadindus vohas paljude DJde kohvrites.

Praegu on lood vähemalt Tallinnas teisiti. Suuremates pealinna klubides mängimas käijad peavad allkirjaga kinnitama, et nende CDde hulgas piraatplaate pole.

Kuulsaim praegu tegutsevaist DJdest Alari Kivisaar ehk Kivikas (36) ütleb, et väiksemate vendade kohvrites vohab endiselt uskumatu piraatlus.

Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooni ja politsei töö kinnitab seda. Möödunud aasta lõpul puistati Võrus kolme klubi. Kõigist leiti eest piraatplaate keerutavad DJd.

Palk nagu ministril

“Mõned hoogsad annavad ka viis pidu nädalas,” räägib Kivisaar. Ta ise esineb viimasel ajal vähem pidudel ja rohkem raadioeetris.

Kermo Herdi ehk Kermiku sõnul teenivad diskorid ühe õhtu eest 2000-5000 krooni. Nii kolm-neli korda nädalas. Kivisaar on tagasihoidlikum: tema räägib 1000-3000 kroonist.

Ühe õhtu hind sõltub kohast, kus DJ mängib ning sellest, kes ta on, ütleb eksdiskor Antti Indow

Plaadikeerutaja keskmine kuupalk on diskorite sõnul 30 000 krooni ringis. Diskopopi hiilgeajal 90ndate alguses maksid klubid neile palju vähem. Ometi olid nad kõvasti ülemakstud. Suur osa teenistusest tuli lisalugude pealt.

“Absoluutne lagi oli see, kui üks kodanik teenis õhtuga pruugitud auto raha,” mäletab Kalle Kukk. Leidus ka lahke välismaalasest piduline, kes kõigi tantsuplatsil viibijate rõõmuks mitme tuhande eest mitu lisalugu ostis. Või pidujoovastuses lihtsalt dollareid õhku loopis. Nagu mäletatakse kurikuulsa XL klubi aegadest.  

Tollal oli diskori töö ka ohtlikum – igaüks võis tulla tüli norima. Pidusid “lõppes ka laibaga…”, meenutab Kukk. 

Ülelaetud patareid

Ainult ülelaetud patarei suudaks järgida veel ühe raadiodiskori, Erkki Sarapuu eeskuju. “Ei ole meie toredas kollektiivis kedagi teist sellist, kes suudaks nii ohjeldamatult palju rääkida, rääkida, rääkida ja sealjuures üldse mitte ära väsida,” iseloomustavad kolleegid.

Kermik ei jää põrmugi alla: ta on nagu kummaline fantoom, “kes tuhises mööda Uuno Raadio ruume päkkade välkudes ja naistöötajate minestades”. Nii iseloomustab Uuno Raadio DJ Kert Klaus endist kolleegi.

Tähelepanuväärne on, et kümnest möödunud aastal DJ-Centeri andmetel rahvalt enim hääli saanud diskorist (vt tabelit) töötavad seitse meest raadios. 

Raadio on meinstriimi armastavale diskorile kindlaim viis endale nime teha – ning selle eest hiljem klubis kõvasti raha küsida.

90ndate alguses loodud Eesti esimene erajaam Tartu Raadio sünnitas lisaks Kivikale terve trobikonna meinstriimi diskoreid  – Ervin Hurt, Erlend Aav ehk DJ A.A.V, Mike Sun, Cool D jt. 

Muusikaraadiod ja klubid töötavadki vastastikuse kasu põhimõttel.

Tallinna jaamades Sky Plus, Raadio Uuno ja Power Hit Radio on telefoniliinid nädalalõpul jagatavate piletite ihkajatest umbes.

“Nii, Piret! Ja sina tahad meil täna õhtul minna… kuhu?” võib kuulda raadiodiskorite ärritavalt ergast häält. “Kas sulle, Piret, meesstripparid ikka meeldivad? (Itsitav naer.) Noo, muidugi meeldivad! (Vastab ise.) Jahaa, okei! Ja sa tahad minna täna õhtul välja koos kaaslasega, on nii, Piret? (Ja vastust ootamata jätkab samas tempos.) Sul ikka oma mees on, Piret? Ei ole veel?

