Vanhanen paneb käed nagu palveks näo ees kokku ja räägib ajaloost. Ta käib läbi algatatud detailplaneeringu, sõlmitud rendilepingud ja antud lubadused kuni aastani 2005.

Vanhanen on soomlane, kes tuli Eestisse Viru hotelli juhtima 1994. aastal, kui soomlased hotelli ostsid. Praegu kuulub Viru hoone Vanhaneni juhitavale ettevõttele. Maja on rendile võtnud Sokos hotel Viru.

Yrjö Vanhanen: “Maikuus 2005 taotlesime linnalt esimest korda ehitusluba. Siis hakkaski pihta väga huvitav protsess, mille alustas endine linnapea Tõnis Palts. Väga huvitav suvi oli. Ehitusluba me ei saanud. Vastupidi, Paltsi käest hakkasid tulema igasugused isiklikud arvamused. Meie mõtlesime, okei, ootame sügiseni, valimised tulevad. Et see on PR-campaign. Aga nüüd on aasta läinud. Nagu te teate, väga palju positiivseid arenguid pole olnud.”

Miks linnavalitsus venitab? Võim ju vahetus. Paltsu asemele tuli uus linnapea.

(Vanhanen laiutab käsi) Võimud on vahetunud, aga ehitusluba pole tulnud.

Talvel oli linnavalitsus veel üsna koostöövalmis?

Noh, enam-vähem, enam-vähem...

Meil lasti projektiga tegelda, anti kogu aeg mõista, et asjad saavad korda. Tellisime arhitektidelt uue projekti ja veel nipet-näpet, et tehke see siit paremaks ja teine teisest kohast paremaks. Kõik viidi sisse. Projekt on täpselt selline, nagu linn on tahtnud. Nüüd ei jää muud üle kui hakata teistmoodi käituma.

Ruumi tuleb jurist Risto Vahimets advokaadibüroost Tark & Co. Tutvustab ennast ja vabandab, et on vabaajariietuses. Vanhanen vastab, et pole häda midagi, ja viib ta kurssi, et räägime ajaloost ja oleme praeguses hetkes ja linn on otsustanud tellida ekspertiisi.

Miks te ei võiks sügiseni uut ekspertiisi oodata?

Vahimets: Linnavalitsusel oli tähtaeg. Meil on esitatud nõudmistele vastav eskiis ja taotlusprojekt. Neil oli 20 päeva aega otsustada, kas anda välja ehitusluba või mitte. Selle 20 päeva jooksul ehitusluba välja ei antud ja mõeldi välja, et järsku teeks lisaekspertiisi. Meie hinnangul ei saa ekspertiisi tellimist muud moodi tõlgendada kui aja raiskamist.

Teie mõte on kohtusse pöörduda?

Vahimets: Normaalne käitumine, kui sinu õigusi rikutakse. Oleme aasta aega olnud rahulikud. Pole pühendunud vaidlemisele. Pole meediaga suhelnud ega pareerinud rünnakuid. Täna võiks öelda, et kaua võib. Ilmselt on teema üleval hoidmine oluline, et mängida arengule vastu olevatele valijatele.

Vastuseis Viru pojale on avalikkusele kujunenud kinnisvaraarendajatele osutatava vastuhaku sümboliks.

Vahimets: Jah, on küll.

Miks pole linnavalitsus seisukohta võtnud?

Vahimets: Ma arvan, et (pikalt mõeldes ja iga sõna venitades),et nad on mõnevõrra jäänud Tõnis Paltsu väljaütlemiste lõksu. Nad vähemalt jätkavad samal lainel, et pigem venitada, et pigem otsust mitte vastu võtta. Kui rääkida linnavalitsuse liikmetega eraldi, siis osa on poolt ja osa on vastu.

Vanhanen: Linnavalitsuses on väga palju nutikaid inimesi, kes on poolt.

Lehed kirjutavad ülepäeva sellest, kuidas ollakse Viru hotelli laienduse vastu. See on loonud teist kuvandi kui ...?

(Kõik naeravad)

Vanhanen: (Viskab naljatades) Mina tunnen ennast rahvavaenlasena.

... on loonud teist kuvandi kui eriti südametutest arendajatest. Meil toimetuses tekkis idee, et pronkssõduri asemele võiks Viru laienduse rajada, et teie juba rahvusliku konflikti taha toppama ei jääks.

(Kõik ikka naeravad) Vahimets: Naljakas, et me oleme omavahel ka sellel teemal nalja visanud.

Viru Keskusele oli ka suur vastuseis?

