Vista on tuntud oma riistvaraapluse poolest. Miinimumnõuded opsüsteemile on iseenesest mõista suuremad kui ühelgi varasemal Microsofti opsüsteemil.

Tegelikult võib jagada Vistale sobilikud masinad kaheks: Vista-võimelisteks ja Vistal-perfektselt-toimivateks. Selleks, et Vista jookseks arvutis kõigi kellade ja viledega, on vaja vähemalt 1 GHz protsessorit, vähemalt gigabaiti mälu ja väga head graafikakaarti. Aga Vista toimib ka tagasihoidlikumas arvutis, milles vähemalt 800 MHz protsessor, 512 MB mälu ja DirectX 9 toega graafikakaart.

Selleks, et kasutada imeilusat Aero kasutajaliidest, on vaja siiski väga head graafikakaardiga masinat. Aga see on rohkem silmailu küsimus, Vista toimib ka selleta.

Millist Vista paketti vajad?

Vistast on viis paketti: Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise ja Ultimate. Paketi valikuks külasta lehte http://www.micro soft.com/windowsvista/getready/editions/. Selleks et hinnata, kas su arvuti kannatab Vistat välja ja millist Vista paketti valida, kasuta programmi Windows Vista Upgrade Advisor, mille saad aadressilt www.microsoft.com/w indowsvista/upgradeadvisor/.

Kas mu praegune tarkvara töötab edasi?

Suurem osa peaks edasi toimima. Kui sul on mitu arvutit sarnase tarkvaraga, siis proovi igaks juhuks enne ühes järele, kas kõik toimib nii, kuis peab. Rohkem infot tarkvara ühilduvuse kohta on leida Microsofti Technetist aadressilt http://tech net.microsoft.com/en-us/windowsvista/aa905105.aspx.

Kellel on Vistat vaja ja kellel mitte?

Kui sul on uus arvuti, siis uuri müüjalt, kas arvutile kehtib "Express Upgrade". Sel juhul saad uuendada arvutis oleva Windows XP Vistaks kas tasuta või Vista uuendusversiooni hinnast märksa odavamalt. Kindlasti vaata, et arvutil oleks tootja kinnitus selle Vista-kõlbulikkuse kohta.

Kui sul on väheke vanem arvuti, siis pole mõtet Vistale üleminekuga kiirustada. Enamik inimesi, kes kasutab arvutit teksti- või tabelitöötluseks, netis surfamiseks või mängimiseks, saab ka edaspidi Windows XPga suurepäraselt hakkama.

Miks siis üldse Vistat vaja on?

Vistasse on sisse ehitatud kiire ja mugav otsing. Tegelikult teeb Windows XP kasutaja jaoks ära sama töö Google Desktop (desktop.google.com).

Vistaga on kaasas hulk nn vidinaid, millega saab kiiresti rehkendada valuutakursse, vaadata kella või teha mõnda muud sageli ettetulevat asja. Windows XP kasutaja saab kasutada taas Google Desktopi, millele pakutakse samuti mitmesuguseid vajalikke vidinaid.

Vista tugevaim pluss on väga hea sisseehitatud diagnostikasüsteem, mis annab kasutajale selgemalt teada arvuti probleemidest ning aitab säästa tehtud tööd enne, kui arvuti kinni kiilub. Esimest korda Microsofti ajaloos on opsüsteemi ehitatud korralik failide killustatuse kõrvaldamise tarkvara.

Kas mu arvuti muutub kiiremaks?

Kui sul on hea varustusega arvuti, siis kindlasti, sest Windows SuperFetchi nime kandev programm teab, milliseid rakendusi kasutad tihedamini, ja paigutab osa andmeid puhvermälusse. Ajavõitu annab ka see, et Vista saab aru: kasutajarakendustele tuleb anda rohkem protsessori jõudlust kui näiteks viirustõrjele või failide killustatuse kõrvaldamisele. Ja kui mälu napib, siis saad seda "laenata" arvutisse pistetud USB-mälupulgalt.

Aga kui ma hätta jään?

On lugu parem kui kunagi varem. Näiteks saad anda arvuti kontrollimise ja korda sättimise üle mõnele teisele internetiga ühendatud usaldusväärsele inimesele või kasutada senisest mugavamini Microsofti tehnilise toe teenuseid.

Mida pean teadma, kui olen sülearvuti omanik?

Aero kasutajaliides kulutab tavapärasest kasutajaliidesest palju rohkem akut. Seega on valida, kas 3D-graafika ja sujuv kerimine või pikem aku elujõud.

Millal tuleb eestikeelne Vista müügile?

Tõenäoliselt tuleva aasta kevadtalvel. Ingliskeelne versioon tuleb välja jaanuari lõpus.