Võhmas pole ammu olnud nii palju rahvast ühel väliüritusel.

Laval on käinud Pasadena valged ülikonnad… NightLight Duo on teinud oma la fiesta del sol´i…

Ja siis ilmub lavale diidzhei Arno Kukk. Väljas hakkab minema pimedaks. Ja kui mõne aja pärast on samal laval Brassmans Show koos Arnoldiga ning Luci & Ané, käib Võhma rahva pidu juba täiega. 

Kuulsad viisid raha teenima

"Mida Tallinnast kaugemale, seda rohkem nõuab rahvas eestikeelseid lugusid, mille järgi saab jalga keerutada," ütleb Aarne Valmis Eesti Artistide Agentuurist. Tallinna rahvast sama muusikaga tantsule meelitada ei õnnestu, ütleb Valmis.

Kevadel võttis Viljandis tegutsev Eesti Meelelahtuse Agentuuri juht Gunnar Loho teiste seas paar Raimond Valgre laulu (“Helmi” ja “Meloodia”) ning ühe Läti vanameistri Raimonds Paulsi hiti (“Miljon helepunast roosi”) – ja plaat kõmu ja kuulsust ihkava Arnoldiga lauldi sisse. Kaks ja pool kuud - valmis!

“Kommertsi maik on juures ikka paljudel asjadel,” ütleb Raadio Elmari peatoimetaja Andres Panksepp. Neil on fonoteegis olemas kõik need laulud originaalis ja “laiem publik kuulab ikkagi lugude hiilgeaegade variante,” ütleb Panksepp. “Mul on siin laua kõrval kuus poolemeetrist hunnikut sellist muusikat, mis eetrisse ei jõua!” Arnold kuulub nende hulka. 

Panna uus tegija laulma tuntud viisi ja sõnadega, on üks lollikindlamaid võtteid. Rahvas saab kaasa laulda ja uus tegija võetakse kärmelt omaks. "Laulud roosidest on alati olnud enamsoovitud lugude seas..." lisab Panksepp.

Rahast ega numbritest lähemalt muusikaärimehed ei räägi - kui palju nad artistidega teenivad.

Loho ütleb, et saab oma artistide esinemiste pealt 70 protsenti. Hetkel kuumad artistid, nagu näiteks NightLight Duo, saab tema sõnul teenitust endale kuni 30 protsenti.

Aarne Valmis: “Ma tahaks endale kõiki neid lauljaid, kes nii vähe soovivad!” Tema arvates on sellised numbrid mitte optimistlikud, vaid utoopia.

“Ütleme nii, et töö annab võimaluse ära elada,” lisab Valmis. Konkreetsemalt ta ei räägi.

Elmar avitab?

Uued eestikeelsed laulud – mis ei kuulu nende kuue hunniku sekka Panksepa laua ääres – võib Raadio Elmar teha kiiresti popiks. Raadio osa eestikeelses muusikas ei saa alahinnata, kuna 25-45 aastaste seas on Elmar Eesti raadiokuulajate kindel turuliider. 

Pulli ja nalja pakub Loho ka ise, esitades jorulaule artistinime all Eesti Gun.

Ka tema ei kuulu Panksepa sõnul nende raadios esitatatavate artistide hulka. Panksepp räägib heast ja halvast süldimuusikast ja sellest, kust jookseb piir.

Kohalikku muusikatööstusse on Loho aga tõmmanud ka abikaasa Ane.

Koos Luciga on Ané värskeim Viljandi tegija, keda praegu teatakse kahe loo järgi – “Pannkoogilugu” ja “Nakkav”.

Samuti on Viljandist pärit laulja Estin, kes pärast Hovery-Covery (Estini ja Erik Hovery ühisprojekti) laialiminekut laulis mõnda aega üksi. Estin oli Loho eelmine abikaasa. 

Tshaka-tshaka Viljandist

Viljandis sai 1999 kokku N-Euro, mille liikmed teadlikult madalat rahvalikku profiili hoiavad. Tshaka-tshaka-looga tuntud punt tuli kokku Viljandi kultuurikolledzhi ajal. Ja kui pullitegemise eest maksti – siis miks mitte?

Viljandi poiss Marco, kelle plaadi andis hiljuti välja Peeter Kaljuste, onhetkel Tanel Padari “Unistuse”-loo kõrval Elmaris üks nõutumaid artiste.

*       *       *

Muusikahuvilised kolleegid lähenevad Eestis tehtud kärtsule muusikale leebelt öeldes ebalevalt. Seda muusikat kas kuulad – rõõmsal meelel ja õlle kõrvale –, või ei kannata üldse. Vahepealset varianti kohtab Eestis harva. 

Lend üle lepalatvade

Paljudele kohalikele artistidele on iseloomulik kiire tõus, millele järgneb sageli pea sama kiire langus. Ühe hitiga lennatakse orbiidile ning sellega müüakse ka oma esimest – ja tihti viimast – plaati.

Viljandist pärit Mari-Liis astus esimest korda avalikkuse ette 1997 kevadel, kui ilmus tema singel "Mis tegema nüüd pean".

Laulust tegi remiksi ansambel Caater ja loost sai selle suve hitt. 

1997. aastal osales Mari-Liis ka ühel suvetuuril, augustis ilmus CD nimega "Minu esimene plaat".

Caateri abiga sai sellelt plaadilt hitiks lugu "II Dimensioon".   

1998 suvel laulis Mari-Liis koos DJ Boboga kahasse loo "This World Is Magic" ja tegi kaasa kaks suvetuuri.

1999 proovis ta laulda koos ansambli Vice Presidents liikme Kessuga. Projekti ei saatnud aga edu.

*       *       *

Samamoodi on nüüdseks tegevuse lõpetanud nt Mr Happyman (alustamise eesta 1994), Hovery-Covery (1994), Duubel + (1994), Code One (Koit Toome ja Sarah, 1995), Best B4 (1996), Stellah (1996), X-Plode (1996), Noisy Nation (1996), Mike Emelai (1997), Flame (1998), jpt.

Miks Eesti bändid nii vähe aega vastu peavad?

“Aga nad ei viitsi võibolla tööd teha?” pakub Aarne Valmis. “Või minnakse otsima paremaid jahimaid, ja enam kokku ei tulda.”