Vanhanen: Mitte vist nii suur?

Tuppa tuleb veel üks jurist. Vahimets tutvustab Piret Luigat, kes on samuti advokaadibüroo Tark & Co töötaja.

Vahimets: Möödunud aastal oli ka üks kohtuasi. Jah, me üritasime hästi varajases faasis vaidlustada, kui linnavalitsus püüdis algatada Viru väljaku detailplaneeringu kehtestamise menetluse kaalumise. Veel ainult üks Eesti poliitik suudab sellise lause kokku panna.

Luiga: Kohus otsustas, et linnavalitsus ei saa jätta ehitusluba andmata, sest nõuded on täidetud. Kohtuotsusesse kirjutati ja linnavalitsuse esindaja möönis, et nad peavad ehitusloa välja andma, kui projekt vastab nõuetele.

Vahimets: Huvitav on ka Restori kaasus (Restor ehitas Tallinna keskaegse linnamüüri najale ridaelamud ja kohus säilitas neile selle õiguse – toim.).

Me võime vaielda, kas linnamüüri ette peaksid tulema korterid või mitte. Kui linn on korra teinud sellise otsuse, siis on loodud põhi, millelt ettevõtjad saavad võimaluse oma asjade korraldamiseks.

Meie meelest linn Viru pojaga blufib ja seisab vastu projektile, mis looks väärtusi.

Vanhanen: ...ja sellepärast me kaalume kohtusse minekut.

Tallinlased, seadke end valmis – Viru Poeg tuleb!

Asi on selline, et juba kehtestatud detailplaneeringut tervikuna ei saa linn tühistada.

Me oleme näinud küll ja küll, kuidas arendaja algatatud detailplaneering tühistab linna üldplaneeringu või ühe detailplaneeringu osa muutmiseks algatab arendaja uue detailplaneeringu. Linn ise on aga olnud jõuetu. Muidugi ei saa seda Viru poja arendajale ette heita.

Vastuhakk Viru poja ehitamisele on kõige vihasem uusarenduse vastu käiv võitlus Eesti ajaloos ja siin sõditakse rohkem sümboli kui asja endaga, sest võitlus Tallinna vanalinnale avanevate vaadete pärast on juba neli aastat tagasi kaotatud.

Viimased aastad on Viru väljak olnud nagu ehitusplats. Ehitusaukude piirdeaedadel on firmade logod, pea kohal nookavad kraanad, kostab ehitajate täristamist ja mürinat. Umbse Viru Keskuse ja Tallinki hotelli vahele enam päike ei ulatu. Seal on alati vilu ja pisut pime.

Arendajate töökeskus on nihkunud vanalinna poole. Postimaja vanalinnapoolses servas juba ehitus käib. Üles on löödud ehitusfirma Merko logo. Sinna tuleb seitsme korrusega lilledest mustriga klaasist hotell. Oleviste kiriku torni ülemine ots hakkab piiluma üle tumeda kasti.

Linn on juba loa andnud Müürivahe tänavale Laste Maailma kõrvale poolringikujulise klaasist rõdudega hotelli ehitamiseks.

Vanalinna piiril on juba valmis üks kõike varjutav kast endise Kalevi ujula kohal.

Miks pole linn väljastanud ehitusluba?

Tallinna linn pole Viru poja ehitusluba siiani väljastanud, sest algne ehitusprojekt ei vastanud detailplaneeringule. Praeguseks on ehitusprojekt vastavusse viidud, mida kinnitas ka sõltumatu ekspertiis.

Samas on olemas 15. juuni 2005. aasta linnavalitsuse istungi protokolliline otsus, mille alusel linnavalitsus viib läbi menetlust Viru väljaku detailplaneeringu osaliseks kehtetuks tunnistamiseks. (Selle on kohus juba tunnistanud arendajatele mittesiduvaks – toim.)

On tellitud hulgaliselt ekspertiise ja hinnanguid, kus valdavalt toetatakse detailplaneeringu kehtetuks tunnistamist.

Formaaljuriidiline alus planeeringu kehtetuks tunnistamiseks tuleneb planeerimisseadusest ja haldusmenetluse seadusest.

Pärast ekspertiisitulemuste analüüsi ja võimalikku linnavalitsuse otsust detailplaneering osaliselt kehtetuks tunnistada see avalikustatakse, seejärel saavad asjast huvitatud isikud teha ettepanekuid ja märkusi. Lõpliku otsuse langetab linnavolikogu.

Kindlasti võivad mõeldava otsusega kaasneda rahalised nõuded.

Igor Volkov
Tallinna peaarhitekt