Noo, Piret… seda parem!!! Siis lähed koos sõbrannaga, okeiko? Igatahes, Piret, need kaks piletit kuuluvad nüüd sulle! Juhuu! (Ja tõusev hääletoon viib rõhu lause lõppu.) Kuum õhtu koos meesstripparitega ootab sind täna eeees!” Kõlaritest paiskub kõigepealt kõll tormilise aplausiga… ning seejärel tütarlapse ebamäärane õnnekarje.

Esinduslik autopark 

Diskorite ühine autopark näeks välja ilmselt nagu pisemat sorti Motorex. Esindatud on Saabid (Alari Kivisaar), Honda Prelude´id (Kermo Hert), Audi A6-d (Kalle Kukk) ja teised tuntud ilusad margid.

“Asi ei ole mitte selles, et autopeaks olema viimase peal,” räägib diskor Kermo Hert (hüüdnimega Kermik) oma silmaterast, “vaid sellest, et ma tahan mugavalt ja kiirelt ühest linnast teise peole jõuda. Ma ei taha kuskil poolel teel auto pärast pidama jääda.”

Oluline on, et prioriteedid oleksid paigas.

Diskorite iseloomustused internetis liigitaksid huvi autode vastu siiski kategooria alla “kirglik suhe” – mitte “materiaalne paratamatus”.

“Tudistamine on tegevus, mis iseloomustab Kermo ohjeldamatut pedaalitallamist oma uhke Honda-nimelise neljarattalise sõbraga. Kimamine on Kermikule üldse igati hingelähedane.” (Kert Klaus sõbra kohta.)

“Auto peab olema uus, sest ei oska ja ei taha remontida!” (Klaus ise.)

“Olles küll parandamatult vana, ei ole Alari Kivisaar minetanud huvi tehnikaimede vastu.” Jutt käib küll DVD imelisest maailmast – aga tehnikaimeks võib pidada ka raadiomehe Saabi.

Ja veel üks kinnitus.

“… aega jääb üle arvutiga mängimiseks, rulluiskudega sõitmiseks, filmide ning ilusate autode vaatamiseks!” (Kolleegid Erkki Sarapuu kohta.)

Mis diskoreid veel huvitab?

“Kuigi Kermo (Hert – toim.) suur kirjandushuviline pole, hindab ta Kaur Kenderi kirjutisi hindega “tegija”. /…/ Sõbrad on Kermo jaoks tähtsamad, kui personaalne naine, mees või koduloomad./…/ Firmajoogiks segu õllest ja kokakoolast.”

“…härra (Alari Kivisaar – toim.) armastab mängida Playstationit, reisida palmide alla ning süüa hiinapäraseid roogasid.”

Hiina köök ja reis palmide alla tundub leevendavat enamiku diskorite isu ning päikesenälga. Reisikirjeldused avaldab Kroonika.

Eestimaa pinnal maandavad diskorid pingeid iga-aastastel Raadioragina ja Tantsutaldade üritusel, mida veab Kivisaar ise. Siis tulevad kokku diskorid üle maa ja pidutsetakse ning tantsitakse nii, et sädemed löövad taevani.

Mis diskoreid painab?

- jäin palgata – 31 %

- mult varastati plaate – 23 %

- ähvardati ja sõimati – 19 %

- haakus tüütu tütarlaps – 9 %

- tungiti kallale – 3 %

- lõhuti tehnikat või auto – 3%.

Allikas:  DJ-Centeri küsitlus 2002. Vastas 109 diskorit.

Eesti DJ-de TOP 10  

  1. Alari Kivisaar
  2. Kristjan Hirmo
  3. Cool D (Priit Kolsar)
  4. Kert Klaus
  5. Kermo Hert
  6. Dave Storm (Taavi Tuisk)
  7. DJ A.A.V (Erlend Aav)
  8. DJ Critikal
  9. Erkki Sarapuu
  10. Andres Soo

Allikas: DJ-Centeri küsitlus 2002. Hääli sai 273 diskorit, hääletas 2174 diskohuvilist.