Plaatijate tööandja Marek Kuldma (35) möönab Ekspressiga rääkides võlga, aga süüdistab makseraskustes partnereid ja majandussurutist. "Me proovime praegu sipelda, et saaks võlgadest lahti ja jääks ellu," ütleb Kuldma, kes kardab, et võlgade avalikustamine nullib lõplikult selle lootuse.

100 miljoni kroonine klaasist Võidusammas avati suurejoonelise tseremooniaga juba viis kuud tagasi. Sellele järgnes aga rida piinlikke teateid samba puudustest (ootamatu värvimuutus ja streikiv valgustus). Nüüd selgub, et see pole ainus jama. Eesti ehitajad, kes rajasid kõik sammast ümbritsevad graniitpinnad, sh sambani viiva suure trepi ja kaldteed, pole ikka töötasu lõpuni kätte saanud. "Ega firmad ei ehitanud sammast, ikka töömehed tegid selle!" on plaatija Andri nördinud.

Võidusamba peatöövõtja oli Celander Ehitus. Tegelik töö delegeeriti tihti allhankena teistele ja mõnikord isegi kolmandatele firmadele. Nii vooris objektilt läbi paarkümmend ettevõtet.

Celander tellis plaatimise firmalt RevalStone (endine Saare Dolomiit), kes ostis graniidi Hiinast ja kivipaneku töö firmalt Axeron Projekt.

Samba plaatimistööd kestsid märtsist maini ja kulgesid ilma viperusteta. Asja teeb pikantseks, et mehed töötasid Andri väitel "mustalt". "Sealsamas soojakus allkirjastati mingid lepingud, mis pidid olema maksuameti jaoks, aga mina seda ei lugenudki. Mõlemad ­eksemplarid jäid Kuldma kätte."

Marek Kuldma nimetab seda viinalembese alluva vihahoos aetud jutuks. "See on alatu laim, millel pole tõepõhja all."

Samas tunnistab Kuldma, et suusõnalise lepinguga töötasid siiski tema firma egiidi all katseajal mehed või siis kutsusid tema töölised objektile oma sõpru! "Kas ta teeb oma töö üksi või kümnekesi, see on tema probleem," selgitab Kuldma.

Andri Mihelson polnud ei kaitseajal ega külaline. Ta sai töö eest osade ­kaupa 15 000 krooni, aga teist sama palju jäi saamata.

Ka Axeroni töödejuhatajana tegutsenud Kalev Kolga kinnitab, et Kuldma hakkas juba ehituse ajal katteta lubadusi andma ning jäi võlgu ka näiteks tsemendi tarnijatele. "Kuldmast ei ole mul midagi head rääkida. Ta lihtsalt ei täida oma lubadusi," ütleb Kolga. Eksalluvate sõnul peidab mees end tihti võlausaldajate eest.

Kuldma ütleb, et võlgneb ­teisipäevase seisuga neljale plaatijale kokku 25 000 krooni (meeste endi sõnul mitu korda rohkem) ja lubab võla likvideerida võimalikult kiiresti. Tema väitel algasid raskused sellest, et raha ei laekunud õigel ajal temale.

Celander Ehituse projektijuhi Andres Kuudi kinnitusel tasus Celander kõik plaatimise arved allhankijale õigeaegselt. Mis rahast edasi sai, ei ole enam peatöövõtja mure.

Ahela järgmise lüli, RevalStone'i kommertsdirektori Andero Saare jutt on nagu eelkõneleja kaja. Tema sõnul maksti Axeroni arved juba juunis. "Me ei saa teada ega peagi teadma, kuidas raha edasi liikus," resümeerib Saar. "Nii nagu Celander ei saa vastutada, mida meie rahaga teeme, ei saa meie vastutada, mida Kuldma üle kantud rahaga teeb."