Eile partei siselisti saadetud kirjas soovitatakse muu hulgas Toobalil tõsiselt mõelda oma edasiste sammude üle Keskerakonnas ja poliitilises tegevuses üldse. „Leiame, et avalikkuse ette jõudnud teave inimese suuremahulise kirjavahetuse omastamise kohta isiku tahte vastaselt on räige põhiseaduslike kodanikuõiguste rikkumine ja väärib hukkamõistu. Nii ei tohi käituda kodanik ega poliitik,” seisab pöördumises.
Toobali käitumisele hinnangu andmist nõudnud erakonnakaaslased on täpsemaid kommentaare jagades kidakeelsed ja mõjuvad jututeemast kuuldes üllatunult või isegi ehmunult. „Ma pean ülioluliseks, et see oleks erakonnasisene arutelu hetkel. Mul ei ole selle kirja kohta täna ühtegi kommentaari anda,” teatas Jüri Ratas lakooniliselt. Rainer Vakra ütles, et Toobal peab kõik otsused langetama oma südametunnistusest lähtudes.

Kaks küsimust

Vastab
Priit Toobal,
Keskerakonna peasekretär

Mida arvate pöördumisest? Kas peate seda rünnakuks enda vastu?
Kas nüüd just rünnakuks…Võib-olla mul ei olegi väga viisakas seda kommenteerida, sest see on suunatud erakonna juhatusele. Juhatus koguneb veebruaris ja siis kindlasti seda arutatakse.
Mina tean niipalju, et need seitse liiget, kes sinna pöördumisele on alla kirjutanud, ei ole valinud mind ei riigikokku, Keskerakonna juhatusse ega ka peasekretäriks. Need, kes mind on ametipostile valinud, nende arvamus läheb mulle esimesena korda ehk peasekretärina partei esimehe ja juhatuse seisukoht. Juhatuse liikmena erakonna kongressi oma ja riigikogu liikmena valijate seisukoht.
Kas tunnete end reedetuna? Fraktsioonis peaks ju olema lähedased võitluskaaslased.
Otseselt mitte. Kui kõiki selliseid asju isiklikult võtta, siis ei saaks poliitikas tegutseda. Erakond peaks keerulistel aegadel kokku hoidma. Mind ei ole kohtus süüdi mõistetud, asi pole süüdistusenigi jõudnud. Miks need seitse allakirjutanut ei võtnud samas nii radikaalselt sõna IRL-i elamislubade skandaali puhul? Ma ei ole kuulnud, et nad oleksid nõudnud selle tõttu kellegi tagasiastumist. See, et nad alustasid hoopis oma erakonnast, väga viisakas ei ole, kuid mingit isiklikku solvumist ei ole.